Binler tecride ve işgale karşı yürüdü

Qamîşlo kantonu ilçelerinde binlerce kişi, Kürt Halk Önderi Öcalan'a dönük tecrit ve Efrîn işgaline karşı alanlara çıktı.

Efrîn’in, YPG ve YPJ’li savaşçıların işgalci Türk ordusu ve çetelerine karşı 58 gün süren eşsiz direnişinin ardından işgal edilmesinin üzerinden 3 yıl geçti.
Qamîşlo kantonu ilçelerinde binlerce kişi Efrîn işgalini protesto etmek amacıyla alanlara çıktı.


TIL HEMÎS
Qamîşlo'nun Til Hemis ilçesinde yüzlerce kişi Efrîn işgalini protesto etmek için Şehitler Meydanı’nda  bir araya geldi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, Türk ordusu tarafından katledilen Efrînli çocukların fotoğraflarının ve üzerinde “İşgale hayır, Efrîn’i özgürleştirme vakti geldi”, “İşgalci Türk devletinin Efrîn halkına dönük suçlarını durdurun” yazılı pankartların taşındığı yürüyüşte, Önder Abdullah Öcalan’ın sağlık durumunun netleştirilmesi çağrısında bulunuldu.
Yürüyüşte sık sık Efrîn’in özgürleştirilmesi ve işgalcilerin tüm işgal bölgelerinden çıkarılması çağrıları yapıldı.
Şehitler Meydanı’nda Demokratik Birlik Partisi (PYD) adına konuşan Xalib El Sedûn, Efrîn işgalini kınayarak, Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi özgürleştireceklerine söz verdi.
Daha sonra konuşan Til Hemis İlçe Meclis Eş Başkanı Xalid El Nayif, “Bugün Efrîn işgalinin 3’üncü yıl dönümüne girdik. Efrîn, uluslararası kamuoyu, BM ve BM Güvenlik Konseyi’nin sessizliği sonucu işgal edildi" dedi.
Kongreya Star adına konuşan Nahiye El Hisên de, Efrîn’i sahiplerine geri kazandırıncaya kadar Efrîn direnişi şehitlerinin yolundan gideceklerini söyledi.
Arap kabileleri adına konuşan El Tufeyhin Aşireti Lideri Ehmed El Esker, “Efrîn ve işgal edilen bölgeler intikam ve özgürleştirme ısrarımızın kaynağıdır” şeklinde konuştu.


GIRKÊ LEGÊ
Girkê Legê’de yüzlerce kişi Efrîn işgalini protesto etti.
Şehit Xebat Dêrik Meydanı’nda başlayan yürüyüş çarşı merkezine kadar devam etti. Eylemciler, Efr’in işgalinin kınandığı sloganlar attı.
İlçe merkezinde bir açıklama yapan PYD Genel Meclis üyesi Kelsum Eli, Suriye krizi üzerinden 10 yıl geçtiğini ancak dış güçlerin krizi daha da derinleştirdiğini, Efrîn’in 3 yıl önce işgal edilmesinde de dış güçlerin etkisi olduğunu söyledi.


DÊRIK
Dêrik’te de Efrîn işgalini protesto etmek için alanlara çıkan onlarca kişi uluslararası kamuoyunun işgalci Türk ordusu ve çetelerinin suçları karşısındaki sessizliğini kınadı.
Azadi Meydanı’nda yürüyüşe geçen kitle, ana sokakları dolaştı. Efrîn direnişinin selamlandığı sloganlar atan kitle, işgalci Türk ordusunun Efrîn’e dönük  saldırılarında şehit düşen çocukların fotoğraflarını, Zeytin dallarını ve üzerinde “İşgale hayır, Efrîn’i özgürleştirme vakti geldi” yazılı pankartlar taşıdı.
Şehit Bawer Gençlik Merkezi önünde mitinge dönüşen eylemde konuşan PYD Dêrik Meclis Eş Başkanı Mihemed Ebdulrehman, Efrîn’in işgal edilmesini kınadı.
Efrîn’in Kürdistan’ın kalbi olduğunu ve Efrîn’den asla vazgeçmeyeceklerini belirterek, “Efrîn sahiplerine geri dönecek” dedi.


TIL BERAK
Qamîşlo Kantonu’na bağlı Til Berak ilçesinde, Demokratik Birlik Partisi (PYD), Kongreya Star, sağlık kurumları, Şehit Aileleri Meclisi üyeleri, Til Berak kanaat önderleri ve ilçe sakinlerinden oluşan binlerce kişi Efrîn işgalinin 3’üncü yıl dönümünü yaptıkları yürüyüşle protesto etti.
Şehitler Kavşağı’nda bir araya gelen eylemciler Türk işgalini kınayan sloganlar attı. Burada konuşma yapan Til Berak İlçe Meclisi Eş Başkanı Emîna Xilêf, Türk devletinin Efrîn halkına karşı her türlü işkence ve soykırım suçunu işlediğini belirtti.
İşgalci Türk devletinin eylemlerini durdurma ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin kaldırılması çağrısı yapan Emîna Xilêf, “Önder Öcalan’ın sağlık durumu netleşinceye kadar alanlarda olacağız. Önder Öcalan’ın davası ulusal bir davadır” ifadelerini kullandı.
İşgalci Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’de kadınlara cinsel istismarda bulunduğunu ve baskı uyguladığını belirten Kongreya Star Üyesi Rûsêl Remedan ise, “Türk devleti işlediği bu suçlarla bölgelerimizi elimizden almak ve halkımızı soykırımdan geçirmek istiyor. Ayrıca Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerindeki işgalini genişletmek istiyor” dedi.


AMÛDÊ
Amûdêliler, bugün “İşgale hayır, Efrîn’i özgürleştirme vakti geldi” şiarıyla alanlara aktı. Efrîn’in işgalini kınayan Amûdêliler, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık durumunun bir an önce açıklığa kavuşturulmasını istedi.
Jina Azad (Özgür Kadın) Meydanı’nda bir araya gelen eylemciler, ellerinde “Kürt halkının soykırımına karşı uluslararası sessizliğe hayır”, “Şehitlerin direniş ruhuyla Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi özgürleştireceğiz” yazılı pankartlar, Kürt Halk Önderi'nin fotoğrafları ve zeytin dalları ile eylemlerini sürdürdü.
Halk, Efrîn’in direnişini selamlayan ve “bê serok jiyan nabe” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. Yürüyüş, Şehîd Cîhad Meydanı’nda mitinge dönüştü. Demokratik Birlik Partisi (PYD) adına söz alan Adil Mele Emîn, Efrîn’in işgali ve Kürt Halk Önderi Öcalan’ın üzerindeki tecridi kınayarak, Abdullah Öcalan’ın sağlık durumunun derhal netleştirilmesini istedi.