Şehit düşen 2 gerillanın kimlikleri açıklandı

Metîna’da 19 Mayıs günü şehit düşen 2 gerillanın kimliklerini açıklayan HPG, “Mücadeledeki azim ve kararlılıklarıyla örnek birer militan olarak özgürlük tarihimize geçtiler” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

“19 Mayıs günü işgalci TC ordusunun bir birliği Kanî Masî üssünden hareket ederek Metîna’ya bağlı Girê Ortê çevresinde pusulama faaliyetleri yürütmek istemiştir. Güçlerimiz, işgalcilere ait bu gizli birliği fark ederek müdahale etmiştir. Yaşanan temasta ve sonrasında gelişen bombardımanlarda işgalcilere ilk müdahaleyi yapan yiğit komutanlarımızdan Mîrza ve Andok yoldaşlarımız şehadete ulaşmışlardır. Bu düşman birliği 20 Mayıs günü Girê Ortê çevresinde güçlerimiz tarafından denetim altına alındıktan sonra sabotaj taktiğiyle etkili bir şekilde vurulmuştur. Bu eylemin sonucunda 3 işgalci cezalandırılmış ve 1 işgalci de ağır yaralanmıştır. Eylemin ardından işgalciler, Skorsky helikopterleri ile kayıplarını uzaklaştırmak istemiştir. Güçlerimiz bu helikopterleri yoğun ateş altına alarak müdahale etmişlerdir. Güçlerimizin etkili müdahalesi sonucu işgalcilere ait helikopterler alandan uzaklaşmak zorunda kalmışlardır.

23 Mayıs günü saat 11:00’de, Güney Kürdistan’ın Duhok iline bağlı Amediye ilçesinde bulunan işgalci TC ordusuna ait Kani Masi karakolu güçlerimiz tarafından ağır silahlarla hedeflenerek vurulmuştur. Bu eylemin sonucunda belirlenen hedefler isabetle vurulmuştur.

Metîna güçlerimizin gerçekleştirdiği bu her iki eylem ölümsüz komutanımız Mîrza ve Andok yoldaşlarımızın intikamı için gerçekleştirilmiştir.

Şehadete ulaşan yoldaşlarımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Mîrza Rênas
Adı Soyadı: Ayhan İnalhan
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Halize – Zeynar
Şehadet Tarihi ve Yeri: 19 Mayıs 2022 / Metîna

 

Kod Adı: Andok Şoreş
Adı Soyadı: Mehmet Ete
Doğum Yeri: Amed
Anne – Baba Adı: Remziye – Mehmet Fesih
Şehadet Tarihi ve Yeri: 19 Mayıs 2022 / Metîna

 

MÎRZA RÊNAS

Mîrza yoldaşımız Amed’in Licê ilçesinde, yurtsever bir ailede dünyaya gelmiştir. Licê’de toplumsal kimliğinin farkına vararak, güçlü yurtseverlik kültürüyle düşman gerçekliğini tanıyarak büyümüştür. Licê’yi yakıp yıkan, köylerini viran eden sömürgeci Türk devletinin gerçek yüzünü tanımış ve düşman gerçekliğini bilince çıkarmıştır. Üniversite okumak için Amed’e gitmiş, fakat Türk devlet okulunu okumaktansa bir Kürt genci olarak tarihin omuzlarına yüklediği sorumlulukla devrimci gençlik çalışmalarına katılmıştır. Yaklaşık 3 yıl boyunca gençlik çalışmalarında yer almış, özellikle öz savunma çalışmalarında aktif rol oynamıştır. 2009 yılında devrim yürüyüşünü dağlara taşırarak gerilla saflarına katılmıştır. Yüksek devrimci bilinciyle gerilla yaşamına erkenden uyum sağlamış, tecrübeli bir gerilla gibi zorluk çekmeden pratiğe katılmıştır. Garê alanında 1 yıl pratik yürüttükten sonra partiye katılan yeni yoldaşlarımızı eğitmek için yeni savaşçı eğitim çalışmalarında yer almıştır. Partiden aldıklarını yoldaşlarına mütevazice aktarmasını bilmiş ve bu temelde emek vermiştir. Metîna alanında 2 yıl kaldıktan sonra Devrimci Halk Savaşı’nın yükselişe geçtiği 2012 yılında askeri akademide yeni dönem taktiği üzerine yoğunlaşıp eğitim görerek Mêrdîn eyaletine geçmiştir. Mêrdîn eyaletinde 3 yıl boyunca birçok çalışmada yer almış, sorumluluk üstlenmiş, gerilla eylemlerinden öz savunma çalışmalarının geliştirilmesine, halkla ilişkilerden partimize yeni savaşçıların katılımına kadar birçok görevi başarıyla yerine getirmiştir. 2014 yılında Botan sahasına geçmiş, Besta başta olmak üzere Botan’ın birçok alanında pratik faaliyet yürütmüştür. Öz yönetim direnişleri döneminde Şirnex’teki direnişin geliştirilmesinde ilk emek veren komutanlarımızdan biri olmuştur. Daha sonra Botan sahasında hareketli takım komutanlığını yapmış ve birçok eylemde yer almıştır. Biriken büyük tecrübeleri temelinde 2017 yılında Mêrdîn eyaletine geçip bölge komutanlığı düzeyinde sorumluluk üstlenmiştir. 2018 yılında Medya Savunma Alanları’na geçmiş, 2018-2019 yılı kışında 10 yıllık gerilla pratiğinin muhasebesini yapmış, yeni dönem gerillacılığı temelinde tarz ve taktik anlayışını yenileyerek Avaşîn alanına geçmiştir. Basya bölgesinde bölge komutanı olarak görev almış, emekçiliği ve fedakarlığıyla yoldaşlarına örnek olmuş ve 2021 yılında Avaşîn’de gelişen savaşın altyapısını hazırlamada rol oynamıştır. Avaşîn’de 2 yıl kaldıktan sonra Metîna alanına geçip bölge komutanı olarak görev üstlenmiş ve bu görevini zafere olan yüksek inançla başarılı bir şekilde yerine getirmiştir. 19 Mayıs 2022 günü işgalci düşmanın yeni bir işgal adımı atmasına izin vermemek için herkesten önce harekete geçmiş ve düşmanla yaşanan temasta şehadete ulaşmıştır. Mîrza yoldaşımızın samimi katılımı, emekçiliği, zafere olan inancı, düşmana karşı duyduğu intikam hırsı ve komutanlığı biz yoldaşlarına her daim örnek olacaktır.

ANDOK ŞOREŞ

Andok yoldaşımız direnişi ve serhildanlarıyla mücadelemizde öncü bir konumda olan Amed’de yurtsever bir ailede doğmuştur. Ailesinin yurtsever olması ve büyüdüğü ortamın devrimci karakterinde dolayı Kürdistan Özgürlük Mücadelesi ile küçük yaşlarda tanışmıştır. Düşmanın halkımıza karşı soykırım politikaları uygulaması, halkımızın her hak arayışını katliamlarla bastırmaya çalışması Andok yoldaşımızın düşmana karşı büyük öfke duymasına neden olmuştur. Öfkesini çalışmalara katılarak mücadele saflarına kanalize etmeyi başarmış, böylece soykırımcı düşmanla en doğru mücadele yöntemini belirlemiştir. Bir süre gençlik çalışmalarında çalışma yürüttükten sonra DAİŞ çetelerinin Şengal ve Rojava’daki halkımıza saldırması üzerine Rojava Özgürlük Güçleri’ne katılmış ve DAİŞ çetelerine karşı savaşmıştır. 2 yıl boyunca zorlu bir savaş pratiği içerisinde kalan Andok yoldaşımız, bu süre içerisinde büyük bir askeri tecrübe edinmiştir. Aynı zamanda Önderlik ideolojisinin Rojava’da yaşam bulması karşısında heyacanlanmış, tüm Kuzey-Doğu Suriye halkının Önderlik felsefesiyle tanışması için büyük bir emeğin sahibi olmuştur. 2016 yılında kendi isteği ve ısrarı sonucu Kürdistan dağlarına geçip gerilla saflarına katılan Andok yoldaşımız, yaşamda ve savaş alanında edindiği tecrübe sayesinde kısa sürede gerilla ve dağ yaşamına adapte olmuştur. Gerillaya katıldığı ilk sene Mazlum Doğan Akademisi’nde ideolojik eğitim görmüş, kendisini Önderlik felsefesinde derinleştirmeyi esas almıştır. Başarılı bir eğitim sürecinden sonra ısrarla askeri çalışmalara dahil olmak istemiştir. Savaş tecrübesinin yanı sıra aldığı ideolojik eğitimle yetkin bir komutan olan Andok yoldaşımız savaşın yoğun olduğu bir dönemde Metîna alanına geçmiştir. Metîna alanında birlik komutanı düzeyinde görev üstlenmiş; düşmana karşı geliştirilen bir çok eyleme katılarak düşmanın yoğun saldırılarına karşı devrimci direnişi geliştirmiştir. Yine gerillanın yeniden yapılanma projesi çerçevesinde geliştirilen savaş tünelleri çalışmalarında da aktif bir rol üstlenerek, alt yapı çalışmalarının başarılı bir şekilde yürütülmesini sağlamıştır. Her zaman yüzü Bakurê Kurdistan’a dönük olan Andok yoldaşımız doğup büyüdüğü Amed bölgesinde gerillacılık yapmak istemiş ancak dönem görevleri gereğince Metîna alanında sorumluluk üstlenmiştir. Düşmanın 19 Mayıs 2022 günü Metîna alanındaki girişimine ilk müdahaleyi yapmış ve sonrasında şehadete ulaşmıştır. Sade ve dürüst bir kişiliği olan Andok arkadaşımız yoldaşlarına karşı son derece mütevazi olmuş, bu özelliğiyle tüm yoldaşlarının yüreğinde yer edinmesini başarmıştır.

Mücadeledeki azim ve kararlılıklarıyla örnek birer militan olarak özgürlük tarihimize geçen Mîrza ve Andok yoldaşlarımızın başta değerli aileleri olmak üzere tüm yurtsever Amed ve Kürdistan halkımıza başsağlığı diliyoruz.”