‘23 Mart tarihi Baxoz zaferi ve birliğini daha da büyüteceğiz’

Baxoz Sivil Meclisi Eşbaşkanları, “23 Mart 2019 tarihinde QSD savaşçıları kentti özgürleştirdikten sonra halkın çoğu topraklarına geri döndü. Şu an bölgede 45 bin kişi yaşıyor” dedi.

23 Mart 2019 DAİŞ’in Suriye’deki toprak bütünlüğünün sonlandırıldığı tarih. DAİŞ’in son kalesi olan Baxoz’un özgürleştirildiği gün. YPG ve YPJ savaşçılarının büyük direniş ve fedakarlıklarıyla özgürleştirilen kentte şu anda huzur ve güvenlik büyük oranda sağlanmış durumda.

Baxoz Şehid Selim El Abd Alla Sivil Meclisi Eşbaşkanları Madlin Abdurrahman ve Salim Muhammed Xelef, Baxoz’un DAİŞ çetelerinden özgürleştirilmesinin ikinci yıl dönümüne ilişkin ANF’ye konuştu.

BAXOZ ZAFERİNİN YARATTIĞI ETKİLER

Salim Muhammed Xelef 23 Mart zaferinin yarattığı etkiye, “DAİŞ çetelerinin çok zulüm ve baskına maruz kaldık. Baxoz halkının büyük kısmı DAİŞ zulmünden dolayı topraklarından göç etmek zorunda kaldı. Baxoz boşalmıştı, hemen hemen sadece DAİŞ çetelerinin aileleri kalıyordu. 23 Mart 2019 tarihinde QSD savaşçıları kentti özgürleştirdikten sonra halkın çoğu topraklarına geri döndü. Şu an bölgede 45 bin kişi yaşıyor” sözleriyle dikkat çekti.

Baxoz zaferinin ardından, 1 Ocak 2020’de Baxoz Şehit Selim Al Abd Alla Sivil Meclisi’nin kurulduğunu belirten Salim Muhammed, “Belediye kuruldu ve hızlı bir şekilde kentte onarım çalışmalarına başlandı. Zaferle birlikte bölgeye gelen halkın ihtiyaçlarının temin edilmesi için büyük çalışmalar yürütüldü. Şu anda bölgemizde 18 komün bulunuyor. Komün halkın sorunlarına çözüm gücü olmak için çabalıyor. Eşbaşkanlık sistemi geliştirildi. Her komün ve kurumda eşbaşkanlık sistemi var. Kadınlar çalışmalara dahil oldu. Bu durumdan çok memnunuz” diye konuştu.

‘23 MART YENİDEN DOĞUŞ TARİHİMİZDİR’

“Şu anda bölgede güven ve huzur hakim. Baxoz’da 8-9 Arap aşireti bulunuyor” diyen Salim Muhammed Xelef herkesin, sözü ve yaşamının bir olduğunu, ortak bir güç ortaya koyduklarını ve böyle süreceğini de sözlerine ekledi.

“23 Mart, bizim için yeniden doğuş tarihidir” diyen Salim Muhammed Xelef şöyle devam etti: “Bu toprakların özgürleştirilmesi için onlarca QSD savaşçısı kendini feda etti. Onlara minnettarız. Mücadeleleri sonucu elde edilen bu zaferi daha da güçlendireceğiz.”

‘DAİŞ ZULMÜNDEN KURTULDUK’

Baxoz Şehid Selim El Abd Alla Sivil Meclisi Eşbaşkanı Madlin Abdurrahman ise DAİŞ çeteleri Baxoz’dayken kadınların hiçbir şey yapamadığını söyledi.

“Evlerinden dışarıya bile çıkamıyordu. DAİŞ’in şiddet ve zulmüne maruz kalıyordu” diyen Madlin Abdurrahman, “Şimdi özgürüz ve toplumda kendimizi ifade edebiliyoruz. Kadınlar bu durumdan büyük güç alıyor. Bu durumu yaratan tüm şehit ve fedaileri saygıyla anıyorum” dedi.

Madlin Abdurrahman, “İleriki süreçte büyük bedeller sonucu elde edilen bu başarı ve birliği daha da büyüteceğiz” mesajını verdi.