PAJK: Newroz tarihi ve stratejik bir öneme sahiptir

PAJK Koordinasyonu, Newroz’un zulme karşı bir mücadele ve diriliş tarihi olduğunu belirterek, “Newroz, halkların mücadelesi ve kadınların mücadelesi açısından tarihi ve stratejik bir öneme sahiptir” dedi.

PAJK Koordinasyonu yaptığı yazılı açıklamada Newroz bayramını kutlayarak,  halkları Newroz meydanlarını doldurmaya çağırdı.

PAJK’ın Newroz mesajı şöyle:

"Newroz, mücadele, başarılı bir var oluş ve özgür bir kimliktir. Önder Apo’nun 2023 yılı ve 51’inci özgürlük mücadelesini Newroz’unu kutluyoruz. Kadın, genç, Kürt halkı ve Ortadoğu halklarını, güneşin ışığı ve özgür yaşam coşkusuyla kutluyoruz. Zap, Metîna, Avaşîn ve Kurdistan dağlarında Newroz şehitleri ruhuyla direnen ve zindanlarda zulme karşı direnen yoldaşların Newroz’unu kutluyoruz. Newroz şehitlerini, özgür yaşam felsefesinin yaratıcılarını ve direniş çizgisinin mimarı, partimizin öncüsü Mazlûm Doğan, Newroz ateşinin tanrıçaları ve Kadın Özgürlük Mücadelesi’nin sembolü olan Rahşan, Zekiya, Ronahî, Bêrîvan, Sema Yüce ve tüm devrim şehitlerinin sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.

17 Mart 1981'de şehit olan partimizin ve ordumuzun ilk şehidi ve şehadetiyle özgürlük mücadelesinin ve kadın devriminin temelini oluşturan Besê Anuş yoldaşı sevgi ve özlemle anıyoruz.  Besê Anuş’la başlayan ve Raperîn’lerle adım adım büyüyen Kadın Özgürlük Mücadelesi çizgisi, Newroz ateşiyle yeni bir baharda yeniden diriliyor. İdeoloji ve özgür kadın kimliği bu Apocu militanların öncülüğünde gerçekleşti. Newroz coşkusu Besêlerin bedeniyle gelişti, Zekiye, Rehşen, Bêrîvan, Ronahî’ye dönüştü ve bugün ise Raperînleşti.

Yarım asırlık bir özgürlük mücadelesi sürecini yaşıyoruz. Önderliğimiz, eşi benzeri olmayan bir tarihsel direnişle Newroz ateşinin ışığında Kürt halkının tarihini ve devrimini altın harflerle yazdı. Şehitlere verdiği sözle, Kürt halkını Newroz’la diriltti. Önder Apo, Newroz ateşinin sönmek üzere olduğu yıllarda Kurdistan özgürlük yürüyüşünü ve devrimini başlattı. Kıvılcımı gürleştirdi, bu kıvılcımı mücadeleci ve direnişçi bir gerçekliğe dönüştürdü. Kadınlar ve Kürt halkı, Özgürlük Mücadelesi’nin 51’inci yılı, 2023 yılı Newroz’u Önderliğin fiziki özgürlüğünün sağlanmasıyla taçlandırmalıdır.

Newroz Bayramı, Kurdistan’da Kürt halkının ve Arî halklarının en eski bayramlarından biridir. Aynı zamanda zulme karşı halkın direnişinin ve mücadelesinin hafızasıdır. Newroz, Kürt halkının ulusal bayramıdır.  Dolayısıyla insanlar için hem zulme karşı bir duruş hem de bir diriliş günüdür. Bir gelenek olarak kadınların, gençlerin, Kürt halkının ve Ortadoğu halkının hücrelerinin derinliklerinde kök salmıştır. Tarihte Newroz, kadınlara, gençlere ve halklara dönük erkeğin emek sömürüsüne karşı direniş ve mücadelenin sembolü olmuştur. Dehaq mirasına dayanarak kadın, genç ve halk üzerinde tahakküm kuran çağın iktidar anlayışı, kadınların öncülüğünde geliştirilen direniş geleneğini bastırma çabasını sergilemiştir. Erkek egemen zihniyetin tarihinde, karanlığı temsil eden tanrılar her zaman yaratılmıştır. Kapitalist Modernite çağında bir kez daha insanlık karanlıkla karşı karşıya. Bunu da kadınlar ve halklara karşı savaş, şiddet, soykırım, öldürme ve tecavüz kültürüyle gerçekleştiriyorlar. Başta kadın ve Kürt halkı olmak üzere tüm halklara dönük haddi hesabı olmayan bir faşizm geliştiriliyor. Soykırımcı ve faşist AKP-MHP iktidarı bunun örneğidir. Artık Erdoğan ve zalim Dehaq arasında hiçbir fark yoktur. Uygulamalar farklı olsa bile zihniyet aynıdır. Halklar, bu zihniyete ve zulme karşı Newroz ateşini yaktı. Önderliğin öncülüğünde devam eden 51 yıllık Özgürlük Mücadelesi bu iktidar sisteme en etkili cevabı vermiştir. Halkımız ve Kürt kadınları, 2023 Newroz'unu özgürlük mücadelesine olan inançla karşılamaktadır. Halkımız, yarım asırlık mücadelenin her anında ağır bedeller ödemiş, büyük emek ve fedakarlıklar göstermiş, zafere olan inancını ve umudunu hiçbir zaman kaybetmemiştir. Önder Apo'nun özgürlük yürüyüşünün, tarihi mücadelesinin ve direnişinin her anına tanık oldu. Bu temelde 2023 Newroz’u Önderlik Newrozu'dur, aynı zamanda Kürt kadınlarının ve Kürt halkının 51 yıllık özgürlük mücadelesinin tarihidir.

Halkımız, yeni günü, diriliş bayramı olan Newroz’u ağır bir süreçte karşılıyor. Ama 51 yıllık mücadele çekilen acılar, zorluklar ne olursa olsun kadınların ve halkımızın zaferinin kesin olacağını göstermiştir. Kadınlar ve halkımız, umut, inanç ve tutumları ile bu süreçte mücadelesini sergilemişlerdir. 6 Şubat depreminde halkın ve kadınların dayanışması bunun bir örneğiydi. Kadınların 8 Mart’taki güçlü duruşu ve zafer yürüyüşü, mücadeleyi büyütme kararlılığının ispatıdır.

Bu ruh ve coşkuyla Kürt kadınları, gençleri ve tüm halkımız Newroz meydanlarına akın etmelidir. Newroz meydanını Erdoğan-Bahçeli’nin yargılanacağı alanlara çevirmelidir. Newroz’da yas tutmak ve öfkemizi içimizde tutmak yerine soykırımcı AKP-MHP iktidarından yüksek sesle hesap sorulmalıdır. Bu temelde yediden yetmişe halkımız Newroz meydanlarına akın etmeli. Bakurê Kurdistan-Türkiye halkımız, Kurdistan’ın her bir parçasındaki halkımız, Ortadoğu ve dünyadaki halkımız bu sorumlulukla Newroz meydanlarını doldurmalıdır.

Önderliğin etrafında kenetlenerek Newroz ateşi yakılmalı ve Kurdistan devriminin korunması için mücadele edilmeli. Kadınların, gençlerin, Kürt ve Türkiye halkının Newroz'daki tavrı seçimlere de yansıyacak. Bu nedenle bu Newroz, halkların mücadelesi ve kadınların mücadelesi açısından tarihi ve stratejik bir öneme sahiptir.

JIN, JIYAN, AZADÎ sloganıyla direnen ve özgürlük devrimini adım adım ören kadınların, mücadele eden halklarının yeni günü, diriliş ve özgürlük bayramını olan Newroz’unu kutluyoruz. Newroz ateşini yeniden gürleştiren Önderliğe sonsuz bir özlem, bağlılık ve sevgiyle selamlarımızı gönderiyoruz."