DTK: Susanlar onaylamış olur; tutum almaya çağırıyoruz

DTK, kayyum işgaline sert tepki göstererek, kamuoyuna tutum alma çağrısı yaptı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) HDP’li Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

'DÜŞMANCA TUTUM!'

Açıklama şöyle:
"Diyarbakır’da yüzde 63, Mardin’de yüzde 56 ve Van’da yüzde 53 oyla seçilmiş olan HDP’li Belediye Eşbaşkanları; Bedia Özgökçe Ertan, Adnan Selçuk Mızraklı ve Ahmet Türk  İçişleri Bakanlığı’nın hukuksuz gerekçelere dayalı bir emri ile görevden alınmıştır. HDP’li Parti çalışanları, Meclis üyesi, belediye çalışanları, DTK Delegeleri ve sivil toplum örgütü çalışanlarına yönelik ağır gözaltı operasyonu başlatılmış ve halen sürmektedir.
Belediyelere kayum atamak açıkça yeni bir siyasi darbe ve düşmanca bir tutumdur. İçişleri Bakanlığı hak ve özgürlüklerin gasp edilmesinin, provokasyonların, demokrasinin zerresini bile bırakmayan karar ve uygulamaların uygulayıcısı ve bir darbe merkezidir.
Bu iktidar ve İçişleri Bakanlığı geçmiş kayyum döneminde yapılmış olan yolsuzlukların ve usulsüzlüklerin ortaya çıkarılmasını, halkın kaynaklarını çalıp çırpan kayyumların rezilliklerinin ortaya saçılmasını hazmedememiştir. 
Bu iktidarın zerre kadar demokratik meşruiyeti kalmamıştır. Halkın iradesini gasp etmek, seçim sonucunda sandıkta kazanamadıklarını devlet şiddeti, zoru ve hilesi ile gasp etmek bu iktidarın, AKP-MHP ittifakının bir tarzı haline gelmiştir.
Halkımız her şart altında bu uygulamaları asla tasvip etmeyecek, iradesine, seçilmişlerine, partisine sahip çıkacaktır.

'SUSMAYIN, SUSMAK ONAYLAMAKTIR'

AKP iktidarı 18 yıldır Milli irade söylemini en çok kullanan parti olmuştur.  Ancak halkın iradesini gasp eden, sandık iradesini ve seçimleri tanımayan parti ise yine AKP olmuştur.
Bu zihniyete karşı bütün meşru ve demokratik mücadele yollarını kullanmak hem anayasal hem de evrensel hukuktan kaynaklanan tartışılmaz bir haktır. Demokrasiyi ancak demokrasi güçlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ile kazanabiliriz.
Türkiye’nin her bir köşesinde 31 Mart ve 23 Haziran’da oy kullanmış, AKP-MHP ittifakının kaybetmesi ve demokrasinin kazanması için çalışmış olan herkese çağrımızdır. Bu sadece HDP’nin ve Kürt halkının sorunu değildir; tüm Türkiye halklarının, Kürdistani Partilerin ve demokrasi güçlerinin ortak sorunudur. Demokratik Toplum Kongresi olarak, haksızlık ve hukuksuzluk karşısında susmayacağımızı belirtiyor,  bütün ilerici ve Demokratik Kamuoyunu açık bir tutum almaya çağırıyoruz."