KJK: Bu Newroz faşist hükümeti yenmeyi emrediyor

KJK Koordinasyonu yaptığı “Newroz” açıklamasında, “Bu Newroz, artık çağdaş DEHAK olan AKP-MHP faşist hükümetinin yenilmesini emrediyor. Bu faşist hükümetin zamanı dolmuştur” dedi.

KJK Koordinasyonu, 2023 Newroz mesajında, başta kadınlar ve gençler olmak üzere tüm Kürt halkını ve dostlarını Newroz alanlarını mücadele ruhuyla doldurmaya çağırdı.

KJK’nin mesajı şöyle:

“21 Mart Newroz bayramı halkımız ve özgürlük mücadelesi veren bizler için mücadele etme, direnme ve var oluşumuzu yeniden canlandırma günüdür. Halkımızın binlerce yıldır baharın her gelişinde kutladığı Newroz bayramı, son elli yıldır Reber Apo öncülüğünde halkımızın ulusal bilincinin, özgürlük bilincinin geliştiği ve giderek kadınların özgürlüğü, öncülüğü temelinde halklarla birlikte mücadele etme, birlikte bir yaşam ve sistem kurma anlamına gelen Demokratik Konfederalizmin geliştirilmesinin de bayramı olmuştur.

Öncelikle halkımızın, halklarımızın, Kadınların, dostlarımızın Newroz bayramını kutluyoruz.

Önderliğimiz 1973 yılının Newroz gününde çok zorlu koşullar, imkânsızlıklar içinde halkımızın özgürlüğü için ilk adımları attı.

Bu adım, Lozan antlaşması ile şekillenmiş Kurdistan coğrafyasının dört devlet arasında parçalanması ve her bir parçasında sömürgeci, soykırımcı, asimilasyonist politikaların geliştirilmesi ve bunun onaylanmasına karşı bir çıkıştır.

Bu adım, yok olma gerçeği ile yüz yüze kalmış, kendisine yabancılaştırılırmış bir halkın yeniden dirilişe doğru ayağa kalkmasının başlangıç adımlarıdır.

Önderliğimiz bir halkın uyanışının ve kurtuluşunun öncelikle kadınların özgürlüğünden geçtiğini belirtip “kadınlar özgür olmadan toplumlar da özgür olamazlar” demiştir. Bu temelde de kadın özgürlük çalışmalarının gelişmesi için olağanüstü çabalar sergilemiştir. Bu anlamda mücadele gerçeğimizde, kadın özgürlüğü ve halkımızın, halkların özgürlüğü daimi bir içiçeliği ifade etmiştir. Bu bağlamda Newroz aynı zamanda kadınların da özgürlük günüdür, kadın özgürlük bayramıdır. 

Rêber APO’nun elli yıllık mücadele yaşamı, beş bin yıllık egemen erkek sisteme karşı nasıl savaşılacağını en ayrıntılı bir şekilde tüm insanlığa, kadınlara göstermektedir. Önderliğimizin tüm yaşamı kapitalist modernist sisteme karşı ''Nasıl savaşmalı'' ve ''Nasıl yaşamalı''nın cevapları temelinde şekillenmiştir. Newroz günleri aynı zamanda Önderlik gerçekliğinin somutlanışı temelindeki başarıların da kutlanmasıdır.

Bu bağlamda Önderliğimizin 50. Yıl Newrozu'nu büyük bağlılık, coşku ve saygı ile kutluyoruz. Önderliğimizin başarı kazandıran hakikati temelinde kendimizi sürekli olarak yenileme, geliştirmeyle özgürlük mücadelemizi kazanma sözümüzü yeniliyoruz.

Newrozu Newroz yapan Mazlum Doğan, Zekiye Alkan, Berivan, Ronahi, Rahşan Demirel, Bişeng Anık, Sema yüce şahsında tüm şehitlerimizi saygı ile anıyoruz. Halkımız, Kürt kadınları bu şehitler şahsında özgürlük bilincini geliştirdi ve içselleştirdi. Ve giderek bu özgürlük bilinci, ruhu, mücadelesi tüm Ortadoğu ve Dünya'ya yayıldı. Newrozlaşarak zafere yürüyen kahramanlık ruhu, bugün de Kürdistan dağlarında, Zap, Avaşîn, Metîna’da, Kuzey’de gerillanın yenilmez direnişi ile yaşıyor, geleceği örüyor. Tarihten günümüze bu görkemli mücadeleyi büyüten ve bize miras bırakan tüm Kurdistan şehitlerimizin anısı önünde saygıyla eğiliyor, bir kez daha mücadeleyi yükseltme, başarıya ulaştırma kararlılık ve iddiamızı belirtiyoruz.

Günümüzde insanlık beş bin yıllık bu egemen erkek gerçeğinin yarattığı Dünya düzenine karşı özgürlük arayışlarını çok derinden sürdürmekte ve çeşitli biçimlerde bunu göstermektedir. Dünyada özgürlük, demokrasi, kadın sorunları, ekonomi, ekoloji, adalet, toplumsal alanda yaşanan krizlere çözüm bulma, mücadeleye doğru öncülük etme, bütünlüklü çözüm bulma konularında Önderliğimizin Savunmaları çok ön açıcı, geniş ve alternatif perspektifleri içermektedir. Bu anlamda Önderliğimizin ideolojisi ve sistemi bir umut olmakta ve sosyalizmi yeniden doğru bir şekilde canlandırmaktadır.

Önderliğimiz Kürt halkının özgürleşmesi ile başlattığı bu mücadeleyi, yeni paradigma ile üst bir düzeye taşırmıştır. Demokratik Konfederalizm, Demokratik Ulus, Kadın devrimi ve ekolojik devrim temelinde özgür bir yaşam kurma stratejisi ve modeli geliştirmiştir. Bu anlamda Demokratik Konfederal sistemimiz olan KCK, Kürt halkına ve tüm insanlığa bir model olarak 2005 yılının Newroz gününde ilan edilmiştir.

Reber APO kadın özgürlükçü, demokratik, ekolojik paradigması ve demokratik konfederalizm, demokratik ulus, kadın devrimi temelinde gerçekleştirme modeliyle evrensel bir önderlik haline gelmiştir. Son elli yılın tüm Newrozları Önderliğimiz tarafından sadece Kürt halkının özgürlüğü için değil, tüm insanlığın, kadınların özgürlüğü için geliştirdiği hamleler temelinde ele alınmış ve büyük çıkışlar yapılmıştır. Gerçekleştirdiği bu çıkış ve hamleler ve yarattığı başarılar ile Rêber APO sadece Kürt halkının değil, insanlığın ve kadınların da özgürlük önderi olduğunu ortaya koymuştur. Önderliğimizin 1973 Newrozu'nda başlattığı bu büyük yürüyüş, tüm insanlığa mal olan bir özgürlük yürüyüşü olmuş, Newroz bayramı evrenselleşmiştir. 

Bu yılki Newrozu büyük bir deprem felaketi ile karşılıyoruz. AKP-MHP faşist hükümeti halkımızın bu en zor koşullarında bile küçük, basit iktidar hesapları peşindedir. Vahşi soykırım planları ve saldırılarından asla geri adım atmamaktadır. Bu Newroz, artık çağdaş DEHAK olan AKP-MHP faşist hükümetinin yenilmesini emrediyor. Bu faşist hükümetin zamanı dolmuştur. Yapılması gereken tek ve en önemli görev, hep birlikte tek yumruk olmak ve bu faşist hükümeti tarihin en karanlık sayfasına gömmektir. Halklar ve kadınlar olarak özgürlüğümüzü, özerkliğimizi sahiplenelim, öz yönetimlerimizi, kendimize ait yaşamlarımızı inşa edelim ve mücadelemizi yükseltelim. 

Bu Newroz ile birlikte Önderliğimizin fiziki özgürlüğü temelinde geliştirilen ''Dem Dema Azadiye'' hamlesine güçlü bir katılım gerçekleştirelim.

Bugün Rojhilat Kürdistan'nından güçlü bir sesle yükselen ''jin Jiyan Azadi'' sloganının tüm dünyada sahiplenilmesi, Rojava’da gerçekleşen kadın devriminin yaşamı yeniden inşayı geliştirme adımlarını hızlandırması, yine Zap, Avaşin ve Metina’da kadın gerillalarımızın göstermiş olduğu kahramanlık ve profesyonellik, Kürt kadın hareketi olarak da çok tarihi ve niteliksel bir sıçrama aşamasına girdiğimizi göstermektedir.

Bu bağlamda KJK olarak 8 Mart 2023’de ilan ettiğimiz ''Jin Jiyan Azadi ile kadın devrimine yürüyoruz'' hamlemizi, güçlü, aktif ve etkili bir biçimde geliştirme planlaması içindeyiz. Bu temelde tüm kadınları, halkımızı, halklarımızı bu hamleye katılım gerçekleştirmeye ve 21. yüzyılı kadın devrimleri yüzyılı yapmaya çağırıyoruz.

Kadınlar olarak 21 Mart 2023 Newrozunu soykırımcı, faşist, erkek egemenlikçi sisteme, bunun öncüsü AKP-MHP faşist hükümetine karşı mücadeleyi yükseltme iddiası ve zafer ruhu ile karşılayalım. Bu mücadeleye kadınlar olarak güçlü ve etkili bir şekilde öncülük edelim.

Bu temelde başta kadınlar ve gençler olmak üzere tüm halkımızı, dostlarımızı Newroz alanlarını mücadele ruhuyla doldurmaya çağırıyoruz."