En pahalı su Wan’da

Wan Büyükşehir Belediyesi kayyumu, Türkiye’nin en pahalı suyunu Wan halkına satıyor. Son 6 ayda 5 kez suya zam yaptı.

Wan Büyükşehir Belediyesi ve ona bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ), 2016’dan bu yana Wan halkına, Türkiye’nin en yüksek fiyattaki suyunu satıyor.

Wan halkını vergilerle ve faturalarla soyma devam eden Wan kayyumu, 8 yıldır büyükşehir konumunda olan Wan’ı harabe hale getirdi. Wan Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan tüm taşınmaz ve taşınır mallar satıldı. Belediyeye ait olan taşınmazlar ise devlet kurumlarına hibe olarak devredildi. Halkın dinleme yerleri olan park ve bahçeler, yandaşlarına satılarak, şehir beton haline getirildi. Belediyeyi borç batağına sokan ve belediyenin tüm mallarını satan AKP kayyumu, halka hizmet yapmadığı gibi, ülkenin en yüksek fiyatta suyu halka satmayı da ihmal etmiyor.

100 BİNE YAKIN KİŞİ İCRALIK

Trabzon, büyükşehirler arasında suyu en ucuz içen il olurken, Trabzon'u sırasıyla Konya, Balıkesir, Eskişehir ve Bursa gibi Türk kentleri izliyor. Wan’da suyun metreküpü 18.33’ten, Trabzon’da ise metreküpü 13.70’den satılıyor. Wan’da 2022’de 55 binden fazla, 2023’te ise 100 bine yakın kişi su faturalarını ödeyemediği için icralık oldu. Wan Büyükşehir Belediyesi’ne 2019’da atanan kayyum, göreve gelir gelmez, içme suyuna yüzde 42’nin üzerine zam yaptı. 2019’dan bu yana onlarca defa suya zam yapan kayyum, sadece son 6 ayda ise 5 kez zam yaptı. Wanlı yurttaşlar, aylardır Wan merkez ve mahallelerinde içme suyuna erişemiyor. Suların düzenli akmadığı konutlara ve iş yerlerine faturaların yüksek gelmesi tepkilere neden oluyor. 

KULLANMADIKLARI SUYUN ÜCRETİ

Wan’da görüştüğümüz birçok yurttaş, gelen yüksek su faturalar nedeniyle kayyuma tepki gösterdi. Bir yurttaş, gelen yüksek su faturalara, şu şekilde tepki gösterdi: “Yıllardır ne evimin ne de iş yerimin suyu düzenli geliyor. Bazen günlerce içme suyu gelmiyor. Kullanmadığımız suyun ücretini ödemek zorunda kalıyoruz. Yüksek su faturaları nedeniyle artık ödeme yapamıyorum. Aylardır ne evimin ne de iş yerimin faturasını ödedim. Bu yüzden bana icra kağıdı geldi. Şu an iki faturanın borcu, 50 binin üzerine çıkmış durumda. Bu durumda bu faturaları ödemem imkansız.”