ICAD: Süleyman Ahmet derhal serbest bırakılsın!

Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Komite (ICAD), Başûrê Kurdistan’da KDP güçlerince alıkonulan ve iki buçuk aydır haber alınamayan gazeteci Süleyman Ahmet’in derhal serbest bırakılmasını istedi.

Yazılı bir açıklama yapan ICAD Uluslararası Büro, “Gazeteci Süleyman Ahmet, 25 Ekim 2023 tarihinde Rojava ile Güney Kurdistan’ın Sêmalka sınır kapısında KDP güçleri tarafından kaçırıldığı kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Ancak Süleyman Ahmet’ten o tarihten bu yana haber alınamıyor” dedi.

ICAD, “Süleyman Ahmet, Rojnews’in Arapça Servisi Editörü olarak çalışmaktaydı. 1 Ekim günü ailesini ziyaret etmek amacıyla gittiği Rojava’nın Halep kentinden, 25 Ekim günü Güney Kürdistan’a dönüş yaparken, Pêşxabûr (Sêmalka) Sınır Kapısı’nda KDP güçleri tarafından alıkonulmuştur” diye hatırlattı.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı:

“Süleyman Ahmet’in kaçırılmasından 6 gün sonra KDP’ye bağlı Duhok Asayişi yaptığı açıklamada, Rojnews’in Arapça Servisi Editörü Süleyman Ahmet’in gazeteci olmadığı yönünde iddialarda ve cezalandırılacağı tehditlerinde bulunduğu kamuoyuna yansımıştı. Böylece Süleyman Ahmet’in kendileri tarafından kaçırıldığını teyit etmiş olan KDP, Süleyman Ahmet’i kimseyle görüştürmemekte ve hakkında bilgi vermemektedir.

Süleyman Ahmet’in kaçırılması ve 2,5 aydır avukatlarına, yakınlarına, insan hakları kurumlarına bilgi verilmemesi hem hukuki ve hem de siyasi olarak suçtur. KDP yetkililerini bir an önce bu tutumdan vazgeçmeye, Süleyman Ahmet’in Avukatlarını ve ailesini derhal bilgilendirmeye ve Süleyman Ahmet’i derhal serbest bırakmaya çağırıyoruz.

Süleyman Ahmet’in can güvenliğinden Duhok Asayişi ve Kurdistan bölgesi hükümeti sorumludur.

Faşist, ırkçı ve totaliter rejimlerin başvurduğu muhalifleri kaçırma ve gözaltında kaybetme saldırıları ve pratikleri insanlık suçudur. Her türlü demokratik uygulamanın dışında tamamen hukuksuzluktur. Unutulmamalıdır ki, insanlık suçu işleyenler er geç hesap vereceklerdir.”