İdlib bölgesinde çatışmalar yoğunlaşıyor

Suriye’nin kuzey batısında Ankara’nın desteğindeki El Nasra bağlantılı çete gruplarına yönelik hava saldırıları düzenlenirken, karada da çatışmalar yaşanıyor.

El Nusra’nın kurduğu Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) işgalindeki İdlib bölgesi ile komşu Hama, Halep ve Lazkiye’deki bazı alanlarda, Nisan ayı başından bu yana çatışmalar yoğunlaştı.

Perşembe günü Suriye hava kuvvetleri, İdlib’in güneyindeki üç yerleşim yerini bombaladı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre saldırılarda 5 sivil öldü.

Çarşamba günkü bombardımanlarda da, Gözlemevi, 23 sivilin öldüğünü bildirmişti.

Komşu Hama’da hükümet yanlısı güçler ile El Nusra arasındaki çatışmalar üçüncü gününde de devam ediyor. El Nusra ve ittifak halindeki gruplar, Kefer Nabuda yerleşim alanına yönelik karşı saldırıda bulunuyor. Gözlemevi, bu çatışmalarda 11’i çete mensubu olmak üzere 15 savaşçı öldü.

Kefer Nabuda bölgesinde son çatışmalarda toplamda 100’ü aşkın “savaşçının” öldüğü bildirildi.

Suriye rejimi güçleri 8 Mayıs günü Kefer Nabuda’nın kontrolünü ele geçirmiş ancak Çarşamba günü çeteler yeniden bu kentin büyük bir bölümünü geri almıştı.

İdlib ve çevresi, Eylül 2018’de Ankara ile Moskova arasındaki bir anlaşma kapsamında “çatışmasız bölgeler” ilan edilmişti. Ankara, Moskova ile pazarlıklarda çetelerin hamisi rolünü üstlenmişti.

Anlaşma kısmen uygulansa da, El Nusra kurulması planlanan tampon bölgeden çekilmeyi reddetti. Nisan ayı sonundan bu yana yaşanan çatışmalarda rejim güçleri İdlib’in güneyi ve Hama’nın kuzeyinde bir çok kenti ele geçirdi.

Birleşmiş Milletler, yaptığı bir açıklamada “insani felaket” uyarısında bulundu. Nisan ayı sonunda beri BM’ye göre 200 bini aşkın kişi çatışmalardan dolayı evlerinden kaçtı.