Buldan: Yıkılan kentleri birlikte inşa edeceğiz

Riha’da depremzedeleri ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Yıkılan kentleri birlikte inşa edeceğiz” dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Kürt Siyasetçi Ahmet Türk, HDP milletvekillerinin de aralarında yer aldığı heyet, depremin etkilediği Riha'nın Bêrecûk (Birecik) ilçesinde depremzedeleri ziyaret etti. Çadır ziyareti sonrası heyet, burada açıklamalarda bulundu.

 TÜRK: DEPREMİN ÜSTÜNE BİR DE DEVLET FELAKETİ EKLENDİ

Kürt Siyasetçi Ahmet Türk, deprem felaketinin üstüne bir de iktidar ve devlet felaketinin eklendiğini söyledi. Türk, halkın büyük bir dayanışma içinde yaraları sardığını ancak devletin bunu engellediğini dile getirerek, “Ancak iki gün devletin ortada olmaması, daha sonra STÖ’lere müdahaleleri maalesef ölümlerin artmasına neden oldu. Duyarsız bir devletin halka gördüğü reva budur. İnanıyoruz ki, geleceği bütün acılara rağmen en doğru şekilde kurabilmek için hepimiz canla başa çalışacağız. Sivil toplum örgütlerimiz, partimiz, HDP’nin her ile birinci günde yetişmiş olması, bizler açısından çok önemlidir. Sivil toplum örgütlerimiz, dost partilerimiz ve gerçekten yüreği yanan insanların ilk günde harekete geçmesi bizi mutlu etmekte” dedi.
Halkların kucaklaştığı bir sürecin yaşandığını ifade eden Türk, “Ama bugün bile sivil toplum örgütlerini, halkla diyalog kuranları tehdit eden bir mantıkla karşı karşıyayız. Geçen gün AKP Sözcüsü Ömer Çelik, ‘biz her şeyi not alıyoruz’ diyor, halkı hala tehdit ediyor, can kurtarmak isteyenleri tehdit eden bir devletle karşı karşıyayız. Bugün Bilecik’te hasarlar var, 19’a yakın insanımız yaşamını yitirdi, onlara Allah’tan rahmet diliyoruz. Yaralılar var, diğer yerlere göre az, bir ölümle karşı karşıyayız. Keşke hiçbiri olmasaydı. Ama sonuç olarak Adıyaman, Maraş, Hatay, Pazarcık, Elbistan’a ve diğer yerlere baktığımızda, bu tabloya şükürler edecek hale geldik. Eğer devlet bugün görevini yapmak istiyorsa, halkla, sivil toplum örgütleriyle birlikte gerçekten bu işin altından kalkabilecek yurttaşlarımız birlikte geleceği inşa edecek bir çalışma içinde olmalıdır. Ama görüyoruz ki böyle bir anlayış yok. Tekrar bütün yaşamını yitirenlere Allah'tan rahmet diliyorum” ifadelerini kullandı.

 ÖZTÜRK: BU YIKIMIN SORUMLUSU KÜRT DÜŞMANI İKTİDARDIR

DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, Birecik’te bir binanın yıkıldığını ve enkazı altında 19 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek, “Bu bölgede daha önce birçok kez deprem meydana geldi. Bu kadar insanın yaşamını yitirmesinin nedeni, iktidarın sistemidir. Tedbir almayan, müdahale etmeyen iktidar sorumludur. Kürt düşmanlığı yürüten, sadece son 7 yılda devletin bütün imkanlarını Kürde karşı kullananlar, o parayla güçlü bir altyapı yaratabilirdi. Bunca insan ölmez, bunca insan mağdur olmazdı” şeklinde konuştu.

 BULDAN: SÖZ VERİYORUZ; BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da şunları söyledi:

"Depremin yaşandığı kentlerden birisindeyiz, Urfa’dayız, Bilecik ilçesindeyiz. Urfa’da diğer şehirlere göre, yıkımın ve can kaybının az olduğu bir kent. Ahmet Abi’nin de ifade ettiği gibi keşke hiç olmasaydı. Urfa’da 20’ye binanın yıkıldığı, 300’e yakın insanın yaşamını yitirdiği bilgisini aldık. Bu sayıların resmi sayılar olduğunu, yıkımın ve can kaybının çok daha fazla olduğu gerçeğini hepimiz biliyoruz. Depremin yaşandığı bütün kentlerde, yüz binlerce insanın yaşamını yitirdiği gerçeğinin de farkındayız. Her ne kadar sayılar 30 binin üzerinde, 40 bine yakın olsa da biz bu sayının çok daha fazla olduğunu, çünkü hala enkazların altında insanların olduğunu da biliyoruz.
Depremin olduğu ilk günden itibaren, bütün kurullarımızla birlikte depremzedelerle olmaya çalıştık. Onların yaralarını sarmaya çalıştık, onların soğuktan, açlıktan, en fazla da acıdan en az etkilenebileceği bir süreci yaratmaya çalıştık. Ve Adıyaman’da, Pazarcık’ta, Maraş’ta, Elbistan’da, yine Antep’te, Hatay’da, burada ilk iki gün hükümetin, AKP-MHP iktidarının olmadığı gerçeğini hepimiz biliyoruz. İnsanlar yaralarını dayanışarak sarmaya çalıştı, bir nebze de olsa hafifletmeye çalıştı. Ancak şunu ifade etmek isterim. Sadece ilk iki gün değil hala iktidarın gidemediği giremediği köyler var. Oralarda hala enkazların altında insanlar. İlk günden beri şunu söyledik. Gönüllüler, HDP’liler, STÖ’ler, meslek örgütleri kendisine insanım diyen herkes depremzedelerle birlikte olmaya çalıştı. Ancak bizlerin yanında olmayan depremzedelerin yanında olmayan iktidar 3 günden sonra ortaya çıktı ve bu sefer engellemelere başladı.
Urfa ve diğer illerde yaşamlarını yitiren bütün insanlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Yakınlarına sabır ve başsağlığı diliyorum. Yaralı olan insanlarımıza evlerinde, hastanelerde çadırlarda yaralı olan ve iyileşmeyi bekleyen bütün insanlarımıza acil şifalar diliyorum. Söz veriyoruz, bu yaraları birlikte saracağız. Söz veriyoruz, bu yıkılan kentleri birlikte inşa edeceğiz. Hepimize tekrar geçmiş olsun.”
Heyet, daha sonra Pirsûs ilçesindeki depremzedeleri ziyaret etmek için yola çıktı.