KCK: Rojhilate Kurdistan için her yerde harekete geçelim

Rojhilatê Kurdistan ve İran’daki selde yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiğini, on binlerce ailenin zarar gördüğünü belirten KCK, “Kürt halkında dayanışma bilinci vardır; bu dayanışma ruhu Doğu Kürdistan halkımız için her yerde harekete geçmelidir" dedi.

KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı, Rojhilatê Kurdistan ve İran’daki sel felaketine ilişkin açıklama yaptı.

KCK, "Rojhilatê Kurdistan ve İran’da aşırı yağışlar sonucu yüzlerce insan yaşamını yitirdiği gibi on binlerce ailenin evi, bahçesi, tarlası ve iş yeri zarar görmüştür. Doğu Kürdistan ve İran’da yaşamını yitirenlere Allahtan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz" dedi.

"Bu tür doğal afetler toplumlar için dayanışma gerekçesidir. Toplumsal yaşamın en önemli değeri bu tür durumlarda gösterilen dayanışmalardır" denilen açıklamada şunlar belirtildi: "Kürtler de insanlığın ilk toplumsallaştığı coğrafyanın halkı olarak her zaman dayanışmalarını güçlü tutmuştur. Bu tür afetler ve dışardan gelen baskılar karşısında dayanışmalarıyla varlıklarını bugüne kadar sürdürmüşlerdir. Doğu Kürdistan ve İran’da gerçekleşen sel felaketinde de bu dayanışmasını gösterecektir. Kürtler ve komşu halklar tüm imkanlarını kullanarak selden zarar görenlerin yanında yer alacaktır.

DAYANIŞMA EN ANLAMLI TOPLUMSAL DEĞERDİR

Dayanışma değeri en anlamlı toplumsal değerdir. Halk ve ulus olma da dayanışmayı en yüksek düzeyde göstermeyi gerektirir. Dayanışması güçlü olmayanlar ne halk ne de ulus olabilir. Özgür ve demokratik yaşamı da kazanmaz.  Bu açıdan Doğu Kürdistan ve tüm İran halkları dayanışmayı en yüksek düzeyde göstermelidir. Anın temel gündemi ve uğraşı bu olmalıdır. Devletten beklemeden halk dayanışma içinde olmalıdır. Her şeyi devletten beklemek yanlıştır. Devletler toplumların değil bir kesimin çıkarını temsil eden organlardır.

DEVLETTEN BEKLEME DAYANIŞMAYI AZALTIR

Devletten bekleme dayanışmayı azaltmadır, dayanışmanın zayıflamasıdır. Toplumlar için en büyük zafiyet budur. Kürdistan’da bu tür felaketlerin sürekli yaşandığı dikkate alınırsa toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesi gereği ortaya çıkar. Bu da örgütlü demokratik toplum olmakla mümkündür. Bu tür felaketler örgütlenme ihtiyacını ortaya çıkardığı gibi, örgütlenmeyi geliştirmeye vesile edilmelidir.

HER YERDE HAREKETE GEÇİLMELİ

Kürdistan gerçeği söz konusu olduğunda bu tür felaketler karşısında diğer parçalardaki ve yurt dışındaki halkımızın dayanışma içerisine girmesi gerekmektedir. Sınırların varlığı bu dayanışmayı göstermeyi ne zayıflatmalı ne de engellemelidir. Özellikle yaşanan felaketlere yakın olan parça, bölge ve şehirler bu konuda aktif sorumluluk almalıdır. Yurt dışındaki Kürt halkı da bu tür durumlarda derhal dayanışma içerisine girmelidir. Kürt halkında dayanışma bilinci vardır; bu dayanışma ruhu Doğu Kürdistan halkımız için her yerde harekete geçmelidir.

İran devletinden de bu tür felaketlerde Kürt halkının yapmak istediği dayanışmaya kolaylık göstermesini ve İran sınırları dışından gelen yardımlara engel olmamasını bekliyoruz. Bu tür felaketlerde gösterilecek yaklaşım halklar arası kardeşliği güçlendirmede belirleyici öneme sahiptir. Bu açıdan İran halklarının ve Kürt halkının selden zarar görenlere yapacağı her türlü yardımın yerlerine ulaşmasını sağlamalıdır.

Kürt Özgürlük Hareketi olarak bu tür felaketlerde her zaman halkımızın yanındayız. Doğu Kürdistan’daki halkımızın yaralarını sarması ve tüm parçalardaki halkımızın destek sağlaması için üzerimize düşeni bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz.

Halkımızın dayanışma içinde yaralarını saracaklarına inancımızı bir daha belirtiyor, zarar gören halkımıza tekrardan geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."