İşgalci Türk devleti 300 yıllık tarihi yok etti

Efrîn’i Kürdistan'dan koparmak için duvar ören işgalci Türk devleti, 300 yıllık tarihi yok etti.

Efrîn’in kuzey batısın da yer alan Cılbır köyü Şerewa'ya bağlı, Lêlûn dağı bölgesinde yer alıyor. 90 haneden oluşan köy merkezden 20 km uzaklıkta. 300 yıla dayanan bir tarihi olan köyde bir çok tarihi yapı bulunuyordu. Köydeki halkın geçim kaynağı daha çok zeytin ağaçları ve ziraat üzerineydi. Aynı zamanda köyde yer yer hayvancılıkta yapılıyordu. Efrîn, Haleb arasındaki esas yol bu köyden geçiyor. Bu nedenle köy stratejik bir konuma da sahiptir.

Türk devletinin Efrîn’i İşgal etmesinden sonra, Cılbır köyü de Türk devleti ve çeteleri tarafından talan edilince, köyde yaşayan halk köyü boşaltıp Şerewa’nın köylerine göç etmek zorunda kaldı. Köyün tamamı askeri bölge olarak Türk devleti ve çeteleri tarafından kullanılıyor.

İşgalci Türk devletinin Efrîn’i bölgeden koparmak için ördüğü duvarın en büyük kısmı Cılbır köyünde yapılmış. Üç metre yüksekliği olan duvarın bin metreye kadar uzandığı belirtiliyor. Köyde şu ana kadar 40-50 eve kadar yıkılırken, ‘Oda’ olarak adlandırılan tarihi yapı da tümden yok edilmiş durumda.

CILBIR KÖYÜ'NDE YAPILANLARI HERKES GÖRÜYOR

Ethem Musa Cılbır köyünde doğmuş ve Türk devleti köylerini işgal edene kadar o köyde yaşamış. Köyleri işgal edilince Şerewa’ya göç etmek zorunda kalmış. Köyde var olan her şeyin Türk devleti tarafından yok edildiğini belirten Musa, "Cılbır köyünün ömrü yüz yıllara dayanıyor. Köydeki halkın hepsi akrabadır. Biz atalarımızdan beri o köyde yaşıyorduk. Cılbır köyünün esas geçim kaynağı Ziraat ve Zeytin ağaçlarıdır. Cılbır köyü Efrin ile Halep arasında stratejik bir köydür. Efrin, Halep arasındaki esas yol burada bulunuyor. Cılbır köyünde tarihi eserler bulunuyordu. Tarihi bir çok ev vardı.

Türk devleti Efrîn'i işgal etmek için uçaklarıyla, ağır silahlarıyla saldırdı. Bizler de mecbur kalıp köyümüzü terk etmek zorunda kaldık. Bizler geldikten sonra Türk devletine ait dozerler her gün çalışıyor köyde. Evleri yıkıyorlar, sınır koyuyorlar. Şimdiye kadar 50 ev Cılbır köyünde yıkılmış. Zaten gözle görünüyor. Bizler her gün izliyoruz. Köyde toplam 10 ev kalmamış.

Cılbır’de oturma yeri vardı. Tarihi bir yerdi, biz ona Oda diyorduk. O Oda’nın üzerinde Cılbır’ın Tarihi yazılıydı. Ancak Türk devleti o yapıyı tümden yıktı yok etti. Onların amacı özellikle tarihi yok etmek.

Türk devleti tarihi evlerin hepsini yıktı ve bulunan eserleri götürdü. Duvarın içinde hiç bir ev kalmamıştır. Ve bu herkesin gözü önünde yapılıyor. Suriye Rejimi de, uluslararası devletler de bunu görüyor ve kimse buna ses çıkarmıyor" diye konuştu.