Özerk Yönetim: Til Koçer Sınır Kapısı açılmalı

Til Koçer Sınır Kapısı’nın Kuzey ve Doğu Suriye halkları için yaşam kapısı olduğunu belirten Özerk Yönetim, “Til Koçer Sınır Kapısı'nı açmaya çağırıyoruz” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Til Koçer Sınır Kapısı'nın kapatılması ve bölgede uygulanan ablukaya ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Suriye savaşının başlangıcından bu yana  Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine ve halkına yönelik işgal ve tehdit amaçlı çok sayıda saldırı düzenlendiğini hatırlatan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Kuzey ve Doğu Suriye’nin bölge topraklarını koruduğunu, bu toprakların aynı zamanda Suriye toprakları olduğunu belirtti.

'ÖZERK YÖNETİMİN YÜKÜ ARTTI'

Özerk Yönetim şunları da ifade etti:

“Kuzey ve Doğu Suriye toprakları hala Suriye topraklarından farklı ele alınıyor. Bu tutum yanlıştır. Tüm Suriye topraklarında yaşanan durum Kuzey ve Doğu Suriye Bölgesi ve halkı üzerinde olumsuz etki yaratıyor.

Saldırı ve müdahalelerin yanı sıra uygulanan abluka bölge halkına karşı silah olarak kullanılıyor. Suriye’de savaş derinleştikten sonra da Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde güvenlik ve istikrar vardı. Bu yüzden de Suriye’nin diğer bölgelerinden Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine göç dalgaları başladı. Göç sonucu bölge nüfusu arttı. Terörist DAİŞ örgütünün yenilgiye uğratılması ardından Özerk Yönetim’e bağlı kurtarılan bölgeler genişletti. On binlerce göçmenin yerleştirildiği kampların açılmasıyla birlikte Özerk Yönetim’in yükü arttı.

Kuzey ve Doğu Suriye’de özellikle de işgalci Türk devletinin son saldırıları sonrası tüm alanlarda insani bir kriz yaşanmaya başladı. Özerk Yönetim bölgelerinde nüfusun 5 milyon olması ve devam eden abluka var olan krizi derinleştirdi.

Özerk Yönetim uluslararası toplumun desteğini almak için büyük çabalarda bulundu. Çünkü insani kriz diğer krizlerden farklıdır ve birinci sorumlusu BM ve kurumlarıdır. Ancak söz konusu kurumlardan doğrudan bir cevap alamadık.

'ABLUKA ALTINDAKİ HALKIMIZ İÇİN SINIR KAPISI AÇILMALI

Til Koçer Sınır Kapısı bölge için esas yaşam kapısıdır. Rusya ve Çin tarafından 8 Haziran 2020’de kullanılan veto ardından kapatılma kararı alındı. Bu tutum bölge halkına yönelik uygulanan abluka siyasetine destek vermektir. Ayrıca Uluslararası Koalisyon desteği ile DAİŞ’in yok edilmesi ardından elde edilen kazanımlara karşı durmaktır.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak uluslararası toplumu ve BM’yi, insani durumu bazı ülkelerin siyasi çıkarlarından ayrı tutmaya ve abluka altında olan halkımız için Til Koçer Sınır Kapısı'nı açmaya çağırıyoruz. Til Koçer Kapısı'nın açılması, halkımıza karşı uluslararası sorumluluğun yerine getirilmesidir."