Elbistan’a devletten önce geldiler

Elbistan’da depremin ilk gününden beri ulaşan HDP, Partizan, TİP ve gönüllü maden işçileri çalıştı.

Depremin ilk gününden itibaren Elbistan’a gelen gönüllüler, ortada hiçbir yetkili yokken, ellerinden gelen imkanlarla insanları canlı olarak çıkarttı, depremde evleri yıkılan insanlara yatacak yer, yemek ayarladı, kıyafet dağıttı.

Elbistan’a ilk günden yardıma koşan gönüllüler, ANF’ye konuştu. HDP’nin çalışmalarına ilk günden beri katılan ve Elbistanlı olan bir gönüllü, HDP’nin çalışmaları olmasaydı durumun kötü olacağını belirtti. HDP’li gönüllü, “İlk günden itibaren HDP bütün yoksunluklarına rağmen halka bir şeyleri ulaştırmaya çalıştı. Bu çalışmalar ikinci gün ile birlikte daha da örgütlü bir hal aldı. HDP’nin burada olması, insanların sokakta donarak ölmesine engel oldu. Buradaki insanların çoğu yaşlı, soğukta yaşayamaz durumda, Elbistan’da geceleri eksi 20 dereceyi aşan bir soğuk oluyor. HDP, cemevinin kapılarını açarak insanları sıcak bir yere aldı” dedi.

ÖLDÜRMEK İÇİN Mİ VARLAR?

Dersim’den Elbistan’a gelen Metin Karabulut, ilk andan itibaren HDP’nin çalışmalarına katıldığını, HDP’nin halka elinden geldiğince yardım ettiğini belirterek, şunları söyledi:“Geldiğimde durum çok kötüydü, kar yağışı sürüyordu. Sokaklarda aç insanlar çoktu. Yardım ulaşmamıştı. Birinci gün parti çalışmaya başladı, ikinci gün 300’e yakın araçla malzeme gönderdi. Şu ana kadar çalışmamız istediğimiz gibi olmasa da verimli. Eksiklikler de var. Halk ikinci günden sonra şehirlere gitmeye başladı. Cemevinin organizasyonuyla 3 bin kişi gitti. Buradaki muhalif kesim gitmiş durumda. Devlet bilinçli şekilde ilgilenmiyor. Devletin ordusu var ama gönderilmedi. Asker halka karşı kullanılmak için mi var? Burada askerin organizasyonuyla binlerce kişi kurtarabilirdi. Sırf savaş için mi kullanılacak asker? İnsanı yaşatmak için kullanılmayacak mı?”

10 BİN KİŞİNİN YAŞAMANI YİTİRDİĞİ SÖYLENİYOR

Başka bir HDP’li gönüllü ise bu kadar ilgisiz kalınacağını düşünemediği belirterek, şöyle konuştu: “Şu an  10 bin kişinin öldüğü söyleniyor. İnsanlar milyon vermişler kendine mezar satın almışlar. Elbistan Belediyesi üç gün yoktu. Tuvaletleri 3.gün temizledi. Geceleri eksi 25 dereceye çıkıyor. Hastalık sıkıntısı arttı. Belediye 3. gün bir tanker su getirdi, sonra getirmedi. Hastalık riski arttı. HDP ilk günden arama kurtarma çalışmalarına da katıldı. Buraya gelen gönüllü sayısı 3 bini buldu. Arama kurtarma çalışmalarına katıldık. AFAD ile koordineli bir şekilde katıldık.” d

DEVLET TAMAMEN YALNIZ BIRAKTI

Amed’den gelen bir HDP gönüllü ise HDP’nin burada bütün eksikliklerine rağmen canla başla çalıştığını söyleyerek, “Bir HDP gönüllüsü olarak 5 gündür buradayız. Buradaki yıkılan evlerin çoğu yeni evler. Devlet burayı tamamen yalnız bıraktı. Yardımları hiçbir taraf gözetmeden dağıtıyoruz. Bundan çok rahatsızlar. Cemevi yönetimiyle irtibata geçip, ‘bunlar yorulmadı mı’ gibi sözlerle bizi göndermeye çalışıyorlar. Çalışmalarımızdan memnun değiller. Burada bizim çalışma yürütmemizi istemiyorlar. Taraf gözetmeden çalışsalardı da daha çok insanı kurtarsaydık. Burada kara propaganda yapıyorlar. Elimizden geldiği kadar yardım yapmaya devam edeceğiz” dedi. 

FRANSA’DAN YARDIMA GELDİ

Fransa’da yaşayan Elbistanlı bir yurttaş, bulduğu ilk uçakla Elbistan’a geldiğini, burada sadece HDP’yi ve devrimcileri gördüğünü belirterek, onların da hep başka illerden gelen gençler olduğunu söyledi. Bundan çok etkilendiğini belirten yurttaş, şunları paylaştı: “Elbistan’ın Güçük köyündenim. Fransa’dan buraya yardıma geldim. İkinci gün gelebildim. Elbistan cemevi ve iki bölgede HDP’nin depoları var. Çadır olsun, gıda olsun yardımları burada bulunan HDP’li gönüllüler ve devrimcilerle birlikte dağıtmaya çalışıyoruz. Ben buraya Alevi derneklerinin yardımıyla geldim. Burada çalışan gönüllülerin hepsinin dışarıdan geldiğini gördüm. Şok oldum. Tanımadıkları insanlara bu soğuklarda hijyeni olmayan koşullarda yardım ediyorlar.”

DEVLETİN GİTMEDİĞİ YERLERE GİDİLDİ

Depremin ikinci gününden itibaren farklı illerden Elbistan’a gelerek çalışmalara katılan Partizan üyeleri, buradaki çalışmaları HDP ile birlikte koordineli bir şekilde yaptıklarını belirtti. Her köye, her mahalleye girdiklerini, devletin hiçbir şekilde gitmediği yerlere gittiklerini kaydeden Partizan üyeleri, “HDP’nin çağrısıyla gelen yardımları, bizzat ihtiyacı olan aileleri tespit ederek götürüyoruz. Köylere kadar gidiyoruz. Devletin olmadığı, devletin hiçbir biçimde girmediği alanlara girdik, insanların acılarına ortak olduk. Halkımızın yalnız olmadığını, çaresiz olmadığını hissettirdik. Partizan olarak belli gruplara ayrıldık, bir grup depoya gelen malzemeleri HDP’li arkadaşlarla tasnif ederken bir grup da araçla mahalle mahalle, köy köy yardımlara gidiyoruz.”