‘Depremzedelere değil kayyumlara hizmet ettik’

Van Büyükşehir Belediyesi, kendi personeline kişi başına 50 bin TL harcırah vererek deprem bölgesine gönderdi ancak daire başkanları ve 480 personel, aşevi dışında bir çalışma yürütmeden geri döndü.

6 Şubat 2023 günü meydana gelen Mereş merkezli büyük deprem felaketinin yankıları sürüyor. AKP-MHP hükümetinin yetersiz kalması nedeniyle deprem bölgesinde ölümler ve mağduriyetler artıyor. Hükümet tarafından yapılan göstermelik çalışmalar da bu gerçeği örtmeye yetmedi. Deprem ardından AKP-MHP hükümeti, Van Valisi Ozan Balcı’yı Meletî’de görevlendirdi. Vali-Kayyum Ozan Balcı da bütün kayyumlara, daire başkanlarına ve 480 personele Meletî’de çalışmaları yönünde talimat verdi.

Bunun üzerine görevlendirmesi çıkan aralarında kayyumlar ve daire başkanlarının da aralarında bulunduğu 480 kişiye yol harcırahı ayrıldı. Bölgeye gönüllü olarak gitmesi gereken personele 30 bin ile 50 bin TL arasında harcırah ayrıldı. Bu parayla deprem bölgesine giden personelin yol, konaklama ve yemek ücretinin karşılanmasına karar verildi.

TEK KURUŞ HARCAMADAN GERİ DÖNDÜLER

Meletî’ye giden daire başkanları ve 480 personel, depremzedelerin barınma ve yemek ihtiyacını çözmek için görevlendirilmesine rağmen aşevi dışında bir çalışma yürütmedi. 30 ile 50 bin TL arasında harcırah alan personel de deprem bölgesinde kurulan aşevinden yemek ihtiyacını karşıladı. Yol parası ayrılmasına rağmen belediyenin araçlarıyla deprem bölgesine giden personel, deprem bölgesinde zaten otel bulunmadığı için çadırlarda kaldı. Böylelikle kendilerine ayrılan harcırah direk ceplerine girmiş oldu.

‘ORADA SADECE KAYYUMLARA HİZMET ETTİK’

Kayyum belediyesi tarafından deprem bölgesinde görevlendirilen bir kişi, 5 gün deprem bölgesinde kaldıklarını ve birşey yapmadan geri döndüklerini söyledi.

İsminin açıklanmasını istemeyen personel, “Biz gittiğimizde STK’ler ve gönüllüler birçok sorunu çözmüştü. Biz orada sadece kayyumlara ve daire başkanlarına hizmet ettik” ifadelerini kullandı.