KDP-YNK arasındaki cumhurbaşkanlığı krizi derinleşti

KDP ile YNK arasında devam eden cumhurbaşkanlığı krizi, KDP’nin adayını açıklamasıyla yeni bir aşamaya geçti. Iraklı Şii gruplardan oluşan İmar Koalisyonu da, Kürtlerden tek aday göstermelerini istedi.

Irak’ta 12 Mayıs'ta yapılan seçimlerden sonra geçtiğimiz günlerde parlamento başkanı seçildi ve gözler cumhurbaşkanlığına çevrildi. Cumhurbaşkanın hangi partiden ve kim olacağına dair KDP ve YNK arasında seçimlerden hemen sonra başlayan tartışmalar Irak Meclis Başkanının seçilmesinden sonra boyutlandı. YNK Politbürosu geçen hafta toplanarak, Cumhurbaşkanı adayı olarak Berhem Salih’i belirledikten sonra, KDP, bunu kabul etmediklerini ve kendi adaylarını çıkaracaklarını açıkladı.

KDP ADAYINI AÇIKLADI

KDP dün kendi adayı olarak Fuat Hüseyin’i açıkladı.

KDP Politbüro bildirisinde, Cumhurbaşkanı makamının YNK’ye bırakılmayacağı kesin bir dille belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"YNK’ye cumhurbaşkanlığının Kürtlerin hakkı olduğunu ve hiçbir partinin tapulu olmadığını ilettik. Bu nedenle KYB’nin Irak Cumhurbaşkanlığı konusundaki ısrarına anlam verememekteyiz. 2005 yılında YNK ile yaptığımız anlaşmanın geçerliliği kalmamıştır. Çünkü artık ne Başkan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başkanı’dır ne de Celal Talabani Irak Cumurbaşkanı’dır.”

KDP, YNK’nin kendilerine danışarak bir aday çıkarmasını beklediklerini ancak YNK’nin hiç kimseyi dikkate almayarak Berhem Salih’i aday gösterdiği vurgulandı ve şunlar belirtildi:

“KDP olarak Irak Cumhurbaşkanlığı makamını almasını istiyoruz. Hiçbir zaman koltuk ve mevki için mücadele etmediğimize tarih de şahittir. Ancak tüm tarafların da desteğiyle bu görevi layıkıyla ve Kürdistan halkının çıkarlarını koruyacak şekilde yürütecek halka faydalı bir isim seçilmedi. Bu makam, etkisiz ve irade sahibi olmayan kişilere artık bırakılmamalı.”

KDP'NİN YASAL DAVRANMADIĞI DÜŞÜNÜLÜYOR

KDP ve YNK arasında şimdi de cumhurbaşkanlığı üzerinden kendisini gösteren anlaşmazlık tartışmalarına siyasetçi, aydın, yazar, hukukçu birçok çevre de katıldı. Çoğu çevre, KDP’nin bu itirazlarının yerinde olmadığı görüşünde. Politbüro bildirisinde, herhangi yeni bir anlaşma yapılmadan anlaşmanın feshedildiğinin gösterilmesine tepki gösterilerek, Mam Celal’ın yaşamaması, bölgesel başkanlığın da kalmamasıyla, her iki parti arasında yeni bir anlaşma yapılması gerektiği vurgulanıyor. Bu anlaşma yapılmadığına göre KDP’nin şu an yapmak istediğinin ise yasal olmadığı görüşü hakim.

İMAR VE REFORM KOALİSYONU'NDAN TEPKİ

Şii gruplardan oluşan Reform ve İmar Koalisyonu’ndan da konuya ilişkin tepki geldi. Sairun, Nasr, Hikme, Vataniye İttifakı’nın yanı sıra Sünnilerin bir bölümü ve Türkmen Cephesi’nden oluşan Reform ve İmar Koalisyonu, konuyu görüşmek için dün Bağdat’ta toplandı.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, cumhurbaşkanlığı için tek aday gösterilmesini isteyerek, Kürdistanlı siyasi partilere çağrıda bulunuldu.

Yazılı açıklamada, “Kürt ortaklar tavırlarını birleştirmenin yanı sıra cumhurbaşkanlığı için ulusal ölçülere göre tek aday göstermeli. Aksi halde rakip olan adaylardan biri belirlenecek” denildi.