Temelli: Öcalan özgür olmadıkça direniş sürecek

Van’daki aday tanıtım toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Leyla Güven'i selamladı. Temelli, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan tahliye olana kadar direnişin süreceğini ifade etti.

Van'da HDP'nin aday tanıtım toplantısı düzenlendi. Gevaş girişinde yüzlerce araçlık konvoyuyla karşılanan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, büyükşehir belediyesi ve ilçe eş başkan adayları, HDP il eş başkanları Yadişen Karabulak, Ümit Dede, DBP Van il eş başkanları Ayla Tarhan, Ökkeş Kawa, Hakkari belediye eş başkan adayları, ittifakta yer alan Kürt partileri ve halk katıldı.

KAMAÇ: KÜRT KİMLİĞİ KAZANDI

İlk olarak söz alan İnsan Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç,  “Bugün ortaya çıkan Kürt ittifakı Kürtlere yönelik düşmanlık politikalarını yürütenleri endişelendiriyor. Kürtlerin tarihi acılarla doludur, Kürt milleti yüz yıllardır Zilanlar'dan, Dersim’lerden, Enfal’lerden, 33 Kurşun katliamlarından geçerek bugüne gelmiştir. Roboski’de, Cizre’de halkımız imhaya tabi tutulurken, yine çocuklarımızın bedenleri panzerlere sürüklenerek bugüne geldik.  Seçimin sonucu ne olursa olsun, Kürt kimliği kazanmıştır" diye konuştu.

DEDE: ÖCALAN ÖZGÜR OLMADAN HİÇBİRİMİZ ÖZGÜR DEĞİLİZ

Ardından söz alan HDP Van İl Eş Başkanı Ümit Dede, “Asla boyun eğmedik, asla boyun eğmeyeceğiz. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılmasına karşı egemenler, Leyla yoldaşın direnişi karşısında ne yapacaklarını şaşırdılar. İmralı görüşmesiyle direnişi kırmaya çalıştılar ve bugün de tahliye oldu. Belki bedensel olarak cezaevinden çıktı, özgür bırakıldı. Ancak bu halkın önderi özgür olmadıkça hiçbirimiz özgür olamayız" diye kaydetti.

TEMELLİ: HÜKÜMETE YÜKLENME ZAMANI

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ise Leyla Güven'i selamlayarak konuşmasına başladı.

"Her yerde adaletsizlik var. Dün bu AB Parlamenterler Konseyi’nde bir kez daha teyit edildi bu hukuksuzluk. Hükümet uyarı aldı" dedi.

Temelli, "Tüm bunlara son vermenin zamanı geldi. Demokratik siyasetif tasfiye etmeye çalışan bu hükümete bir kez daha yüklenme zamanı" mesajını verdi.

Temelli, Leyla Güven'in açlık grevini sürdüreceğini açıkladığına dikkat çekerek, tecridin derhal kaldırılmasını istedi.

Temelli, "Demokrasiden yana, demokratik cumhuriyet seçeneğini sunmak zorundasınız. Demokratik ulus anlayışını sunmalısınız. Eşit-yurttaşlık temelinde herkesin yan yana geldiği bir seçenek sunmak zorundasınız. Bu bir ihtiyaçtır, bu bir fikriyattır ve buna sahip çıkmak zamanıdır. Bu fikriyatın sahibi Sayın Öcalan’a selam olsun" şeklinde konuştu.

Hükümetin Rojava’da var olan barış iklimini yok etmeye çalıştığını kaydeden Temelli, “Huzura tahammül edemiyorlar" diye tepki gösterdi.

'İTTİFAK SEÇİMDEN ÖTE ANLAMLAR TAŞIYOR'

Temelli, yerel seçimlere işaret ederek, 7/24 çalışmalıyız. 31 Mart’ta tüm bunları kayyumlarla beraber tarihin çöplüğüne süpürüp atacağız. Sokaklarda bunların kırıntıları bile kalmayacak. Ondan sonra da kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz. Hep birlikte yerel demokrasiyi inşa edeceğiz. Sadece belediyeleri almayacağız, bir barış mücadelesi inşa edeceğiz. Kentlerimizi kadın kentleri yapacağız, erkek egemen zihniyete son vereceğiz, emeğin kentlerini var edeceğiz. Bu yoksulluğa, işsizliğe hep birlikte son vereceğiz, emeğin kentlerini var edeceğiz" mesajlarını verdi.

Temelli, Kürt ittfakının seçim ittifakından öte anlamlar taşıdığını da söyledi.

ADAYLAR: BU KENTTEN GİDECEKLER!

HDP Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Avcı, “Onlar ne yaparsa ne yapsın, 31 Mart’ta ters köşe olup bu kenti terk edecekler" derken, HDP Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Bedia Özgökçe Ertan ise "Haklarımıza saygı duymayanları sandıkta göndereceğiz" mesajını verdi.