HPG, şehit 5 gerillayı saygıyla andı

Şehadete ulaşan 5 gerillayı saygıyla anan HPG, “Biz geride kalan yoldaşlarına zafer çizgisinde mücadele etmeyi miras bırakmışlardır. Şehit yoldaşlarımızın onurlu mücadelesi mutlaka zaferle taçlandırılacaktır” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, şehit gerillalara ilişkin şunları belirtti:

“Kurdistan Özgürlük Gerillası, halkımızın varlığını ortadan kaldırmak isteyen sömürgecilere karşı her dönem fedaice savaşmıştır. Halkımızın özgür bir gelecek sahibi olması için gerektiğinde canını çekinmeden ortaya koyan özgürlük gerillamız, en zor koşullar altında halkımızın onurunu korumuştur. Sömürgeci Türk devletinin saldırılarının yoğunlaştı 2017 yılında da halkımızın yiğit evlatları canlarını siper ederek kutsal Kurdistan topraklarını savunmuş ve işgalciler ağır darbeler vurmuştur. Bêrîtan, Argeş, Bakur, Sîdar ve Berxwedan yoldaşlarımız da en ön cephede yer alarak fedaice savaşmış ve ölümsüz şehitlerimiz arasına katılmışlardır. Yaşamları, mücadeleye katılımları ve fedai savaş tarzlarıyla her biri örnek bir Apocu militan olan yoldaşlarımız, biz geride kalan yoldaşlarına zafer çizgisinde mücadele etmeyi miras bırakmışlardır. Şehit yoldaşlarımızın onurlu mücadelesi mutlaka zaferle taçlandırılacaktır.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Berîtan Çiya
Adı Soyadı: Aycan Baytar
Doğum Yeri: Êlih
Anne – Baba Adı: Songül – Hüseyin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2017 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Argeş Tolhildan
Adı Soyadı: Ramadan Bedri
Doğum Yeri: Heleb
Anne – Baba Adı: Hamide – Bedri
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2017 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Bakur Kurtay
Adı Soyadı: Yusuf Ertaş
Doğum Yeri: Wan
Anne – Baba Adı: Perihan – Tahsin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2017 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Sîdar Adar
Adı Soyadı: Adem Özkan
Doğum Yeri: Agirî
Anne – Baba Adı: Muazzez – Amhet
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2017 / Medya Savunma Alanları

 

Kod Adı: Berxwedan Gelhat
Adı Soyadı: Yakup Dönmüş
Doğum Yeri: Şirnex
Anne – Baba Adı: Koçê – Muhyettin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 2017 / Medya Savunma Alanları

 

BERÎTAN ÇIYA

Berîtan yoldaşımız Êlîh’te yurtsever bir ailemizde dünyaya gelmiş, mücadele saflarına katılımları olan ve Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’nin yarattığı direniş geleneği içinde büyümüştür. Genç bir kadın olarak erkek egemen zihniyetin kadını hiçleştiren, yok sayan yaklaşımını gören yoldaşımız, sistemin kadına biçtiği köle yaşamını asla kabul etmemiş ve erken yaşlardan itibaren mücadele arayışı içerisine girmiştir. Önder Apo’nun kadına biçtiği topluma ve devrime öncülük misyonu Berîtan yoldaşımızın dikkatini çekmiş ve PKK’yi daha fazla tanıma, anlama istemi öne çıkmıştır. Sistem içinde evden tek başına çıkmasına izin verilmeyen kadının PKK saflarında kendini yeniden yaratarak savaşta ve yaşamda en önde yer alması Berîtan yoldaşımızın mücadelemize ve Önder Apo felsefesine derinden bağlanmasını sağlamıştır. Bu süreçte daha çok araştıran ve Önderlik felsefesini daha fazla öğrenen yoldaşımız, tereddütsüz bir şekilde mücadele saflarına katılmıştır. Bir süre halk ve gençlik çalışmalarında yer alan Berîtan yoldaşımız toplumumuzu, sistem içinde ezilen kadın gerçekliğini ve sömürgeci Türk devletinin asimilasyon, inkar ve imha saldırılarını daha yakından tanımıştır. Çalışmalar sırasında birçok kez işgalci Türk devletinin gözaltı saldırılarının hedefi haline gelen yoldaşımız, kararlılığından ve mücadele azminden hiçbir zaman taviz vermemiş, işgalcilere karşı cevabını mücadelesini arttırarak vermiştir. 2014 yılında halkımıza karşı geliştirilen yoğun saldırılar karşısında net bir duruş ve katılım sağlanmasının gerekliliğine inan Berîtan yoldaşımız, Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılarak inkar ve imha saldırılarına en büyük ve en anlamlı cevabı vermiştir.

Avaşîn alanında gerilla saflarına katılan yoldaşımız, aldığı ilk gerillacılık eğitimlerinin ardından büyük bir özgüvene kavuşmuş, öğrendiklerini pratiğe aktarma isteğiyle devrim çalışmalarına dahil olmuştur. Sıcak, samimi ve emekçi özellikleriyle kutsal gerilla yaşamına hızla uyum sağlayan yoldaşımız, bulunduğu her alanda yoldaşlarına güç olmuştur. Her göreve titizlikle yaklaşan Berîtan yoldaşımız, gerillacılık taktiklerinde uzmanlaşmak için yoğun çaba sahibi olmuş, PKK ve PAJK çizgisinin örnek bir militanı olmak için durup dinlenmeden çalışmıştır. Önderliğimizin bin bir emek ve derin bir yoğunlaşma sonucunda geliştirdiği Kadın Özgürlük İdeolojisinde derinleşme çabası olan Berîtan yoldaşımız, gerillacılık yaşamının her anını Önderliğimizin fiziki özgürlüğü ve halkımızın özgür gelecek hayalini gerçekleştirmeye adamıştır. PKK’nin yarattığı fedai ruhu kendisinde yaratmayı esas alan Berîtan yoldaşımız, ihanete, işgale geçit vermeyen Şehîd Berîtan (Gülnaz Karataş) yoldaşımızın adını alarak onun şahsında bütün şehitlerimizin en zor koşullar altında yarattığı değerlere sahip çıkmayı temel hedefi haline getirmiş, yaşamı, katılımı ve savaşıyla bunu pratikleştirmeyi başaran yoldaşlarımızdan olmuştur. Özgürlük mücadelemizin öncü komutanları olarak mücadele çizgimizi zirveye taşıyan Berîtanların, Zîlanların, Viyanların takipçisi olarak özgürlük mücadelesi saflarına katılan, mücadelesiyle kutsal şehitlerimize ve halkımıza layık bir Apocu militan olmayı başaran Berîtan yoldaşımızın mücadelesini zaferle taçlandıracağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz.

 

ARGEŞ TOLHILDAN

Argeş yoldaşımız, Helep’te dünyaya gelmiş, yurtsever değerlere bağlı ve mücadelemize katılımları olan değerli bir ailemizde büyümüştür. Ailesinin yurtsever olmasından dolayı Kurdistan Özgürlük Hareketi’ni küçük yaşlarından itibaren tanıyan Argeş yoldaşımız, Rojava Özgürlük Devrimi’yle beraber Önder APO ve PKK’yi daha yakından tanımaya başlamıştır. Gençlik çalışmalarında yer alarak Kürt gençlerinin bilinçlenmesine öncülük yapmıştır. Kürt halkının Önder Apo’nun özgürlük felsefesiyle gerçek özgürlüğünü sağlayabileceği gerçeğini bilince çıkaran Argeş yoldaşımız, 2014 yılında Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılma kararı almıştır.

Kurdistan dağlarında zorlu gerillacılık koşullarına hızla uyum sağlayan Argeş yoldaşımız, ailesinden aldığı yurtseverlik bilincini PKK’nin kültür ve ahlakıyla yoğurarak Kurdistan Özgürlük Gerillası’nın temel değerlerinden olan dürüstlüğün ve sadeliğin simgesi olmuştur. Emekçi ve çalışkan kişiliğiyle büyük küçük demeden bütün devrim görevlerine büyük istekle sarılan ve sonuç almayı esas alan Argeş yoldaşımız, bu özellikleriyle tüm yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanmıştır. Sahip olduğu gençlik dinamizmiyle erkenden gelişme kaydetmiş, pratik içinde pişerek profesyonel ve yetkin bir gerilla haline gelmiştir. İdeolojik olarak da kendini geliştirip derinleştirerek Apocu militanlık görevlerinde sağlam bir duruşun sahibi olan Argeş yoldaşımız, ideolojideki netliği ve askerlikteki keskinliğiyle genç yaşında komutanlaşan yoldaşlarımızdan olmuştur. Karşısına çıkan sorunlar karşısında asla yılmamış, sahip olduğu azim ve iradeyle devrimci yaşantısı boyunca başarılı bir yürüyüşün sahibi olmuştur. Sömürgeci Türk ordusunun Zap alanına yönelik geliştirdiği saldırıları ilk karşılayan ve ilk darbeyi vuran yoldaşlarımızda olan Argeş yoldaşımız, ölümsüz komutanımız Alî Piling yoldaşın komutası altında savaşma şansına sahip olmuş ve işgalcilere ağır darbeler vurulan bir çok eylemde en ön safta yerini almıştır.

 

BAKUR KURTAY

Bakur yoldaşımız Wan’da dünyaya gelmiş ve emeğiyle geçinen bir ailede büyümüştür. Sömürgeci TC devletinin halkımızı fakirleştirerek kimliğinden koparma siyasetinin sonucunda maddi sıkıntılarla yüz yüze kalan ve bu anlamda sistemi sorgulama sürecine giren yoldaşımız, kısa sürede işgalci devletin gerçek yüzünü görmüştür. Halkımızı bir lokma ekmeğe muhtaç bırakan ve özgür Kürt kimliğiyle yaşamak isteyen halkımıza karşı uygulanan sayısız saldırıya tanıklık eden yoldaşımız mücadele arayışına girmiştir. Türk metropollerinde üniversite okuduğu dönemde Kürt halkına karşı geliştirilen sistematik faşist saldırılar karşısında Kürt gençlerinin örgütlü olarak mücadele etmesinden etkilenen yoldaşımız, gençlik çalışmalarına dahil olarak direniş saflarına katılmıştır. Kürt gençlerinin meşru haklarını korumak için yürüttükleri mücadele sırasında tutuklanıp zindanlara atılmasını asla kabul etmeyen Bakur yoldaşımız, işgalci zihniyete karşı sürekli mücadele içerisinden olmuştur. Üniversitede sosyoloji bölümünde okuyan yoldaşımız, Önderliğin fikirlerine büyük bir ilgi duymuş, yeni ve onurlu bir yaşam çizgisi gösteren yaşam felsefesinden derinden etkilenmiştir. Önder Apo’nun “Özgürlük Sosyolojisi” kitabını okuduğunda bütün sorularının cevaplandığını belirten Bakur yoldaşımız, halkımızın özgürlük gerillasının tarihi rol ve misyonunu görmüş ve 2014 yılında Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılmıştır.

Aldığı yeni savaşçı eğitimin ardından Zap alanına geçen yoldaşımız, kısa sürede Kurdistan dağlarındaki özgür yaşamla bütünleşmiştir. Yoldaşlık sevgisi ve samimi katılımıyla bütün yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanan Bakur yoldaşımız, PKK’nin yarattığı örnek bir militan olmuştur. Binlerce şehidimizin yarattığı görkemli mirası her koşul altında sahiplenen yoldaşımız, fedaileşerek işgalcilere en ağır darbeyi vurmayı yaşamının temeli haline getirmiştir. Bu temelde Hêzên Taybet’e katılan Bakur yoldaşımız, yoğunlaşmalarını pratiğe aktararak büyük bir enerji ortaya çıkarmıştır. Önderlik felsefesinde büyük bir derinleşme sağlayan yoldaşımız, bilgi ve birikimini her zaman yoldaşlarıyla paylaşarak zenginleştirmeyi esas almıştır. Güçlü ve iddialı katılım tarzıyla hızla öncü konumuna yükselmiş ve üstlendiği her görevi üstün bir başarıyla yerine getirmiştir.

 

SÎDAR ADAR

Sîdar yoldaşımız, sahip olduğu direniş kültürüyle tanınan Agirî’ye bağlı Bazîd’te dünyaya gelmiş, yurtsever bir aile ve çevrede büyümüştür. Her Kürt gibi Sîdar yoldaşımız da erken yaşlardan itibaren sömürgeci Türk devletinin kirli ve karanlık yüzüyle tanışmış, yüreğinde işgal ve işgalciye karşı büyük bir öfkeyle büyümüştür. Kurdistan Özgürlük Mücadelesi’ni yakından takip eden Sîdar yoldaşımız, halkımızın direnişine güç katmak için her dönem elinden gelen çabayı göstermiştir. Maddi zorluklara rağmen üniversitede tıp bölümünü kazanan Sîdar yoldaşımız, üniversite yıllarında mücadelemizi ve mücadelemizin özü olan Önder Apo’nun özgürlük felsefesini daha yakından tanıma şansı elde etmiştir. Önder Apo’nun fikirlerini tanıdıkça daha fazla mücadeleye bağlanan yoldaşımız, Kurdistan’da uzun süre sağlık çalışmalarında yer alarak halkımıza hizmet etmiş ve yürüttüğü çalışmalara öncülük yapmıştır. Halkımızın varlığına karşı geliştirilen saldırılar karşısında daha güçlü bir cevap vermesi gerektiğine inanan yoldaşımız, kapitalist sistemin kendisine sunduklarını elinin tersiyle iterek özgür ve onurlu bir yaşamdan yana tercihini kullanmış, 2015 yılında Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılmıştır.

Mücadelemizin en çetin ve zorlu alanlarından Cîlo’ya geçerek yeni savaşçı eğitimini tamamlayan Sîdar yoldaşımız, sömürgeci Türk devletinin halkımızın özgürlük gerillasına karşı 24 Temmuz 2015’te başlattığı imha saldırıları karşısında en ön cephede yerini alarak tarihi direnişimizin örnek bir militanı olmuştur. Zor koşullara hızla adapte olan ve kutsal Kurdistan coğrafyasıyla bütünleşen yoldaşımız, Önder Apo felsefesinin ve şehitler çizgisinin kararlı bir takipçisi olmuştur. Keskin zekasıyla gerillacılıkta hızla uzmanlaşan yoldaşımız, birçok eylemde ye alarak işgalcilere ağır darbelerin vurulmasında büyük emek sahibi olmuştur. Gün gün kendini geliştiren, yoldaşlarıyla güçlü bağlar kurarak komünal çalışma ruhundan taviz vermeyen Sîdar yoldaşımız, bulunduğu her ortamda bütün yoldaşlarının sevgi ve saygısını kazanmıştır. En zor koşulların en güçlü yoldaşlık ilişkilerinin zeminini oluşturduğu gerçeğini gerillacılık yaşamındaki pratiğinde somut bir şekilde gören Sîdar yoldaşımız, PKK’nin kutsal yoldaşlık çizgisinden asla taviz vermemiş ve daha güçlendirmek için her zaman çaba sahibi olmuştur. Fedailer çizgisinin takipçisi olmayı yaşamının merkezi haline getiren yoldaşımız duruşu, yaşamı ve işgalcilere karşı verilen çetin savaşımıza tereddütsüz ve güçlü katılımıyla pratik olarak ortaya koymuştur. Zagrosların zorlu pratiğine dahil olarak kısa sürede öncü bir militan ve yetkin bir gerillaya dönüşen Sîdar yoldaşımız, her anını devrim mücadelesine adayarak ölümsüz şehitlerimiz mirasına sahip çıkmış ve daha büyütmeye esas almıştır.

 

BERXWEDAN GELHAT

Berxwedan yoldaşımız yurtsever Botan’ın direniş merkezi olan Sîlopîya’de dünyaya gelmiş ve yurtsever bir ailede büyümüştür. İşgalci Türk devletinin asimilasyon ve soykırım uygulamalarının hedefinde olan Botan, aynı zamanda faşizme karşı direnen yurtseverlik çizgisinin öne çıktığı ve serhildan kültürünün yaratıldığı merkez olmuştur. Berxwedan yoldaşımız genç yaşında işgalci devletin ırkçı uygulamalarına şahitlik ederek, sömürgeci Türk devletinin soykırımcı uygulamalarına ve işgal saldırılarına tanıklık ederek büyümüştür. Sömürgeci Türk devletine karşı büyük bir öfke duyan Berxwedan yoldaşımız, öfkesini örgütleyerek güçlü bir mücadele zeminine dönüştürmüştür. Kürt halkının ve Kurdistan topraklarının PKK saflarında verilecek tarihi gerilla direnişiyle özgürleşebileceği gerçeğini bilince çıkaran yoldaşımız, halkımıza karşı yoğun saldırıların geliştiği 2014 yılında Kurdistan Özgürlük Gerillası saflarına katılmıştır.

Direnişçi geçmişiyle tanınan Botan’da yetişen yoldaşımız, aynı direnişçi ve devrimci ruhu Önder APO’nun felsefesiyle birleştirerek, kısa sürede yetkin bir gerillaya dönüşmüştür. Temel gerillacılık eğitimlerini başarıyla tamamlayan Berxwedan yoldaşımız, Kurdistan dağlarında gerillacılık pratiğine başlamıştır. Edindiği tecrübeyle gerilla mücadelesi içerisinde her zaman en zorlu alanlarda kalmayı kendine ilke olarak belirleyen yoldaşımız Zagroslara geçerek işgalcilere karşı direnişte yer almış ve etkili bir mücadele yürütmüştür. Samimi ve emekçi kişiliğiyle yaşamda öne çıkan, öğrendiklerini pratiğe aktarmayı esas alan ve yoldaşlarıyla paylaşarak zenginleştiren Berxwedan yoldaşımız, mücadele yaşamı boyunca Apocu çizgide güçlü bir katılım sahibi olmuştur. Büyük bir tutkuyla bağlı olduğu Cîlo’nun Çarçella alanında işgalcilere karşı geliştirilen büyük direnişte en ön safta yerini alarak fedaice savaşan yoldaşımız, yaşamda olduğu gibi yürüttüğü savaş tarzıyla da yoldaşlarına öncülük yapmıştır. Önder Apo felsefesinde daha fazla derinleşmek için sürekli okuyan ve araştıran yoldaşımız, Partimiz PKK’nin şehitler gerçeğine her zaman bağlı kalarak mücadelesini yürütmüştür.”