Yayla yaşamını kadınlar sürdürüyor

Hakkari şehir merkezine 12 km uzaklıkta bulunan Mergabüte yaylasında, yayla yaşamı ve kültürü kadınlar tarafından sürdürülüyor.

Hakkari’de yayla yaşamını, doğayla barışık ve iş bölümü yaparak sürdüren kadınlar, huzuru da burada bulduklarını söylüyor.

Hakkari şehir merkezine 12 km uzaklıkta bulunan Mergabüte yaylasında hayat bir başka yaşanıyor. Kadınlar sabahın erken saatlerinde hayvanlarını dağa gönderdikten sonra yoğun bir çalışma temposuna başlıyor. Sabah ineklerini sağan kadınlar, öğle saatlerinde küçükbaş hayvanlar gelmeden önce, sağacakları kaplar hazırlanıyor, sütler taş ocakların üzerinde kaynatılıyor, yoğurt, yağ, peynir gibi ürünler hazırlanıyor.

HALAY VE STRANLAR EKSİK OLMUYOR

Bu süre içerinde yaylada kendine özgü bir yaşam kuran kadınlar, hayvanların toplanacağı yere önceden geliyor. Hayvanlarını beklerken, bir yandan da halaylalar çekiliyor ve kilamlar söyleniyor. Öğle saatlerinde gelen hayvanları, bir alanda toplandıktan sonra birlikte sağıyorlar. Sağarken saranlarını da ihmal etmiyorlar. Eşleri ise çoban değilse şehir merkezinde ve köylerde, işyerlerinde ve tarlalarda çalışıyor.

HUZURU YAYLADA BULUYORUM

Kadınların ve çocukların özgürce yaşadığı Mergabüte Yaylası, binlerce yıldır aynı gelenekle devam ediyor. Tüm yaşamını yaylada geçiren 70 yaşındaki Heci Nesibe İhtiyatoğlu, huzuru ve mutluluğu yaylada bulduğunu söylüyor. Dört ayını yaylada geçirdiğini dile getiren İhtiyatoğlu, “Yayla, bizim için bir hayat biçimidir. Biz burada doğayla iç içeyiz. Burada hazırladığımız tüm ürünler doğal ve sağlıklı. Yaz ayları boyunca burada topladığımız ürünlerin bir kısmını satıyoruz, geri kalanları ise kendi ailemiz için hazırlıyoruz. Kış ayları boyunca burada elde ettiklerimizi tüketiyoruz. Kimseye muhtaç olmadan bir yaşam sürdürüyoruz“ dedi.