Şehit Herekol 5. Kitap Fuarı sona erdi

Qamişlo’da bu yıl 5’incisi düzenlenen Şehit Herekol Kitap Fuarı törenle sona erdi.

29 Temmuz’da Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinde başlayan Şehit Herekol Kitap Fuarı’nın 5’incisi sona erdi.
Fuarda Kuzey Kürdistan, Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye ve Irak, Lübnan, İtalya, Başûrê Kurdistan ve Irak’tan toplam 44 yayın evi Rojava’dan 7 aydınlar birliğinin ürünleri ile katıldığı 130 bin kitabın okuyucuya sunulduğu ve 8 gün süren kitap fuarı sona erdi.
Mihemmed Şexo Kültür Sanat Merkezi Tiyatro Salonu’nda yapılan törene Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, aydın, yazar, sanatçı, öğrenci ve halktan çok sayıda kişi katıldı. 

ŞEHİT HEREKOL’UN ANNESİ: HEPİNİZ BİRER HEREKOL'SUNUZ

Fuar kapanış törenine kitap fuarının adına düzenlendiği Şehit Herekol’ün (Hüseyin Çawiş) annesi de katılarak bir konuşma yaptı. Um Hüseyin parti farkını gerekçe yaparak fuara katılmayan yayınevlerini eleştirerek, “Bazıları kendilerinin yaşadıkları birkaç şehirle Kürdistan’ı kurduklarını söylüyor. Kürdistan sadece şehirler değil Rojava ile birlikte bir parçası daha özgürleşti ve gerçek Kürdistan kurulmuş durumda bunu görmeliyiz. Siz buradaki aydın, yazar, sanatçılar ve özellikle öğrenciler hepiniz birer Herekol’sunuz ve öğrenciler içinizde belki Herekol’dan daha iyileri çıkar” dedi. 

Fuarda Fransızca, İngilizce, Türkçe, Farsça, Arapça ile Kürtçenin Kurmanci ve Sorani lehçelerinde 130 bin kitap sergilendi. 

BOOKCHİN’IN KİTAPLARI İLK KEZ ARAPÇA TERCÜME İLE FUARDAYDI

Fuarda bu yıl bazı ilklere de imza atıldı. Murray Bookchin’in “Özürlük Ekolojisi ve Kentsiz kentleşme” adlı eserleri Şiler ve Haqş yayın evlerinin ortak projesi ile Arapça’ya tercüme edilerek okuyucuya sunuldu. Kitap, en fazla ilgi gören kitaplar arasında yer aldı. Yine anarşizmin kurucuları Pierre-Joseph Proudhon, Pyotr Kropotkin’in de Arapçaya çevrilmiş kitapları fuardaki raflarda yerini aldı. Daha önceki Arapça tercümeler gözden geçirilerek genişletilen Proudhon’un Mülkiyet Nedir, Mülkiyetin Teorisi kitapları ile Kropotkin’in Ekmeğin Fethi kitapları da raflarda yer alarak okuyucuya sunuldu. 

FUAR BOYUNCA BİRÇOK ETKİNLİK YAPILDI

Fuardaki etkinlikler kapsamında edebiyat, sanat, siyaset içerikli aydın, yazarlar tarafından 10 seminer, 7 sempozyum verildi. Serêkaniyê’yi konu alan bir film gösterimi ile resim sergileri de açıldı.

70 KADIN YAZARIN KİTAPLARI SERGİLENDİ

Fuara katılan yayınevleri bir yıl içerisinde 70’i kadın, 130’u erkek yazarlara ait 200 kitap bastı. Böylece ilk kez 70 kadın yazara ait kitap fuarda sergilenmiş oldu. Geçen yılki fuarda 47 kadın yazara ait kitap sergilenmişti.

Öte yandan Kuzey ve Doğu Suriye’de bir yılda 120’si Kürtçe, 200 kitap yayınlandı.

Bir yıl içinde basılan kitaplardan 70 tanesi Arapça, 130 tanesi de Kürtçe idi. İlk defa bu kadar çok sayıda Kürtçe basılan kitabın okuyucuya sunulduğu bir fuar oldu. 

5. Şehit Herekol Kitap Fuarı’nın kapanış töreninde güvenliğin sağlanmasında ve duyarlık konusunda emeği geçen, çocuk bölümünden sorumlu Rona Agit’in sağlık vb. konularda emeği geçenler ile yayın evlerine ödüller verilerek son buldu.