HDP ve Yeşiller Sol’un Amed’deki Newroz hazırlıkları tamamlandı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) öncülüğünde kutlanacak olan tarihi 2023 Newroz’unun hazırlıkları tamamlandı.

 Her yıl olduğu gibi bu yılda kutlama Newroz Parkı’nda gerçekleşecek. Kutlamanın olacağı park, dün sabah saatlerinde polisler tarafından kontrol noktaları kurmak için bariyerlerle çevrilmişti. Alana, biri protokol kapısı olmak üzere 5 kapıdan giriş yapılacak. Kapıların konumları ve şöyle: Qamişlo Bulvarı (Biçen Market- Zümrüt Kent Kavşağı), Newroz Caddesi (Yeni Hal Tarafı- Millet Park Girişi), Qamişlo Bulvarı (Araç Muayene -Opet Petrol Tarafı), Kapalı Pazar Yeri Arkası- 1156’ncı sokak (Bağcılar İmam Hatip Ortaokulu yanı) ve Evrim Alataş Caddesi  (Karacadağ A.İ.H. Lisesi- Çırağan Düğün Salonu Tarafı). 

Saat 10.00’da başlayacak olan Newroz alanına “Her der Newroz, her dem Azadî” pankartı, bayrak ve flamalar asıldı. Deprem felaketinden dolayı alandaki pankart ve flamaların tasarımında siyah rengin baskın olduğu görülüyor. Yine “Jin, Jiyan, Azadî” ve “Bila sere gelê me sax be” pankartlarının da alandaki sahnede yer alıyor. Alanın tamamı ise Yeşil Sol Parti ve HDP bayrak ve flamalarıyla süslendi. 

Bu yıl Newroz’un program akışı ise şöyle;

2017 Newroz’unda polis kurşunuyla hayatını kaybeden Kemal Kurkut bu yıl da vurulduğu yerde anılacak.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Ahmet Türk, Kurdi İttifak adına İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç ve bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri konuşmalar yapacaklar. Güney Kurdistan, Avrupa ve Türkiye’den gelen konuklar protokolde yer alacaklar.

Kürt rapçiler Sîmyager, Ronî Artîn ve Reqso Newroz’a özel yaptıkları şarkıyı ilk kez Newroz sahnesinde seslendirecekler. 

Programın saat 18.00 sonlandırılması bekleniyor.