Parlak: Hakkari depreme hazırlıklı değil

DEM Parti Colemêrg Milletvekili Vezir Parlak, deprem riski altında olan Hakkari’nin ne depreme ne de deprem sonrasına hazırlık olduğunu söyledi.

Son dönemlerde birçok deprem ve jeoloji uzman Colemêrg, Gever, Wan hattındaki deprem riskinin giderek arttığını ve bir an önce hazırlıklar yapılmasını istiyor. Tüm çağrılara rağmen hiçbir hazırlığın olmaması, endişeleri artırıyor. 

ANF’ye konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Colemêrg Milletvekili Vezir Parlak, Jeoloji Mühendisleri Odası’nın 2021’de hazırladığı “Hakkari’nin Depremselliği” raporunu hatırlatarak, Hakkari merkezi ve ilçelerinin aktif bir fay bölgesinin üzerinde olduğunun bilimsel verilerle ortaya konulduğunu söyledi. Başta İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Naci Görür olmak üzere farklı üniversitelerden birçok bilim insanının Hakkari’yi içine alan bölgedeki fay hatlarının aktif olduğuna, 7 ve üzerinde şiddette bir deprem üretebileceklerini söylediğine dikkat çeken Parlak, Hakkari Valiliği tarafından hazırlanan Hakkari İl Afet Risk Azaltma Planı’na da işaret etti. Colemêrg, Gever ve Şemzînan’ın fay bölgesinde kurulmuş yerleşimler olduğunun kabul edildiğini kaydeden Parlak, “Peki hükümet, kendisinin bile kabul ettiği bu tehlikeye karşı önlem alıyor mu? Neredeyse hiç almıyor” dedi.

BİR ŞEYLER YAPIYOR GÖRÜNTÜSÜ

İktidarın, deprem tehlikesine karşı sadece göz boyamak için bir şeyler yapıyor gibi göründüğünü ifade eden Parlak, şöyle devam etti: “AFAD İl Müdürlüğü, iş yapıyormuş gibi görünmek için göstermelik toplantılar ve etkinlikler düzenliyor. Oysa deprem riskine karşı yapılacak şeyler bellidir. Şehirdeki bütün yapılar gözden geçirilmeli, depreme dayanıksız olduğu tespit edilen binalar güçlendirilmeli ya da yıkılıp yeniden yapılmalı. Bilim insanları, deprem riski taşıyan Hakkari’de 4 kattan yüksek binanın yapılmaması gerektiğini söylüyor. Maalesef Hakkari’de 9 katlı birçok bina var. Bu binaların önemli kısmı kaçak olarak inşa edilmiş ve sonrasında çıkarılan imar aflarıyla ruhsatlandırılmıştır. Yani tamamen denetimsiz olarak yapılmış onlarca binayla karşı karşıyayız.”

ÇALIŞMALAR HEMEN BAŞLAMALI

“Hakkari, depreme hazırlıklı olmadığı gibi deprem sonrasında da hazırlıklı değil maalesef” diyen Parlak, şunları  söyledi: “Kentte yeterince çadır ve konteyner stoku yok. En az sağlık hizmeti alan yerlerden biri Hakkari. Dolayısıyla olası bir deprem sonrasında insanların tedavi hizmetlerine ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Hakkari, zorlu bir coğrafyada kurulmuş bir şehir. Kentin dışarıyla tek bir bağlantı yolu var, orada da eski bir köprü bulunuyor. O köprünün zarar görmesi durumunda Hakkari’nin dış dünyayla kara bağlantısı neredeyse kopmuş olacak, bu da çok kötü sonuçlar doğurabilir. Biz çeşitli vesilelerle iktidara ve valiliğe önerilerimizi iletiyoruz; Meclis’te ve başka platformlarda kendilerinden bilgi istiyoruz, ancak tatmin edici cevaplar alamıyoruz. Hükümet ve valilik bilimsel çalışmalar ve uzman görüşlerinin ışığında Hakkari’deki olası bir depremde gerçekleşebilecek yıkım ve kayıpları en aza indirmek için çalışmalarda bulunmalı; deprem sonrası çalışmalar için ise hazırlıklarını eksiksiz şekilde tamamlamalıdır.”