Türk ordusu insanlık dışı yöntemlerde sınır tanımıyor

Gerilla ile çatışmayı göze alamayan Türk ordusu, 16 Haziran’da tünel girişlerinden içeriye benzin döküp tünelle birlikte içerideki gerillaları yakmaya çalıştı.

Avaşin bölgesindeki Werxelê’de 8 Haziran 2021 tarihinden bu yana Türk ordusunun işgal saldırılarına karşı gerilla amansız bir direniş veriyor.

Werxelê’de konumlanan Kürdistan özgürlük gerillasının 8 Haziran’dan bu yana işgalcilere yönelik her gün eylem düzenliyor. Zagroslar’ın arazi ve iklim koşullarından kaynaklı zorlanan Türk askerleri, bunun üzerine gerillanın vurduğu darbelerden dolayı savaş performansını tümden yitirmiş halde.

Werxelê’de direnen gerillalar, Türk askerlerinin komutanları ile defalarca tartışmaya girdiğini, sıcak havalardan da bu eylemlerden de artık bıktıklarını ve kalmak istemediklerini söylediklerine defalarca şahit olduklarını dile getiriyor. Askerlerini motive edebilmek için gerillaya darbe vurmaya çalışan Türk ordusu, savaşın diğer alanlarında olduğu gibi Werxelê direniş alanında da en kirli yüzünü göstermekten geri durmadı.

CİZRE BODRUMLARI GİBİ YAPMAK İSTİYOR

8-16 Haziran tarihleri arasında alanda yaşanan şiddetli çatışmalar ve gerilla eylemlilikleri, Türk askerlerinin gerillanın savaş tünellerine yaklaşmasına engel oldu. Türk ordusu her gece defalarca Skorsky helikopterleri ile indirme yapıp alana güçlerini yığsa da, tek bir askerini dahi gerillanın savaş mevzilerine yaklaştırabilmiş değil.

16 Haziran’da kirli savaş yöntemlerini devreye koyarak ilk defa zehirli gaz kullandı. Gerilla ile yaşanabilecek olası çatışmalardan kaçınarak, zehirli gazlara ve tünellerin üzerinden bıraktıkları patlayıcılara ağırlık verdi. Türk ordusu, bu patlayıcıları Zap’ın Küçük Cilo alanında da kullanmış, patlayıcılar gerillanın eline geçmişti. Aynı yöntemlerle Werxelê alanında sonuç almaya çalışan Türk ordusunun bu yöntemi de boşa çıktı. Mamreşo, Aris Faris, Mervanis, Dola Mara, Dola Konferans alanlarında yaşanan savaşlardan sonra gerilla, düşman yönelimlerinin tümüne karşı yöntem geliştirip, saldırıları boşa çıkarmayı bildi.

Türk ordusu bu yöntemlerle de sonuç alamayınca 16 Haziran’da tünellerde direnen gerillalara karşı çok vahşi bir yöntemle saldırma kararı aldı. Tünellerin girişlerinden içeriye benzin döküp tünelleri ateşe vermeye çalışan Türk askerleri, içerideki gerillaları yakmaya çalıştı.

Benzinle yakma, kimyasal gazlarla boğma gibi yöntemler barbar Türk ordusunun bu savaşta kullandığı insanlık dışı yöntemlerden sadece birkaçı. Aynı yöntemleri daha önce de deneyen Türk ordusu, kirli savaş tarihini tekerrür ettirmekten geri durmuyor. Özyönetim direnişlerinde Cizre bodrumlarında bulunan direnişçileri nasıl canlı canlı yaktıysa, bugün aynı yöntemi Kürdistan özgürlük gerillasına karşı da kullanmaya devam ediyor.

GERİLLA BELGELEMEYE DEVAM EDİYOR

Werxelê’de konumlanan gerilla güçleri de çekimlerle yaşananları belgelemeye devam ediyor. Görüntülere de yansıdığı gibi tünellerin etrafında asker hareketliliği görülmüyor, ancak tünellerin yukarısından bırakılan patlayıcıların halatları göze çarpıyor.

Görüntülerde, aynı zamanda Türk ordusunun Kürdistan doğasını nasıl katlettiği de görülüyor. Ormanları ve yeşil arazisi ile tanınan Avaşîn alanında tek bir ağaç bile bırakmamaya niyetli Türk askerleri, tünellerin etrafında gerçekleştirdiği patlamalarla doğaya da büyük zarar veriyor.

Avaşîn’de direnen gerillalar, Türk ordusunun bu savaşın hiçbir anında birebir gerilla ile çatışmaya girmediğini dile getiriyor. Gerillanın gerçekleştirdiği eylemlerde bile karşılık veremeyen Türk askerleri, eylem anlarında tek bir mermi dahi sıkamadan arkalarına bakmadan kaçıyor. Yaptıklarından geriye kalan tek şey ise, işe yaramayan patlayıcıları, boşa giden benzinleri ve zehirli gazları...