Almanya’da hükümet sabotajlardan korkuyor

Kuzey Akım 1 ve 2 gaz boru hatlarındaki sızıntıların sabotajlardan kaynaklandığının açıklanmasının ardından Almanya’da elektrik, telefon ve internet hatlarına yönelik sabotaj endişesi arttı.

Rus doğal gazını Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya taşımak üzere inşa edilen Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında önceki gün üç sızıntı tespit edilmişti. İki patlamanın ardından sızıntıların ortaya çıktığı uzmanlarca rapor edilirken, Danimarka'nın Bornholm Adası yakınlarındaki üç ayrı noktada boru hatlarındaki gaz sızıntının hala sürdüğü belirtildi.

Hem Alman hükümet hem Avrupa Birliği cephesinden sızıntıların sabotajlardan kaynaklandığına dair açıklamalar gelirken, bazı batılı politikacılar ile uzmanlar sızıntılardan Rusya’yı suçladı. Fakat suçlamaları kabul etmeyen Moskova yönetimi, batı Avrupa’ya gaz akışının durmasının Rusya’ya hiçbir fayda sağlamayacağını açıkladı.

HÜKÜMET: KRİTİK ALTYAPI TEHDİT ALTINDA

Kuzey Akım boru hatlarındaki sızıntıların ardından Baltık Denizi’nde Alman güvenlik güçleri ile istihbarat birimleri tedbirlerini arttırdı. İçişleri Bakanlığı ise sadece boru hatlarına değil aynı zamanda elektrik, telefon ve internet akışını sağlayan merkezlere yönelik de olası sabotaj saldırılardan endişe duyduğu ortaya çıktı.

Bild gazetesi, İçişleri Bakanı Nancy Faeser’in yeni saldırı ihtimalinden dolayı ciddi anlamda kaygılı olduğunu bildirdi. Özellikle kritik konumunda olan altyapının tehlike altında olduğunu düşünen güvenlik birimlerinin son dönemlerde sıkı tedbirler aldığını duyuran gazete, bakan Faeser’in “Kısa bir süre öncesine kadar tahmin bile edemeyeceğimiz senaryolar üzerinde çalışmalıyız” dediğini aktardı.

Siber güvenliğinin artırılması için büyük şirketler, kuruluşlar ve devlet dairelerinin de tedbirlerini artırdığı ifade edildi.

Almanya’da geçtiğimiz Ağustos ayında kış öncesi gaz ve elektrik sıkıntısının yaşanacağına dair açıklamalarla paralel olarak İçişleri Bakanlığı, gaz dağıtım merkezlerine yönelik saldırıların olabileceği yönünde uyarılarda bulunmuştu.