PKK: Katliama karşı 12’nci yıl mücadelesine büyük bir hamle içinde girilmektedir

Paris katliamlarının hesabının sorulmaya devam edileceğini belirten PKK, "Bunu Küresel Özgürlük Kampanyası ile birleştirip, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü mücadelesini her alanda ve zafer çizgisinde yürütecektir" dedi.

PKK Yürütme Komitesi, “Partimizin kurucularından Sakine Cansız (Sara) yoldaş ile devrimci militanlar Fidan Doğan (Rojbîn) ve Leyla Şaylemez (Ronahî) yoldaşların 9 Ocak 2013 tarihinde Paris’te Türk istihbarat örgütü MİT elemanı Ömer Güney tarafından katledilişleri üzerinden tam 11 yıl geçti. Fransa Devleti tarafından bu katliam aydınlatılmadığı ve sorumlularından hesap sorulmadığı için, aynı güçler 23 Aralık 2022 tarihinde ve yine Paris’te KCK Yürütme Konseyi Üyesi Evîn Goyî ile değerli yurtseverler Mîr Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ı da katlettiler. Böylece yakın dönem Paris tarihi Kürt kadın devrimcilerin ve yurtseverlerin katledildiği bir zaman dilimi haline geldi” dedi.

KATLİAMCI ZİHNİYETTEN HESAP SORAN MÜCADELEMİZİ HER ALANDA GELİŞTİRECEĞİZ

“Öncelikle, katiller ve arkalarındaki güçler son derece açık olmasına rağmen, her iki Paris katliamını da yargılamayıp üzerini örtmeye çalışan Fransa devletini, demokratik hukuk ve adaletin gereğini yerine getirmediği için şiddetle kınıyor ve protesto ediyoruz” denilen PKK açıklamasında, “Fransa devleti katliamları aydınlatıp sorumlulardan hesap sormamış olsa da Hareket, halk ve demokratik insanlık olarak biz, 11 yıldır Paris Katliamını aydınlatan ve katillerden hesap soran bir mücadele yürütüyor; kadın özgürlüğü ve toplumsal ekoloji temelinde özgürlük ve demokrasi hareketini her alanda geliştiriyoruz. 12’nci yılda söz konusu katliamcı zihniyet ve siyasete karşı hesap soran mücadelemizi her alanda daha çok geliştireceğiz ve değerli şehitlerimizin anılarını bu mücadele içinde yaşatacağız” diye belirtildi.

HER İKİ KATLİAM DA ERDOĞAN YÖNETİMİNCE KARARLAŞTIRILDI, HAKAN FİDAN TARAFINDAN  HAYATA GEÇİRİLDİ

PKK Yürütme Komitesi açıklamasında şu hususlara yer verildi:

“Bunlar temelinde, birinci katliamın 11’inci yıl dönümünde her iki Paris katliamının çok değerli şehitleri Sara, Rojbîn, Ronahî, Evîn, Mîr Perwer ve Abdurrahman yoldaşları derin saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz. Amaçlarını başarma ve anılarını yaşatma sözümüzü bir kez daha yineliyoruz. Bu katliamları protesto eden 6 Ocak Paris ve Berlin yürüyüşlerine katılan herkesi kutluyor ve selamlıyoruz. 12’nci yılda katillerden hesap sorma mücadelemizi, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü hedefleyen Küresel Özgürlük Kampanyamızla birleştirerek her alanda çok daha güçlü bir biçimde geliştireceğimizi belirtiyoruz.

Her ne kadar Fransa devleti gizlemeye çalışsa da biz ve demokratik kamuoyu her iki Paris katliamının tetikçileri ile birlikte arkalarındaki güçleri de çok iyi biliyoruz. Her iki katliamın da Tayyip Erdoğan Yönetimi tarafından kararlaştırılmış ve o zamanın MİT Müsteşarı Hakan Fidan tarafından planlanıp hayata geçirilmiş olduğundan kuşku duymuyoruz. Zaten 9 Ocak katliamının tetikçisi Ömer Güney’in MİT elemanı olduğu ve katliam emrini MİT Müsteşarından aldığı açığa çıkmıştı. Yine katliam ardından Tayyip Erdoğan ve arkadaşları AKP yöneticileri tarafından basına yapılan açıklamalar bu durumu doğrulamıştı.

Olay bu kadar açık olmasına ve aradan 11 yıl geçmiş bulunmasına rağmen, Fransa devleti bir türlü gerçekleri kamuoyuna açıklamadı ve olayı demokratik hukuk çerçevesinde yargılamadı. Tersine Ömer Güney’in ölümü ya da öldürülmesi temelinde olayın kapatılmasını tercih etti. Eğer söz konusu olaylarda kendisinin de payı yoksa veya olayların üstünü kapatmak için TC devletinden çıkar elde etmediyse, o zaman Fransa Devletinin daha fazla uzatmadan gereken yargılamayı yapması ve suçluları cezalandırması gerekir. 6 Ocak günü Paris sokaklarından ve meydanından yükselen on binlerin adalet çağrısına cevap vermesi gerekir. Eğer böyle davranmazsa, o zaman katliamların suç ortağı olduğunu kabul etmiş olur.

PARİS KATLİAMLARININ AYDINLATILMALARI VE HESABININ SORULMASI GEREKİR

Paris’in ortasında ve tüm dünyanın gözü önünde gerçekleştirilen 9 Ocak ve 23 Aralık katliamları hiçbir biçimde hafife alınamaz. Bunlar, Kürt halkı üzerinde yüz yıldır uygulanan sömürgeci ve soykırımcı saldırıların kopmaz birer parçası olduğu gibi, aynı zamanda kadın özgürlük devrimine ve demokratik insanlığa dönük de bir saldırıdır. Partimizin kurucularından Sakine Cansız yoldaşı bilinçli olarak hedeflemiş olması, söz konusu katliamların yüz yıldır uygulanan Kürt soykırımının birer parçası olduğu gerçeğini açıkça ortaya koymaktadır. Yine esas olarak kadın devrimcileri hedeflemiş olmaları, söz konusu katliamları birer kadın katliamı, kadın özgürlük çizgisine ve özgür yaşama yönelik birer saldırı yapmaktadır. Paris gibi bir yerde ve herkesin gözü önünde gerçekleştirilmeleri ise, adeta tüm demokratik insanlığa dönük bir tehdit ve saldırı haline getirmektedir. Bu nedenle, hiçbir biçimde hafife alınamayacakları ve sümen altı edilemeyecekleri gibi, mutlaka ve daha fazla gecikmeden tümüyle aydınlatılmaları ve gereken hesabın sorulması gerekir.

KATLİAMLARDAN HESAP SORMA KÜRESEL ÖZGÜRLÜK KAMPANYASI İLE BİRLEŞTİRİLİP ZAFER ÇİZGİSİNDE YÜRÜTÜLECEKTİR

Kürt Özgürlük Hareketi, Kürt halkı ve demokratik insanlık olarak biz, 11 yıldır Paris katliamının daha fazla aydınlatılması ve suçlulardan gereken hesabın sorulması temelinde mücadele ettik. Bu mücadele hem Kurdistan Özgürlük Hareketini ve hem de Kadın Özgürlük Devrimini güçlü bir biçimde geliştirdiği gibi, aynı zamanda bunları küresel hareketler haline de getirdi. 11 yıldır dünyanın dört bir yanında kadınların ve özgürlük mücadelesi yürüten insanların dilinde hep “Jin Jiyan Azadî! Sara Rojbîn Ronahî” sloganı yükseldi. Böyle bir mücadele içinde kadınlar, gençler ve tüm ezilenler eğitilerek, stratejik özelliğe sahip olan ve Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünü hedefleyen 10 Ekim Küresel Özgürlük Kampanyasını geliştirdi.

Şimdi katliama karşı 12’nci yıl mücadelesine böyle büyük bir hamle içinde girilmektedir. 9 Ocak katliamının 11’inci yıl dönümü her alanda etkin protesto eylemleriyle karşılanmaktadır. 6 Ocak günü Paris ve Berlin’de gerçekleştirilen kitlesel eylemler gerçekten görkemli olmuş, 9 Ocak ve 23 Aralık katliamcılarının ve onları gizlemeye çalışanların suratlarına etkin birer şamar olarak inmiştir. Böylece halkımızın ve dostlarımızın, katillerin peşini bırakmayacağı ve onlardan sonuna kadar hesap soracağı bir kez daha herkese gösterilmiştir.

Belli ki 12’nci yılda da söz konusu hesap sorma ve adaleti gerçekleştirme eylemleri her alanda daha güçlü gelişecektir. Kadınlar ve gençler, yurtsever halkımız ve demokratik dostlarımız Paris katliamlarının hesaplarını sormaya devam edecektir. Suçluların tümünü yargılayıp adaleti gerçekleştirene kadar da bu mücadeleyi sürdürecektir. Bunu Küresel Özgürlük Kampanyası ile birleştirip, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü mücadelesini her alanda ve zafer çizgisinde yürütecektir.

Bir kez daha başta 6 Ocak Paris ve Berlin eylemleri olmak üzere Paris katliamlarına karşı geliştirilen tüm eylemleri selamlıyor, halkımızı ve dostlarımızı daha büyük ve yaratıcı eylemlerle devrimci adaletin gereklerini pratikte başarıyla yerine getirmeye çağırıyoruz!”