Güney Kurdistan’da seçim tarihi belirlendi

Güney Kurdistan’da sürekli ertelenen parlamento seçimleri, Bağdat’ın müdahalesi ardından nihayet 10 Haziran’da yapılacak.

Parlamentodaki sandalyelerin yenileneceği seçimlerin Ekim 2022'de yapılması gerekiyordu ancak Kurdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kurdistan Yurtseverler Birliği (YNK) arasındaki anlaşmazlıklar Meclis'in görev süresini bir yıl uzatmasına neden olmuştu. İki parti özellikle seçim bölgelerinin paylaşımı konusunda anlaşmazlığa düşmüştü.

Bunun üzerine bölgesel hükümet yeni tarih olarak 18 Kasım 2023'ü belirlemişti. Ancak Irak Seçim Komisyonu, seçimlerin ülkenin geri kalanında bir ay sonra yapılması planlanan il meclisi seçimlerine çok yakın olduğunu ileri sürerek bir erteleme daha istedi. Bağdat’tan gelen bu çağrıdan sonra, seçimler bu kez 25 Şubat'a ertelendi.

Ancak 21 Şubat'ta Irak Yüksek Mahkemesi, Kurdistan Bölgesi Parlamentosu'nun 111 yerine 100 milletvekilinden oluşması ve seçimin Irak Seçim Komisyonu tarafından denetlenmesi gerektiğine karar verdi.

Kurdistan Bölgesi Başkanlığı tarafından pazar günü yapılan açıklamada, Bölge Başkanı Neçirvan Barzani'nin seçimlerin 10 Haziran'da yapılmasına ilişkin kararı imzaladığı belirtildi.

Seçim takviminin belirlenmesinden önce geçtiğimiz mayıs ayında Irak Yüksek Mahkemesi bölgesel parlamentonun görev süresinin bir yıl uzatılmasının "anayasaya aykırı" olduğuna karar vermişti.

Mevcut parlamentoda KDP’nin 45 sandalyesi, YNK’nin ise 21 sandalyesi bulunuyor.

Stratejik yetkilerin KDP’nin elinde olması ve tek yanlı politikaları nedeniyle parlamento pratikte gerçek işlevini göremiyor. Son yıllarda özellikle aktivistler, gazeteciler ve tüm muhalif seslere karşı keyfi ve sistematik baskılar arttı. Yolsuzluklara yönelik tepkiler de yıllardır protestoların kaynağında yer alıyor. Bölgesel seçimler Türk devletinin işgal saldırıları ve bölgesel gerilimlerin tırmandığı bir ortamda yapılıyor.