Şehba’da yaşam tehdit altında

Saldırı ve ambargo altında yaşam mücadelesi verilen Şehla Bölgesi’ne yakıtın ulaşmaması nedeniyle hizmet faaliyetleri ve eğitim durdu, sağlığa erişim de durma noktasına geldi. Özellikle çocuk, yaşlı ve hastaların yaşamı tehdit altında.

75 köyü olan Şehba Bölgesi, Suriye iç savaşının başlamasından beri şiddetli çatışmaların, işgalin, talanın mekânı oldu. Şehba Bölgesi, her gün top atışları altında ve işgalle tehdit ediliyor.

Efrîn’in 2018’de işgal edilmesiyle birlikte Efrînlilerin de göç ettiği Şehba Bölgesi, Türk ordusu ve bünyesindeki çetelerin saldırılarının yanı sıra Şam hükümetinin de giderek ağırlaşan ambargosu altında. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte ambargo daha da ağırlaştırıldı, temel yaşam ihtiyaçlarının geçişine izin verilmedi. Yakıt kesintisinden dolayı hizmet ve sağlık çalışmaları durdu. Kuşkusuz bu durum en çocuk çocukları, hastaları ve yaşlıları etkiliyor.

İKİ AYDIR YAKIT TANKERLERİ GİREMİYOR

Kuzey-Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin bu yılki planlamasına göre Şehba Bölgesi’ne 200 tanker yakıtın ulaşması gerekiyordu. Normal şartlarda iki haftada bir 60 tanker yakıta ihtiyaç duyan bölgeye 15 tankerin geçişine onay veriliyordu, ancak Şam hükümetine bağlı 4. Tümen, son iki aydır yakıt tankerlerinin geçişini tamamen engelledi.

15 BİN ÖĞRENCİ EĞİTİMDEN MAHRUM

İşgal altındaki Efrîn’den göç edenler ve asıl sakinleriyle birlikte 200 binden fazla kişinin yaşadığı Şehba Bölgesi, yakıtın tükenmesi nedeniyle elektriğin kesilmesinin yanı sıra kış mevsimi nedeniyle ısınma sorunuyla da karşı karşıya. Bölgede okullara ara verilmek zorunda kalındı. Şu an 27 okul, eğitime ara verdiği için 15 bin öğrenci eğitim göremiyor.

BÖLGEYE TÜP DE ULAŞTIRILAMIYOR

Yakıtın yanı sıra bölgeye ulaşması gereken tüplerin sayısı, 28 binden 10 bine düşürüldü, her birinin fiyatı ise 120 bin Suriye lirası.

SAĞLIK KOŞULLARI AĞIRLAŞIYOR

Şam hükümetinin kontrol noktalarının, bölgeye ilaç taşıyan araçlara ağır vergi uygulamasının ardından çocukların sütlerinin girişi yasaklanırken, sağlık ocakları ve eczanelerdeki ilaçlar da bitmek üzere. Günde yaklaşık 600 yurttaşın tedavi edildiği Avrîn Hastanesi’nde daha önce 5 ambulans halka hizmet veriyordu. Hastane hizmeti ise durma noktasına ulaştı.

KAMPLARDAKİ HAYAT DAHA DA ZOR

Ambargo altındaki bölgenin Til Rifet, Ehres, Ehdas ve Fafîn ilçesi ile Efrîn, Şehba, Veger, Serdem ve Berxwedan kampları da büyük zorluklarla karşı karşıya.

ANF’ye konuşan Efrîn Kanton Meclisi Eşbaşkanı Zelûx Bekir, zorla yerinden edilmiş ve Şehba’ya göçertilmiş halka dönük dört yıldır günü birlik ağır silah ve SİHA saldırılarının olduğunu hatırlatarak, “Sivil halk hedef alınıyor, katliam yapılıyor. Çocuk, kadın ve yaşlı demeden vuruyor. Burada da direniş devam ediyor” dedi.

BİR YANDAN TÜRK DEVLETİ, DİĞER YANDAN ŞAM YÖNETİMİ

İşgalci Türk devletinin saldırılarıyla eş zamanlı Şam hükümeti tarafından uygulanan ambargoya işaret eden Zelûx, şöyle devam etti: Kış geldi, yaşam koşulları ağırlaştı ve ambargonun şiddeti gün geçtikçe artıyor. Bir yandan Türk devleti ve çeteleri saldırı tehditlerini sürdürüyor, diğer yandan ise Şam hükümeti ambargoyu ağırlaştırıyor. Savaş ve ölümle kırılamayan halkın iradesini açlık, göçertme ve hastalıkla kırmak istiyorlar. Aynı zamanda bölgede sözde Rusya da bulunuyor fakat bölgenin Şam hükümetinin denetiminde olması için bu uygulamalara onay veriyor. Sonuç olarak Kürt halkının iradesinin kırılması için bir amaç etrafından kenetleniyor ve bu konuda birbirlerini tamamlıyorlar.”

AMBARGO YAŞAMI HER YÖNÜYLE ETKİLEDİ

Zelûx, geçen yıl uygulanan ambargo sonucu birçok yaşlı ve hastanın yaşamını yitirdiğini hatırlatarak, şunları ifade etti: “Kampta yaşayan halkımızın durumu belli, çadırlarda yaşıyorlar. İlçelerde yaşayan halkımızın kaldıkları evlerin koşulları da gözler önünde, evlerin çoğu yarı yıkık. Yaşaması kolay olmayan bir bölgede direnen bir halka karşı ambargo, felakettir. Halep ve Şehba arasında çok kısa bir mesafe olmasına rağmen Şam hükümetinin 7 kontrol noktası bulunuyor. Bu 7 kontrol noktasından ne yakıt, ne tüp, ne un, ne de ilacın geçişine izin veriliyor. Dolayısıyla ciddi insani krizle yüz yüzeyiz. Ambargo böyle devam ederse çocuk, yaşlı ve hastaların hayatları tehlike altında.”

KONTROL NOKTALARI KALDIRILMALI

Zelûx, ambargonun kaldırılması için Şam hükümetine baskı yapılması gerektiğini vurgulayarak, şunları ekledi: “Halep ve Şehba arasındaki 7 kontrol noktasının kaldırılması için baskı yapılmalı. Bu 7 kontrol noktası, küçük bir ihtiyacın bölgeye geçmesi için yüklü miktarda vergi alıyor. Türk devletinin saldırıları ve Şam hükümetinin ambargosuna karşı bölge halkı büyük bir mücadele veriyor, ne olursa olsun mücadelede ısrarlı ve net. Halkımız, Kürt halkına ve Özerk Yönetim projesine yönelik politikaların farkında. Hedefimiz Efrîn’e dönmektir ve bedeli ne olursa olsun mücadele edeceğiz.”