Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

2022 Danielle Mitterrand Ödülü Rojava’ya!

Danielle Mitterrand Vakfı, Danielle Mitterrand Ödülü'nü bu yıl "Kuzey ve Doğu Suriye ütopyalarının kurucuları"na verdi.

Danielle Mitterrand Vakfı, “Enkaz üzerinde daha demokratik, eşitlikçi ve ekolojik yeni bir toplumu yeniden inşa etme yönündeki günlük taahhütleri gerçek bir ilham kaynağıdır” diyerek, bu yılki Danielle Mitterrand Ödülü'ne Rojava’nın yaratıcılarını ödüle layık gördü.

Düzenlenen ödül törenine Paris’te çok sayıda siyasetçi, araştırmacı, sinemacı ve yerel yöneticinin katılırken, Rojava’dan bir heyet de hazır bulundu.


360 Paris Music Factory salonunda bir kokteyl ile açılışı yapılan Danielle Mitterand Ödülü törenine Rojava heyeti adına, Sivil Toplum Örgütleri adına Rawchen Suleman, Cizre Kantonu Belediye Eşbaşkanı Berivan Omar, Qamişlo Belediye Eşbaşkanı Suleman Khalil, 13 Yeşil Derneği Eşbaşkanı Ziver Şero ve Paris Rojava Temsilcisi Xalit İsa hazır bulundu. CDK-F Dış İlişkiler Sözcüsü Agit Polat, France Kürdistan Başkanı Sylvie Jan, Mitterrand Vakfı çok sayıda yöneticisi, yazar Corinne Morel Darleux, Mitterand’ın oğlu Gilbert Mitterand, araştırmacı Somayeh Rostampour, Senatör Laurence Cohen, Veronique DE Geoffroy, Creche Belediye Başkanı Laettia Hamot, Zoe Lorioux Chevallier Poitiers Belediyesi Dış İlişkiler Sorumlusu ve JASMINES projesi sözcüsü ve çok sayıda politik isim katıldı.

Ödül töreninin açılışında Paris Tev-Çand bünyesinde müzik çalışmalarını yürüten Kevana Zêrîn kadın grubu sahne aldı. Kurdistani şarkılar seslendiren grubun ardından gecenin moderatörlüğünü Corinne Morel Darleux devraldı. Darleux Rojava heyetini sahneye alırken, ardından Gilbert Mitterand açılış konuşması için sahneye geçti.

“Danielle Mitterrand Vakfı, bu yıl Danielle Mitterrand Ödülü'nün 10'uncusunu tüm "Kuzey ve Doğu Suriye ütopyalarının inşaatçılarına" vermekten büyük mutluluk duyuyor. Çünkü bir enkaz üzerinde, daha demokratik, eşitlikçi ve ekolojik yeni bir toplumu yeniden inşa etme yönündeki günlük taahhütleri gerçek bir ilham kaynağıdır. Bu ödül, harekete geçme güçlerinin, engellere rağmen ortaya çıkan birlikte yaşamanın güzelliğinin ve hayat verdikleri alternatiflerin çeşitliliğinin adil bir şekilde tanınmasıdır.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Suriye'nin kuzeyinde ve doğusunda yaşayanlar yıllardır DAİŞ güçlerine karşı savaşırken, Türkiye'nin tekrarlanan saldırıları ve işgal tehditleri, halkların barış içinde bir arada yaşamasını ve kadınların özgürleşmesini tehlikeye atıyor. Bu ödül aynı zamanda desteğimizin ve dayanışmamızın bir yansımasıdır” diyen Gilbert Mitterrand, Rojava heyetini selamladı.

Rojava delegasyonu da tek tek söz alarak, Vakfın verdiği ödülden dolayı teşekkür ederken Rojava’nın birlikte yaşamanın ve üretmenin ülkesi olmaya devam edeceğini ifade etti. Bir haftadır Fransa’da çeşitli kentlerde temaslarda bulunduklarını ifade eden heyet, söz konusu ziyaretlerinin ise Türkiye’nin hava saldırıları nedeni ile ertelendiğine dikkat çekti.

Kuzey ve Doğu Suriye'de hayata geçen projenin ilham kaynağı olduğu birçok konuşmacı tarafından da dile getirildi. Geceye katılım sağlayan Somayeh Rostampour, Senatör Laurence Cohen, Veronique De Geoffroy, Creche Belediye Başkanı Laettia Hamot, Zoe Lorioux Chevallier Poitiers Belediyesi Dış İlişkiler Sorumlusu ve JASMINES projesi sözcüsü de söz alarak kısa birer konuşma yaparken, Rojava’nın hem demokrasi hem de kadın konusunda hayata geçirdiği temel prensipler, yaşam biçimi ve alternatifleri ile ilham kaynağı olduğu vurgulandı.

Suriye'nin kuzey ve doğusunda yürütülen siyasi ve sosyal deneylerin çeşitliliğini ve gücünü desteklemek gerektiğini hatırlatan konuşmacılar, aynı zamanda Türkiye’nin saldırıları konusunda Fransa’yı da göreve çağırdı.