Rojava'da katledilen Kürt yönetmen Kerimiyan Silêmanî'de toprağa verildi

İşgalci Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırılarında şehit düşen Rojhilatlı yönetmen Mensur Kerimiyan’ın cenazesi Silêmanî'de toprağa verildi.

İşgalci Türk devletinin 23 Aralık 2023 tarihinde Rojava’ya yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısında Rojhilatlı yönetmen Mensur Kerimiyan şehit düştü. İran’ın Mensur Kerimiyan’ın naaşının Rojhilatê Kurdistan’da defnedilmesini engellemesi üzerine bugün Silêmanî'de düzenlenen bir törenle Mensur Kerimiyan cenazesi toprağa verildi.

Sşlêmanî'de bulunan Şêx Abbas Mezarlığında düzenlenen cenaze töreni Kurdistan Özgürlük şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Daha sonra Şerko Hemê Emîn, KNK adına bir mesaj okudu. KNK’nin mesajında ​​ şu ifadelere yer verildi: “Şehidin ailesine ve tüm halkımıza başsağlığı diliyoruz. Mansur Karimiyan’ın şehadeti tüm Kürtlerin kaderinin aynı olduğunu gösteriyor. Rojhilat’ta doğdu, Rojava’da şehit oldu, Güney’de ise toprağa verildi.”

Törende konuşan Silêmanî Valisi Heval Ebubekir ise şunları söyledi: “Bugün yastayız. Bizler zayıf durmamalıyız. Bizler ne yazık ki birlik ve beraberliğimizi geliştirmiyor, ortak hareket etmiyoruz. Geçtiğimiz yüz yıl boyunca ortak ve ulusal bir program ortaya koyamadık.”

Cenaze töreninde Tevgera Azadî’nin de mesajı okundu. Mesajda Şehit Mensur Kerimiyan’ın Kürt sanatına hizmet ettiği ifade edildi.

Merasimde ayrıca Rojhilatlı sinema sanatçılarının da bir mesajı okundu. Mesajda, “Türk devlet, Kürt halkının Ortadoğu’daki baş düşmanıdır” denildi.

Şehit Kerimiyan’ın ailesi adına konuşan Yunus Kerimiyan da şunları ifade etti: “Şehidin doğduğu topraklarda defnedilmesi için birçok girişimde bulunduk. Ancak İran rejimi bunu gerçekleştirmemize izin vermedi. Bunun üzerine cenazemizi burada gömme kararı aldık. Sine ve Süleymaniyeliler, aynı annenin çocuklarıdır. Bu anne de Kurdistan’dır.”

Rojava Film Komünü ve Başûr Kültür Sanat kurumları adına paylaşılan mesajda ise şunlar belirtildi: “Şehitlerin mücadelesini sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz. Bizler Şehit Mensur’la çalışanlar olarak onun nasıl Kürt kültür ve sanatına bağlı olduklarını iyi biliyoruz.”