‘Başûr halkı sınırları aşarak Rojava Devrim mücadelesine katıldı’

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Temsilcisi Evîn Swed, KDP hükümetinin karşıt yaklaşımlarına rağmen Başûrê Kurdistan halkının Rojava Devrimine yoğun ilgi gösterdiğini, devrim mücadelesinde aktif rol almak için sınırları aşarak bedel ödediğini belirtti.

Evîn Swed, Rojava ve Başûrê Kurdistan yönetim modellerinin Kürtler için önemli tecrübeler olduğunu belirterek, “Bu tecrübeler eksik kaldıkları yerleri giderme noktasında birbirine yardımcı olmalıdır. Kürtler imhayla karşı karşıyadır. Ancak işgale karşı birlik olunursa Kürtlerin kazanımları korunur” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Başurê Kürdistan Temsilcisi Evîn Swed, 10. yılını dolduran Rojava Devrimini, Başûrê Kürdistanlıların devrimi sahiplenişini ve KDP hükümetinin devrime karşı yaklaşımlarını ANF’ye değerlendirdi.

‘DEVRİM MÜCADELESİNE AKTİF KATILDILAR’

Evîn Swed, Başûr halkının Rojava Devrimi’ne aktif katılarak şehitler verdiğini hatırlatarak, şunları belirtti: “Rojava Devrimi bugün dünya devrimi olarak nitelendiriliyor. Rojava Devrimi ne kadar tüm dünya tarafından tanınsa ve destekler olsa da başta Kürt halkı desteklerini sunmuştur. Başûrê Kurdistan halkı da Rojava’yı destekleyenler arasındaydı. Başûrê Kürdistan halkı zor süreçlerde Rojava’ya destek oldu. Birçok Başûrê Kurdistanlı Rojava’ya geçerek devrim mücadelesine katıldı. Birçoğu şehit düştü, yaralandı.”

Başûrê Kurdistanlıların devrimin başından bu yana Rojava Devrimine yoğun ilgi gösterdiğini belirten Evîn Swed, “Başûrê Kurdistan halkı büyük sevgiyle Rojava Devrim tecrübesine bakıyor. Bu devrimin tüm detaylarını okuyup görmek istiyor. Birçok kişi Rojava’ya gitmek istiyor. Şimdi bunun yapılması için fırsat yok. Süleymaniye’deki temsilciliğimiz bu noktada çokça başvuruda bulunuyor. Rojava Devrimini ve Özerk Yönetimi tanıma noktasında Başûrê Kurdistan halkı ve hükümet birbirini tamamlamadı” dedi.

‘DEVRİMİN KORUNMASI NOKTASINDA BİRLİĞE HAZIRIZ’

Evîn Swed, tehditlere karşı devrimin korunması noktasında tartışmaların olduğunu söyleyerek, “Mevcut durumda Rojava ve Başûrê Kurdistan yoğun saldırılarla ve işgalle karşı karşıya. Bu tehditlere karşı devrimin korunması noktasında sürekli tartışmalar var. Özerk Yönetim Temsilciliği olarak biz de bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Rojava da Başûrê Kurdistan’da her ikisi de birbirinin kardeşidir. Rojava Başûrê Kurdistan’a ‘Kardeşim’ derken yönetimden değil tüm Başûr halkından bahsediyor. Özerk Yönetim işgale karşı Kürt kazanımlarının korunması noktasında birliğe ve ilişkilerini güçlendirmeye açıktır. İlgili yerlerde bu çabaların sonuç alması için kapılarını açmalıdır” diye kaydetti.

KÜRTLER İÇİN İKİ FARKLI MODEL

Kürdistan’daki 2 yönetim modeline de değinen Evîn Swed, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kürdistan’da biri Rojava Özerk Yönetimi diğer Başûrê Kurdistan Bölgesel Yönetimi olmak üzere iki yönetim modeli var. Bu Kürtler için iki farklı tecrübedir. Tüm Kürdistan Rojava Devrimini umut olarak görüyor. Bu tecrübeler eksik kaldıkları yerleri giderme noktasında birbirine yardımcı olmalıdır. Rojava ve Başûr olarak daha yoğun saldırılara maruz kalabiliriz. Ancak birlik olunursa bunlar boşa çıkartılır.”

ÖZERK YÖNETİM BAŞÛRÊ KURDISTAN TEMSİLCİLİĞİ

Evîn Swed, Özerk Yönetim Başûrê Kurdistan temsilciliğinin 2015 yılında çalışmalara başladığını hatırlatarak, “Özerk Yönetim ilk temsilciliğini Başûrê Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde açtı. Temsilciliğin görevi ve amacı Rojava Devrimi’nin bölgede tanıtılması ve ikili ilişkilerin oluşturulmasıydı. Elbette Rojava Devriminin tanıtılması için ilk temsilciliğimizi Kürdistan’ın bir kentinde açmak büyük mutluluk kaynağı. Bunun Rojava için önemli bir anlamı var” dedi.

Hewlêr gibi diğer kentlerde de temsilcilik açılmamasına da değinen Evîn, şunlar ekledi: “Başûrê Kurdistan Hükümetinin Rojava Devrimine bakışı halkla aynı değil. Örneğin bölgenin tamamında temsilcilik açmak istedik ama açamadık. Başûrê Kürdistan Parlamentosunun bu temsilciliğin açılmasına izin verdi. Resmi temsilciliğimizin bölgenin başkenti olarak görülen Hewlêr’de de olmasını istiyorduk. Ancak şimdiye kadar açamadık. Elbette bunun için diyaloga ve güçlü çalışmalara ihtiyaç var.”

TEMSİLCİLERİN ALIKONULMASI, FERHAT ŞİBLÎ’YE DÖNÜK SALDIRI

Evîn Swed, KDP güçlerinin 2021 yılında Özerk Yönetim temsilcilerinin kaçırma olayına da değinerek, “Geçen yıl resmi temsilcilerimiz Hewlêr’de kaçırıldı ve uzun süre esir alındı. Sonrasında arkadaşlarımız sınır dışı edildi. İşte böyle yaklaşım var. Bunlar Rojava Devrimine dönük yaklaşımı gözler önüne getiriyor” dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Eşbaşkan Yardımcı Ferhat Şiblî’ye dönük düzenlenen vahşi saldırıdaki tutuma ilişkin de konuşan Evîn Swed, “Ferhat Şiblî arkadaşımız Kelar’da hedef alınarak vahşice katledildiğinde hedef Rojava Devrimiydi. Özerk Yönetime karşı bir mesajdı. Başûrê Kurdistan hükümetinin saldırıya karşı tutumu çok sınırlıydı. Hatta bir başsağlığı için bir yaklaşım yoktu. Bu yaklaşımlar şüphe oluşturuyor. Irak ve bölgesel hükümet katilleri için soruşturma başlatmalı ve sonuçları Rojava ile Başûrê Kurdistan halklarıyla paylaşmalıdır” ifadelerini kullandı.