Zeyneb Murad: Kürtler çözüm için çabalamalı

Hewlêr’de yapılan basın toplantısında konuşan KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad, “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü Kürt halkının meşru davasının barışçıl çözümü için zemin olacaktır” diyerek, Kürtlerin çözüm için çabalaması gerektiğini söyledi.

Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) Hewlêr Temsilciliğinde KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri ve yurt dışından gelen yabancı konukların katılımıyla Kürt ve Kurdistani halkları üzerindeki tehlikelere dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısında, Kürt sorunun çözümü için rol alınması çağrısı yapıldı.  

KÜRT HALKINA YÖNELİK SALDIRILAR   

KNK Eşbaşkanı Zeyneb Murad basın toplantısında şunları söyledi: “Bölgedeki kaos ve gerginlik ortamı gün geçtikçe daha da derinleşiyor. Bölgede etkili olan savaş ve kaos ortamı Bakur, Rojava, Rojhilat ve Başûrê Kurdistan’daki Kürt ve Kurdistani halkları olumsuz etkiliyor. Bu gelişmeler Başûrê Kurdistan’ın statüsü için de büyük risk teşkil ediyor.”

İran ve Türkiye’nin Başûrê Kurdistan’a yönelik saldırılarına işaret eden Zeyneb Murad, “İran ve Türkiye’nin Başûrê Kurdistan’a saldırıları, Kürt halkının kazanımlarını tehlikeye atıyor. Kürt halkının meşru ve haklı davası çerçevesinde bir çözüm geliştirilmezse komşu ülkelerin Kürt halkına yönelik saldırıları devam edecektir” dedi.

‘ABDULLAH ÖCALAN ÖZGÜRLEŞİRSE SALDIRILAR SON BULUR’

Türk devletinin saldırılarının amacının Kürt halkını bitirmek olduğunu belirten Zeyneb  Murad, “Türk devleti Başûrê Kurdistan’ın kazanımlarını yok ederek iç savaş çıkartmak istiyor. Bu nedenle Kürtlerin çözüm süreci başlatmak için çabalaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Zeynep Murad, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için de şunları söyledi: “Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü Kürt halkının meşru davasının barışçıl çözümü için zemin olacaktır. Sayın Öcalan özgürleşirse Türk devletinin operasyonları için bahane kalmayacağından, Türk devletinin Kürt halkına yönelik saldırıları da son bulur. Bu nedenle basın kuruluşları Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için rolünü oynamalıdır.”

Murat son olarak şunları belirtti: “Sayın Öcalan’a uygulanan mutlak tecridin sebebi Kürt sorunun çözümsüzlüğündeki ısrardır. Bu nedenle Başûrê Kurdistan’daki siyasi taraflar ve şahsiyetler İmralı’daki tecride karşı tutum sahibi olmalıdır.”

‘KALICI BİR BARIŞ İÇİN ÇABA SARF ETTİ’

İzlanda eski Adalet Bakanı Ugmandur Yunasun ise şöyle konuştu: “Türk devletinin binlerce siyasetçi ve sivil toplum aktivistini tutukladığını biliyoruz. Her şeyden öte Sayın Öcalan 25 yıldır İmralı’da tutuklu bulunuyor. İmralı Cezaevi yurtseverler için baskı ve sindirmenin merkezi haline getirilmiş. Türk devletinin Rojava’ya yönelik  saldırı devam ediyor. Türkiye Kürdistan Bölgesinde karışıklık çıkartmak istiyor. Sayın Öcalan her zaman kalıcı bir barış ve savaşı sonlandırmak için çaba sarf etti. Bu nedenle dört parça Kürdistan’daki Kürtler birliğini sağlayarak baskılara karşı mücadele etmeli.”

Yunasun, Türkiye ve İran’ın Kürt halkına yönelik saldırılarını Avrupa ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu’na göstermek için çaba sarf edeceklerini ifade etti.