Türk ordusu Haziran’da savaş suçu işlemeye devam etti

İşgalci-soykırımcı Türk ordusu, Metîna, Zap ve Avaşîn’deki direniş tünellerinde bulunan Kurdistan Özgürlük Gerillasına karşı Haziran ayında 129 kez kimyasal silah ve yasaklı patlayıcılar ile saldırılarını sürdürdü.

TÜRK DEVLETİNİN SAVAŞ SUÇLARI

İşgalci-soykırımcı işgalci Türk ordusu, 10 Şubat 2021 yılı Garê saldırısından bu yana Başûrê Kurdistan ve Medya Savunma Alanları’nda bulunan Metîna, Zap ve Avaşîn’de Kurdistan Özgürlük Gerillasına karşı kimyasal silah ve yasaklı patlayıcılar ile saldırmayı aralıksız bir şekilde sürdürüyor. Kurdistan Özgürlük Gerillalarının Metîna, Zap ve Avaşîn’de direniş tünellerinde, işgalci Türk ordusuna karşı verdikleri savaş dördüncü yılında sürerken, işgalci Türk ordusunun sadece Haziran ayı içerisinde gerillaya karşı 129 kez kimyasal silah ve yasaklı patlayıcı bombalar ile saldırdı.

İşgalci Türk ordusunun gerillaya karşı kullandığı kimyasal silah ve yasaklı patlayıcıların kullanımı savaş suçu kapsamına girdiği, dünyada kullanımının yasak olduğu ve bu yasak durumunun Birleşmiş Milletler ve bağımsız uluslararası kurumlarca denetlendiği herkesçe bilinen bir gerçek. Fakat Türk ordusunun kimyasala silah ve yasaklı patlayıcıları her gün kullanmaya devam ediyor.

İşgalci Türk ordusunun kimyasal silah ve yasaklı patlayıcı bombalar ile Kurdistan Özgürlük Gerillalara saldırısı defalarca kayıt altına almasına ve belgelenip dünya kamuoyu ile paylaşılmasına rağmen Kürt ve demokratik kurumların bağımsız uluslararası kuruluşlara yaptığı başvurulara cevap verilmiyor.

HPG BİM’in Haziran ayı içerisinde işgalci Türk ordusunun kimyasal silah ve yasaklı patlayıcılar ile gerçekleştirdiği saldırılara dair basın ve kamuoyu ile paylaştığı veriler şöyle:

*30, 31 Mayıs ve 1 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê FM Direniş Alanı’ndaki tüneller 21 kez zehirli kimyasal gazlar ile bombalandı.

*29 Mayıs ve 1 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki tüneller 8 kez yasaklı patlayıcılar ile bombalandı.

*2 ve 3 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê FM Direniş Alanı’ndaki tüneller 27 kez zehirli kimyasal gazlar ile bombalandı.

*2 ve 3 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki tüneller 7 kez yasaklı patlayıcılar ile bombalandı.

*4 ve 5 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê FM Direniş Alanı’ndaki tüneller 13 kez zehirli kimyasal gazlar ile bombalandı.

*4 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki tüneller 4 kez yasaklı patlayıcılar ile bombalandı.

*6 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê FM Direniş Alanı’ndaki tüneller 7 kez zehirli kimyasal gazlar ile bombalandı.

*7 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê FM Direniş Alanı’ndaki tüneller 3 kez zehirli kimyasal gazlar ile bombalandı.

*8 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê FM Direniş Alanı’ndaki tüneller 1 kez yasaklı patlayıcılar ile bombalandı.

*9 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki tüneller 1 kez yasaklı patlayıcılar ile bombalandı.

*11 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki tüneller 1 kez yasaklı patlayıcılar ile bombalandı. 

*13 ve 14 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki tüneller 2 kez yasaklı patlayıcı, 1 kez de kimyasal gazlar ile bombalandı.

*13 ve 16 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê FM Direniş Alanı’ndaki tüneller 6 kez yasaklı patlayıcılar ile bombalandı.

*16 Haziran’da Metîna bölgesinin Serê Metîna Direniş Alanı’ndaki tüneller 1 kez kimyasal gazlar ve 6 kez de yasaklı patlayıcılar ile bombalandı.

*18 ve 19 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê FM Direniş Alanı’ndaki tüneller 1 kez yasaklı patlayıcılar bombalandı.

*20 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê FM Direniş Alanı’ndaki tüneller 1 kez yasaklı patlayıcılar ile bombalandı.

*21 ve 23 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê FM Direniş Alanı’ndaki tüneller 2 kez kimyasal gazlar ve 5 kez yasaklı patlayıcılar ile bombalandı.

*23 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki tüneller 2 kez yasaklı patlayıcılar ile bombalandı.

*24 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê FM Direniş Alanı’ndaki tüneller 4 kez yasaklı patlayıcılar ile bombalandı.

*24 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki tüneller 2 kez yasaklı patlayıcılar ile bombalandı.

*25 ve 26 Haziran’da Şehîd Delîl Batı Zap bölgesinin Girê FM Direniş Alanı’ndaki tüneller 3 kez yasaklı patlayıcılar ile bombalandı.