Dicle’de tekerlekle balık avı

Cizre’de lastik bit tekerleğin içinde canını hiçe sayarak, balık avına çıkan Ahmet Boz, ekonomik kriz nedeniyle bunu ek iş olarak yaptığını söyledi.

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde nehirde lastik bir tekerlek içerisinde çıktığı avdan kilolarca balıkla dönen Ahmet Boz, yaptığı işin tehlikesinin de farkında olduğunu, mecburiyetten de olsa bu işi severek yaptığını söyledi. Nehirde çok fazla balık çeşidinin olduğunu belirten Boz, hemen hemen her mevsim balık tutabildiğini ifade etti.

Sabah ezanı ile birlikte tekerini de alarak nehre balığa giden Boz, havanın yağmurlu olmasına veya yakıcı güneşe aldırış etmiyor. Özellikle bu aylarda nehrin fazlaca yükselmesi ve akıntının güçlü olması bu işi fazlaca tehlikeli hale getiriyor fakat bu da Boz’un balıkları toplayıp hale götürmesi için engel değil. Yıllardır ek iş olarak bunu yapan Boz, “İlk başlarda asıl çalıştığım yer olan kum ocağından kazandığım paranın bana yetmemesi ve geçinememekten dolayı başladığım bu işte 5. yılım. Bir yerden sonra bırakamıyorsunuz” dedi.

BİR TEKERLEK VE DİP OLTASI

Bu işe ilk başladığı zamanlar korktuğunu da kaydeden Boz, şöyle konuştu: “Elimdeki malzemelerle neredeyse sıfır sermayeden para kazanmam gerekiyordu. Bunun için de bir lastik tekerlek ve dip oltası yeterli oldu. Birkaç defa alabora olmak ile karşı karşıya geldim ama zamanla dengemi de daha iyi sağlamayı öğrendim” diye konuştu.

ÖNCE BALIĞA SONRA OCAĞA

Boz’un sabahın erken saatlerinde çıkmasının tek nedeni balık değil. O saatlerde kafasını da dinlediğini ve nehirde bir nevi gezinti yaptığını belirten Boz, saat 04.00 gibi çıktığı balıktan saat 09.00 gibi dönerek kum ocağındaki işine gittiğini söyledi. Akşam ocaktan çıktıktan sonra da elindeki balıkları satmaya götüren Boz, işin en sevmediği kısmının bu olduğunu dile getirdi.