Binlerce insan yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi halen enkaz altında

Bakurê Kurdistan'da meydana gelen depremin üzerinden 3 gün geçti. Binlerce insan yaşamını yitirirken, çok sayıda kişi enkaz altında. Halk kendi imkanlarıyla enkaz altındakilerini çıkarmaya çalışıyor.

22:46

Riha’da yaşamını yitirenlerin sayısı 127'ye yükseldi

Depremden etkilenen Riha’nın, merkeze bağlı Haliliye içesinde iki binada ve Bêrecûkê (Birecik) ilçesinde bir binada arama çalışmaları devam ediyor. Yaşamın yitirenlerin sayısının 127’ye yükseldiği kentte, 2 bin 551 kişi yaralandı. Arama çalışmalarının devam ettiği enkazlarda, çok sayıda insanın olduğu öğrenildi.

Arama çalışmalarının bittiği Riha’nın Pirsûs (Suruç) ilçesinde meydana gelen depremde, üç kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi. Merkezeze bağlı Haliliye ilçesindeki İpekyolu caddesi ve Yenişehir Mahallesi'nde 2 binada arama çalışmaları sürerken, yurttaşlar bir çok kişinin enkaz altında olduğunu ifade etti.

BİR BİNADA 21 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Bêrecûk ilçesinde bir çok ev hasar görürken, ilçe merkezinde hastane caddesi üzerinde bulunan bir binada meydana gelen enkazda, 21 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Aynı binada çok sayıda kişinin enkaz altında olduğunu aktaran yurttaşlar, arama kurtarma ekiplerinin yetersizliğine tepki gösterdi.

21:10

Güney'de 3 parti depremzedeler için ortak yardım kampanyası yürütecek

HDP Güney Kurdistan Temsilciliği, YNK ve Bizûtneweya Demokrasî ya Gelê Kurdistanê, Kuzey Kurdistan ve Rojava’daki depremzedeler için toplanacak yardım kampanyalarına ilişkin bir araya geldi. Her üç parti, yardım kampanyalarının toplanması konusunda ortaklaşma kararı aldı.

21:08

Uluslararası güçlere Suriye'ye acil yardım çağrısı

Suriye İnsan Hakları Federasyonu Yürütme Komitesi, Suriye halkına acil yardım etmeleri için Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi’ne üye ülkelere, Kızıl Haç, uluslararası ve bölgesel komitelere çağrıda bulundu.

21:04

MA muhabiri röportaj yaptığı kişiyle birlikte gözaltına alındı

Amed'in Rezan ilçesinde yıkılan binaların enkazında yürütülen arama kurtarma çalışmalarını takip ederken gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Mehmet Güleş'in arama kurtarma çalışmalarına gönüllü olarak katılan soyadı öğrenilemeyen Ömer adlı kişiyle birlikte gözaltına alındığı öğrenildi.

20:29

Yardım çığlıklarını engellemek vicdansızlıktır, zulümdür

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Bazarcix merkezli depremin ardından sanal medyaya getirilen internet kısıtlamasını eleştirerek, “Halkın yardım çığlıklarını, feryadını bu tür yöntemlerle engellemek vicdansızlıktır” dedi.

Mereş Bazarcix merkezli 7,8 ve 7,7 büyüklüğündeki depremlerin Kurdıstan’da yarattığı yıkımın etkileri sürerken önce OHAL ilan eden iktidar ardından sanal medya platformu Twitter’a erişim kısıtlaması getirdi. Erişim engelinin ardından siyasetçiler ve halk Twitter'ın depremzedeler için önemine değinerek tepki gösterdi. HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da sanal medya hesaplarından yaptıkları paylaşım ile söz konusu duruma tepki gösterdi.

İktidara OHAL ilan edilmesinin ve sanal medya kısıtlamasının faydasının kime olacağını soran Buldan, “Halkın yardım çığlıklarını, feryadını bu tür yöntemlerle engellemek vicdansızlıktır. Bir an önce iletişimin ve dayanışmanın önünü açın. Gölge etmeyin bari!” paylaşımında bulundu.

İktidarın sosyal medyayı kısıtlamasını eleştiren Mithat Sancar ise “On binler enkaz altındayken, yüz binler buz gibi havada aç susuz destek ve yardım beklerken, milyonlar yakınlarından haber almaya çalışırken sosyal medyayı susturmak zulümdür. Halkın dayanışmasını engelleyemezsiniz” açıklamasında bulundu.

19:57

Beştaş: Yardımlaşma için kimsenin iznine ihtiyacımız yok

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, iktidarın OHAL ilanıyla yardımların engellenmesine tepki göstererek, “Yardımlaşmak için kimsenin iznine ihtiyacımız yok” dedi. 
Depremzedelerle dayanışma ziyaretleri gerçekleştirdiklerini söyleyen Beştaş, çok acı bir olayla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Felaketin her geçen gün daha fazla büyüdüğüne dikkat çeken Beştaş, “Arama kurtarma ekiplerinin çok yetersiz. Birçok yerde elektrik ve sular kesik. İktidar bu süreçte OHAL ile halkı tehdit ediyor. İnsanlar kış koşullarında kalabilecek bir yer dahi bulamazken, diğer bölgelerden halkın gösterdiği dayanışma ile gönderilen yardımlarda kesiliyor. Biraz önce gittiğimiz yerde yurttaşla, belediyenin hiçbir şekilde bir destekte bulunmadıklarını bizlere aktardılar. Üniversite kapılarının dahi açmadığını belirttiler. Şu an da Malatya ölü bir kent durumuna dönüşmüştür. Bütün marketler, dükkanlar kapalı. Benzincilerde sayısızca kuyruk var. Ve bunları çözmek yerine, bu afeti çözmek yerine, acil ihtiyaçları gidermek yerine, halkını, toplumunu tehdit eden bir cumhurbaşkanı var bu ülkede. Deprem anında bile insanlar yakınlarını kaybetmişken, bu tehditlerinin ve OHAL ilanının karşısında her zaman duracağız” dedi.

‘YARDIMLAŞMAK İÇİN İZNE İHTİYACIMIZ YOK’

Deprem bölgesinde arama kurtarma ekiplerinin yetersiz olduğuna dikkat çeken Beştaş, “Arama kurtarma ekiplerinin eksikliğini yurttaşlardan duyuyoruz ve bunu görebiliyoruz da. Dünden bugüne gelen yardımlar engellenmeye çalışılıyor. Bir kente su, ekmek, battaniye, yiyecek, içecek götürmek için hiç kimsenin iznine ihtiyacımız yok. Tamamen insani görevimizdir. Dayanışma için her ilden yüzlerce insan var, dayanışmayı büyütmemiz gerekiyor. İktidar bunun önüne de geçmek istiyor. Buradan çağrımdır; yardımların gelişini engellemeyin. Engellediğiniz sürece aç ve susuz kalan herkesten sorumlusunuz. Bu aynı zamanda bir suçtur. Bütün yurttaşlarlalar birlikte dayanışmamızı büyütelim. Çünkü deprem bölgelerinde her şeye ihtiyaç var. Hava çok soğuk, herkesin duyarlılıkla yaklaşmasını bekliyoruz” diye seslendi. 

19:32

Hatay Cezaevi’nde isyan iddiası

Hatay T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan tutukluların isyan ettiği ve askerlerin müdahalesiyle bastırıldığı iddia edildi.

Hatay T Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan tutukluların isyan ettiği ve isyanın askerlerin müdahalesiyle bastırıldığı iddia edildi. Cezaevinden dumanlar yükselip, silah seslerinin de geldiği bildirildi. 

18:49

Semsûr'un Yeni mahallesinden görüntüler

 

18:34

Armutlu halkı semt pazarında sabahlıyor


Hatay Armutlu Mahallesi'nde depremzede aileler çadır yardımı gelmediği için üç gündür Armutlu Semt Pazarı'nda sabahlıyor. Elektriğin olmadığı ve internetin çekmediği mahallede,  halk kendi çabalarıyla yaktığı ateşlerle ısınmaya çalışıyor.

18:33

Enkaz altındaki oğluna seslendi


İş makinelerinin depremden 59 saat sonra geldiği Hatay Armutlu Mahallesi'nde depremzedelerin enkaz altında kalan yakınlarına ulaşma çabası sürüyor. Söğütlü sokakta yıkılan bir binada enkaz altında kalan oğluna babası dakikalarca ismiyle seslendi.

18:31

Armutlu'da mahalle sakinleri isyan etti


Depremin enkazından çıkan cenazelerin yerde bekletildiği Hatay Armutlu Mahallesi sakinleri isyan etti. Yıkılan 7 katlı Timurtaş apartmanında enkaz altında kalan ailesini kendi çabalarıyla çıkarmaya çalışan mahalle sakinlerinden  Semir Dalyan, "Ne hükümet ne de de AFAD yardıma geldi. Gönüllüler ve askerler var ama onların da malzemesi yok. Babamı enkazdan ben kendi ellerimle çıkardım ama hastaneye yetiştirirken yolda öldü" dedi.

18:15

Heyva Sor Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerine yeni çadırlar gönderdi

Heyva Sor a Kurd tarafından gönderilen çadır ve battaniye gibi insani yardımların mahallelere ulaşmasından sonra Şêxmeqûs ve Eşrefiyê mahalleleri Genel Meclisi, yurttaşların işbirliğiyle güvenli alanlarda çadırları kurdu.
Heyva Sor a Kurd tarafından gönderilen yardım Tır’ı bu sabah Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerine ulaştı. Gönderilen yardımlar çadır ve battaniyelerden oluşuyor. Yurttaşların korunması için güvenli ve boş alanlarda çadırlar kurulacak.

Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinin kuzeyindeki Pino köyünde, halkın barınaksız kalmaması ve korunmaları için şimdiye kadar 9 çadır kuruldu.

17:41

HDPli vekiller Semsûr ve Meleti’de deprem bölgesinde

HDPli vekil Alican Önlü Semsûr Gölbaşı, Garo Paylan ise Malatya’nın Ören ilçesinde deprem mağdurlarını ziyaret etti. 

Semsûr Gölbaşı’nda büyük bir yıkımın olduğuna dikkat çeken Alican Önlü, her sokağın başında bulunan onlarca binanın yıkıldığını söyledi. Resmi rakamların çok üzerinde can kaybının olduğunun altını çizen Önlü, arama kurtarma ekiplerinin dün itibari ile çalışmaya başladığını ve yetersiz olduğunu vurguladı. 

BARINMA KRİZİ

Malatya Ören’den seslenen HDP’li Paylan da 2 bin 500 nüfuzlu ilçede ayakta kalan tek bir binanın dahi olmadığını söyledi. Gıda yardımının yeni yeni ulaştığını söyleyen Paylan, “Ciddi bir barınma krizi var. Buralara acil elektrik ve su verilmesi gerekiyor” dedi.

HDP il ve ilçe örgütlerinin deprem bölgelerine ulaştırdıkları yardımlar vekiller aracılığı ile dağıtılmaya devam ediyor.
 
 

16:39

Depremde can kaybı 9 bin 57’ye yükseldi

Türk devlet yetkilileri Mereş’in Bazarcix ve Elbistan merkezli iki depremde hayatını kaybedenlerin sayısını 9 bin 57 olarak güncelledi. 

16:36

Akar Apartmanı’ndan 2 kişi sağ çıkarıldı

Depremin 3’üncü gününde Akar Apartmanı’ndan Hediye Arslan ile ismi öğrenilemeyen bir kadın yaralı olarak çıkarıldı.

Amed’in Rezan ilçesine bağlı Emek Caddesi 482. Sokak’ta bulunan Akar Apartmanı’nda Hediye Aslan ile ismi öğrenilemeyen bir kadın sağ olarak çıkarıldı. Gün içinde 8 kişinin de cansız bedeni enkazdan çıkarıldı. Apartmanda şimdiye kadar 23 yaralı, 19 ölü toplam 42 kişi enkazdan çıkarıldı.

Alanda çalışma yürüten Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekipleri, apartmanda 130 kişinin olduğunu tahmin ediyor. 
 

16:16

Şêxmeqsûd’da depremde yaşamını yitiren bir kişi toprağa verildi

Suriye’nin birçok bölgesinde etkili olan deprem sonucunda Halep’in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinde 6 kişi yaşamını yitirdi. Aralarında ilk başta yaralı olarak kurtarılan Xalid Hemo da yer alıyor.

Yaşamını yitiren Hemo, Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesi’nin kuzeyindeki Pino köyünde ailesi ve yakınlarının yanı sıra Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê Mahallesi Genel Meclisi üyeleri, sivil kurumlar ve siyasi partilerin katıldığı törenle toprağa verildi. Deprem sonucu dün akşam yaşamını yitiren Sandra Îbo (11), Norhan Yusif (13), Rewan Îbrahîm (16) ve Xelîl Hisên Hemo (40) adlı kişiler, aynı mezarlıkta toprağa verilmişti. Yaşamını yitiren ve kimliği belirlenemeyen bir bebeğin cenazesi henüz toprağa verilmedi.

 

16:04

BM önündeki eylemde depremzedeler için dayanışma çağrısı

Cenevre'deki BM önünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için sürdürülen eylemde depremde yaşamını yitirenler anıldı, dayanışma çağrısı yapıldı.

 

15:53

Semsûr'da halkın tepkisi

 

15:52

Nurdağı'ndan ağıtlar yükseliyor

Dîlok’un Nurdağı ilçesi, yolları, köprüleri ve binaları ile büyük bir savaşın sonrasını andırıyor. Büyük çoğunluğu yıkılan ilçenin Aslanlı, Yeni ve Fatih mahallelerinde neredeyse hiç sağlam bina yok. Ambulansların yetersiz olması nedeniyle ya cenazeler ya sokakta bekletiliyor, ya da üst üste ambulanslara bindiriliyor. Enkazlardan çıkan her bir cenazeyle ağıt sesleri yükseliyor. Kentin büyük çoğunluğunda telefon, internet, su ve elektrik bulunmuyor.

15:46

Semsûr'da cenazelerde yerlerde

Semsûr'da şehir hastanede felç olmuş. Acil çalışamaz durumda. Morgda yer kalmadığı cenazeler yerlerde...

 

15:29

Yardım dağıtılmasına 'polis kontrolü' şartı

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) topladığı ve deprem bölgesine gönderdiği ihtiyaç malzemeleri OHAL gerekçe gösterilerek, polis kontrolünde dağıtılmasına izin verildi. Doğanşehir ilçesinin girişinde durdurulan araçtaki yardımlar polis eşliğinde dağıtıldı. 

15:27

Dîloklular anlatıyor: Yardım gelmedi, ekmek ve su bile yok!

Dîlok’ta depremzedeler kendi imkanları ile kurdukları derme çatma çadırlarda hayatta kalma mücadelesi verirken, ekmek bile bulamadıklarını söylüyor.

 

15:26

HDP’den depremzedeler için kampanya

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kurdistan’da meydana gelen depremlerin ardından kurduğu Kriz Koordinasyon Merkezi, çalışmalarına devam ediyor. HDP, dayanışma ve yardım yapmak isteyenleri, depremzedelerle buluşturacak.

Depremzedelere evini açmak isteyenler şu telefonlara ulaşabilir: 

* 00905349678620

* 00905074191275

* 00905057873658

* 00905349682171

15:16

Bazarcix Fatih mahallesinden görüntüler

 

15:15

Depremde yaşamını yitirenler Gever'de uğurlandı

Mereş'te meydana gelen deprem nedeniyle yaşamını yitirenler arasında bulunan Colemêrg’in Gever nüfusuna bağlı olan 29 yaşındaki Selcan Bağış, 8 aylık bebeği Abdullah Efe Bağış ve 8 yaşındaki kızı Sıla Bağış'ın cenazeleri bugün sabah saatlerinde Gever’e getirildi.  Anne ve iki çocuğunun cenazeleri ilçeye bağlı bağlı Manîs köyünde bulunan aile mezarlığında akrabaları ve ailesi tarafından toprağa verildi.

 

 

15:13

Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'nde çatlaklar oluştu

Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan tutsaklar, haftalık telefon görüşmesinde ailelerine, deprem sonrası cezaevinde çatlaklıklar oluştuğunu söyledi. Tutsaklar, çatlaklıklara dair cezaevi yönetiminin herhangi bir işlem yapmadığını vurguladı.

15:11

JINNEWS ve MA muhabiri gözaltına alındı

Riha'nın Bêrecûk (Birecik) ilçesinde depremde yıkılan bina enkazındaki çalışmaları görüntülemek isteyen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Mahmut Altıntaş ve JINNEWS muhabiri Sema Çağlak gözaltına alındı. İlçe devlet hastanesinde sağlık raporu alınan muhabirler, ifadeleri alınmak üzere polis karakoluna götürüldü.

15:09

HDP Wan'da seferber oldu

Wan’da halk, HDP’ye giderek yardım malzemelerini depremzedelere ulaştırmaya çalışırken, esnafta yardım kampanyası başlattı.

HDP’de oluşturulan kriz masası yardım çalışmalarını yoğunlaştırdı. Neredeyse Wan’ın her tarafından gelen yardımlar HDP’de toplandıktan sonra depremzedelere ulaştırılıyor. HDP Wan Kriz masası yöneticisi Ayşe Minaz, kardeş ailesi kampanyası başlattıklarını ve halkın bu kampanyaya yoğun biçimde destek verdiğini belirtti, "Halkımıza çağrımız, daha duyarlı olması gerektiğini ve dayanışmanın nasıl bir güç getirdiğini bilen bir halkız. Kriz masası olarak halkımıza çok teşekkür ediyorum" dedi.

Elde ettiği geliri depremzedelere gönderme kararı alan ve bunu da dükkanının camına yazarak duyuran Zafer Şen isimli kuaför, "Hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Gelen gelirleri depremzede kardeşlerimize gönderiyoruz" diye belirtti.

 

15:08

Bazarcik Fatih mahallesinden ANF objektiflerine yansıyanlar


         


        

15:06

Ailesi enkaz altında kalan Karakaş isyan etti

Adıyaman Kahta ilçesinde eşi ve üç çocuğu 3 gündür enkaz altında olan Zeki Karakaş, AKP-MHP iktidarına isyan etti.

 

14:55

Halk tepki gösterdi, AKP'li bakan ve vali kaçtı

Semsûr'da Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, halktan tepkisi üzerine araçlarına binerek kaçtı. Görüntülerde halkın araçlara tekme attığı görüldü.

 

14:47

18 gözaltı, 5 tutuklama

Depremde zarar görenlere yardım etmeyen AKP-MHP iktidarı sanal medya paylaşımı yapanların peşine düştü. İktidar sanal medyada deprem paylaşımlarına yasak getirdi. Sanal medyadan deprem paylaşımları yapan 202 hesap yöneticisinden 18 kişi gözaltına alındı, 5'i tutuklandı.  

14:27

Kimliği tespit edilmeyen cenazeler defnedilecek

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), depremde  hayatını kaybedenler ve kimliklendirmesi yapılamayanların cenazelerinin 24 saatlik bekleme süresinden sonra DNA, parmak izi örneği ve fotoğrafı alınıp toprağa verileceğini açıkladı.

14:25

Aynı aileden 10 kişi Wan'da toprağa verildi

Semsûr’da, enkaz altında kalan aynı aileden 10 kişi, memleketleri Wan’da toprağa verildi. Depremde yaşamını yitiren Diyar, Şirin, Mecit, Ayşe, Şehmus, Kevser, Nisanur, Dilan, Narin ve Meryem Yorgun bugün memleketleri Wan’a getirildi. Cenazeler dini vecibeleri yerine getirildikten sonra kitlesel olarak merkez İpekyolu ilçesine bağlı Çorevanîs Mahallesi’ndeki mezarlıkta defnedildi.

14:22

Deprem'de 10 doktor yaşamını yitirdi

Türk Tabipleri Birliği (TTB), depremde üç ilde 10 meslektaşlarının yaşamını yitirdiğini duyurdu. TBB sanal medya hesaplarından isimleri paylaştı: "Meletî’de görev yapan Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Ali Ekrem Tunçer, Semsûr Tabip Odası önceki dönem başkanı Dr. Şerif Ayaz, Yeni Hatay Devlet Hastanesi hekimlerinden Dr. Alper Sezer Aba, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Dr. Fatma Tosun, Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği hekimlerinden Uzm. Dr. Leyla Sürmeli Eyvaz, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tülin Durgun Yetim, Semsûr’da görev yapan Dr. Ali Öztürk,  Dr. Burcu Şahin, Dr. Eyüp Türkmen ile Adana'da görev yapan Dr. Ahmet İrfan Gedik enkaz altında kalarak hayatını kaybetti."

14:07

Semsûr’da enkazların çoğunda hala çalışma yok

Depremin üzerinden 72 saat geçti, Türk devlet yetkilileri her yere ulaştık dese de Semsûr’da hala enkazların büyük bölümünde çalışma yok.Semsûr’da hala yardım için insan gücüne ihtiyaç var.

 

13:56

Sancar, Adana'da: En acil görev halkların dayanışması
 

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyet, Hatay’ın ardından Adana’da incelemelerde bulundu. Sancar, Adana Şehir Hastanesi'nde yaralıları ve yakınlarını ziyaret etti. Ardından depremzedeleri ziyaret eden Sancar, Yurt Mahallesi'nde Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve CHP’li Levent Gök ile görüşerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Sancar, "Dün bütün gün Antakya ve Samandağ’da ziyaretlerde ve incelemelerde bulunduk, depremzedeleri dinledik. Gördüğümüz manzara karşısında yüreklerimiz yanıyor. Çok büyük bir yıkım var. Kayıplar çok fazla, acı çok büyük. Bugün Adana’dayız. Burada yine can kayıpları var, yıkım var ama tabii Maraş, Adıyaman, Malatya ve Antakya ile kıyaslanamaz. Toplamda kayıplar çok fazla. Yıkım çok büyük. Bütün halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi yineliyoruz. Hayatını kaybeden bütün insanlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına sabır diliyoruz. Şunu açıkça belirtmek gerekiyor. Hiçbir deprem tek başına bu kadar can kaybına ve yıkıma yol açmaz. Bir doğal afet olan depremleri, toplumsal felakete ve insanlık trajedisine dönüştüren şey bizatihi iktidarlardır, siyasi düzenlerdir" dedi.

"Kurtarma çalışmalarının gecikmesi can kayıplarını artırdı" vurgusunda bulunan Sancar,  "Bu kadar çok sayıdaki binanın yıkılmış olması öncelikle ranta dayalı imar ve şehir politikalarının sonucudur. Aynı şekilde yolsuzluk ve denetimsizlik de bu kadar sayıda binanın yıkılmasında çok önemli bir etkendir. Bundan da siyasi iktidar sorumludur" diye belirtti.

'DAYANIŞMA ENGELLENDİĞİ İÇİN KAYIPLAR ARTTI'

Sancar, "Evleri yıkılan veya hasar gören insanlarımız sokaklarda; çadır yok, su yok, battaniye yok, gıda yok. Kısacası acil hiçbir ihtiyaç karşılanmıyor" diyerek, şunları da belirtti:

"İnsanlar sokakta aç susuz yaşamak ve hayatta kalmak zorunda kalıyorlar. Bu kadar acı üzerine bir de bunlar ekleniyor. Eğer gerçekten büyük bir sivil dayanışmaya izin verilseydi, kayıplar daha az olacaktı. Ama iktidar sivil dayanışmayı da engelliyor. 1999 Marmara depremini hatırlarsak, orada tam bir dayanışma seferberliği vardı ve çok sayıda insanımız bu şekilde kurtarılabilmişti enkaz altından. Şimdi ise iktidar böyle bir dayanışma ağının kurulmasına engel oluyor. Sivil dayanışmalara engel oluyor. İnsanlar acil ihtiyaçları beklerken iktidarın bunları karşılamaması bir yana, karşılayabilecek girişimleri de engellemesi asla kabul edilemez. Bütün bu sorumluluk ortadayken, acı bu kadar büyük, yıkım bu kadar ağırken bir de üstüne OHAL ilan ediliyor.
Olağan yetkiler ve imkanlarla pek çok şey yapılabilirdi ama bunlar yapılmadı. Şimdi OHAL ilan etmenin hiçbir haklı ve meşru gerekçesi yok. Meclis’te OHAL ilanına hayır diyeceğiz.

'EN ACİL GÖREV...'

Halkların dayanışması, insanların birbirine ellerini uzatmaları, gönüllerini açmaları bizler açısından en acil hedef ve görevdir. Dayanışma kurtarıcımız olacaktır.

İnsanlarımızın üzerine yıkılan bu bozuk düzeni değiştirmek temel sorumluluğumuzdur."

 

13:53

Depremde hayatını kaybeden 7 kişi Kobanê’de toprağa verildi

Mereş merkezli depremde Bakurê Kurdistan’ın Dîlok kentinde hayatını kaybeden aynı aileden 7 kişinin cenazesi Rojava’nın Kobanê kentinde toprağa verildi.

Aynı aileden 7 kişi Dîlok’un Keferdiz bölgesinde Pazartesi günü meydana gelen depremde yaşamını yitirmişti.

Aile bireylerinin cenazeleri 7 Şubat günü akşam saatlerinde Kobanê’ye ulaştı.

Cenazeler Kobanê'nin güneyindeki Xizênê ve Xelomer köylerinde toprağa verildi.

Hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle: Berx Botanlı Şare Şêx Mihemed (60) ve gelini Leyla Ehmed Misto (30) (Torman köyünden) ile torunları Viyan Salih Ebdî (5), Xezale Salih Ebdî (7), Diyar Salih Ebdî (8). Nesrîn Ismet Ebdî (19) ve Seîd Mihemed Seîd (13).

 

13:40

İmralı başvurusu: ‘Deprem bölgesindeki aileleriyle görüşme sağlansın!’

Asrın Hukuk Bürosu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsakların deprem bölgelerinde yaşayan aileleri ile görüşmesinin sağlanması için başvuruda bulundu.

 

13:38

Gençlerin Uzun Yürüyüşü 4. gününde: Depremzedelerle dayanışma çağrısı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için Almanya’daki Uzun Yürüyüş, 4. gününde Reutlingen’den start aldı. Gençler, depremden zarar gören halkla dayanışmaya çağırdı.

 

13:30

Dilok’ta halk kendi imkanları yaşam mücadelesi veriyor

Depremin vurduğu çok sayıda alanda olduğu gibi Dilok’un Güzelvadi Mahallesi’nde depremzedeler kendi imkanları ile hayatta kalmaya çalışıyor.
         


Depremin ilk gününden bu yana AFAD, Valilik, belediyeler başta olmak üzere devletin hiçbir yetkili kurumundan mahalle halkına yardım gitmediği bildirildi. Kent sakinleri tüm temel ihtiyaçlarından yoksun durumda. Barınma ve ısınma sorunlarını yanısıra, yiyecek ve içecek sıkıntısı giderek ağırlaşıyor. Mahalle halkı, yardım talebinde bulunuyor.

 

13:13

Komalên Ciwan: Seferberlik ruhuyla dayanışmayı büyütmeliyiz

Komalên Ciwan Koordinasyonu, "Deprem değil devlet öldürdü" diyerek, "Seferberlik ruhuyla halkla dayanışmayı büyütmek gerekiyor. Halkımızı sömürgeci devletin, faşist kurumlarının insafına bırakmamalıyız" dedi.

 

13:04

Doğanşehir'de 5,3 şiddetinde deprem

Malatya'nın Doğanşehir ilçesi merkez olmak üzere 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin yerin 3,08 kilometre altında olduğu belirtildi.

12:55

İskenderun limanındaki yangın sürüyor

İskenderun limanında deprem nedeniyle başlayan yangın devam ediyor, iki helikopter bir yangın söndürme uçağıyla müdahaleye çalışıyor.

12:32

Semsûr'da yaralılar ve yaşamını yitirenler hastane koridorlarında bekletiliyor

Semsûr’da hayatını kaybedenler ve yaralılar, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getiriliyor. Kentteki tek hastane olması nedeniyle yaşamını yitirenler ve yaralıların tamamı poliklinik koridorlarında yerlerde ve sedyelerde bekletiliyor. Hastanede getirilen yaralıların birçoğu ayak üstü tedavi edilerek, taburcu ediliyor.

 

12:21

Depremde yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor

Türk devlet yetkililerin açıkladığı rakamlara göre 8 bin 574 insan yaşamını yitirirken, 49 bin 133 kişi de yaralandığını duyurdu. Hayatını kaybedenlerin sayısının çok daha fazla olduğu belirtiliyor.

12:16

Berlin'de deprem kriz masası kuruldu

Mereş merkezli depremler ardından mağdur olanların temel ihtiyaçlarının karşılanması için Almanya’nın başkenti Berlin’de bir kriz masası kuruldu.

Kurulan kriz masası, yardım çağrılarının yapılması, Kürdistan halkı ile dayanışmanın arttırılması ve yardımların yerine ulaştırılması amacını taşıyor.

Deprem kriz masası adına konuşan İsmail Parmaksız, “Heyva Sor a Kurdistanê'nin ( Kürdistan Kızılayı ) acil bağış çağrısı ile bizler de Berlin'de kriz masası oluşturarak dayanışma içerisinde olduğumuzu belirterek, yardım konusunda elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz” dedi.

Parmaksız, kriz masasının çadır, elbise ve ilaç gönderme çalışmaları olduğunu ancak Türk devletinin engellemeleri nedeniyle teknik malzeme ve eşya gönderiminin büyük talebe rağmen yapılamadığı tepkisinde bulundu. Gönderilen eşyalara el konulmasından endişe ettiklerini söyleyen Parmaksız, “Bu nedenle Heyva Sor a Kurdistanê üzerinden maddi olarak yardımdan bulunmayı uygun gördük. Bu yardımlar makbuz karşılığı olduğu gibi ihtiyaç sahiplerine ulaştığında görseller ile desteklenecektir” dedi.

Parmaksız, Berlin'in çeşitli yerlerinde belirli günler yardım stantları açılacağını belirterek, 8 Şubat Çarşamba günü saat 13:00'te Berlin'in işlek bölgesi olan Alexanderplatz'da ilk standı açacaklarını duyurdu.

Kriz Masası’na ulaşmak için gerekli bilgiler:

Almanya: Heyva Sor a Kurdistanê e.V. Kreissparkasse Köln Wilhelmstr.1253840 Troisdorf

IBAN:DE49 3705 0299​0004 0104

*

Heyva Sor a Kurdistanê e.V. Kreissparkasse Köln Wilhelmstr.1253840 Troisdorf

IBAN:DE49 3705 0299​0004 0104 81

BIC /SWIFT: COKSDE33XXX

Veya Paypal ile:

www.paypal.me/heyvasorakurdistane

HEYVA SOR A Kurdistanê کوردوستان سووری مانگی

*

Heyva Sor a Kurdistanê Wilhelmstr. 12/53840 Troisdorf - Almanya

Tel: +49 (0)2241 9752583

Faks: +49 (0)2241 9752584

www.heyvasor.com

E-posta: [email protected]

*

Ayrıca Nav Berlin-Residenzstr 54/13409 Berlin adresinde, saat 10:00 ile 20:00 arasında makbuz karşılığında Heyva Sor a Kurdistané'ye yardımda bulunulabilir.

 

 

12:14

Ekoloji örgütleri: AKP felaketi fırsata çevirmeye çalışıyor

İklim Adalet Koalisyonu ve Ekoloji Birliği: "AKP yaşanan felaketi fırsata çevirmeye çalışıyor. Bu amaçla bölgede OHAL ilan edildi. OHAL bahane edilerek, sivil inisiyatiflerin yardımları ve dayanışma olanakları engellenmek istenilmektedir. Organizasyon ve koordinasyon temel görevini yerine getirmeyen devlet, bugün Türkiye halklarını kendi kendine örgütlenme zorunluluğu ve sorumluluğu ile baş başa bırakmıştır."

12:10

Sancar Mersin’de yaralıları ziyaret etti

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve beraberindeki heyet, Mersin Şehir Hastanesi’ndeki yaralıları ziyaret etti. Sancar, “Kimliği belirsiz çok sayıda yaralı ve aileleri tespit edilemeyen küçük çocuklar var. Kriz koordinasyonumuz, sağlık birimlerimizle beraber hepsiyle ilgileniyor. Bölgede ciddi organizasyon sorunu var. Durum oldukça vahim, koordinasyonda çalışan arkadaşlarımız yardımcı olmaya çalışıyor. ATO ve diğer kurumlarla birlikte sorunu çözmeye çalışıyoruz" dedi.

12:09

Maraş Türkoğlu L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutsaklar sevk edildi

Maraş Türkoğlu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan depremler sonrası oluşan ağır hasardan kaynaklı tutsaklar başka cezaevlerine sevk edildi.  Ailelerini arayan tutsaklar, hasarın çok büyük olduğunu söyleyerek, ardı arkası kesilmeyen artçılarla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. 

Tutsaklar, Aksaray, Ankara ve Kayseri’deki cezaevlerine gönderildi.

12:06

Süleymaniye'de halk depremzedelere yardım için seferber oldu

 

12:04

Emek ve Özgürlük İttifakı: Felaketin üstesinden birlikte geleceğiz

Emek ve Özgürlük İttifakı, "Bu tekçi rejim halkımızı ölüme terk etmiştir. Bu felaketin üstesinden birlikte geleceğiz. Halkın yaşam savunusu hiçbir gerekçeyle engellenemez" dedi.

 

12:01

İstanbul-Hatay yolunda halk seferber, devlet kayıp!

İstanbul’dan Hatay’a doğru giden yollarda halkın kendi inisiyatifiyle oluşturduğu yardım konvoyları görülürken, devleti temsil eden hiçbir yok.

İstanbul’dan Hatay’a giden güzergah yardım konvoyları ile dolu. TIR'lar, kamyonlar, binek aracı ve hatta karavanlarla halk yardım etmek için seferber olmuş durumda.

Deprem bölgelerine yardımlar zor koşulları da ve bireysel inisiyatiflerle götürülmeye çalışılırken, yolda devleti temsil eden herhangi bir kuruma ait araçların olmaması dikkat çekiyor.

Yolsuzlukları, ayrımcılıkları ve baskıları ile zan altında olan iktidar kurumlarına yardımların teslim edilmediği görülüyor.

 

 

11:34

Günay: AKP-MHP iktidarı ölüme terk etti, dayanışmaya çağırıyoruz

HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, AKP-MHP iktidarının depremzedeleri ölüme terk ettiğini belirterek, "Bu felaketin yaralarını hep birlikte saracağız. Dayanışmaya çağırıyoruz" dedi.

 

11:23

Özerk Yönetim depremde yaşamını yitirenlerin cenazelerini aldı

Özerk Yönetim Sağlık Kurulu Eş Başkanı Ciwan Mistefa’nın depremde yaşamını yitiren Kuzey ve Doğu Suriyelilerin cenazelerini Cerablus ve Minbic arasındaki Ewn Dadat kapısından aldıklarını belirtti. Alınan cenazelerin ailelerine teslim edildiği öğrenildi. Şu ana kadar Fırat Bölgesi’ne 18, Reqa 7 ve Sirîn’e ise 2 cenaze ulaştırıldı.

 

11:17

Deprem Uzmanı Savaş Karabulut: bu katliamın sorumlusu iktidardır

MA'ya konuşan Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Uzmanı Savaş Karabulut, yaşamını yitirenlerin sayısının açıklananlardan çok yüksek olduğunu ve yaşananların asıl sorumlusunun iktidar olduğunu söyledi. Karabulut,  “Tüm depremlerden sonra sadece müteahhitlerin cezalandırıldığını görüyoruz, fakat burada asıl sorumlu olan merkezi yönetim dediğimi iktidar başta olmak üzere devamında da yerel yönetimlerdir. Çünkü en başta buralarda kaçak yapıları yapan müteahhitlerin bunu yapmasına izin verdikleri için ve her afet sonrasında her şeyi kader ve fıtrata bağladıkları için sorumlulardır. Bu deprem alanlarında en azından ortaya konulacak durumlardan birisi binaların denetimi ve önlemlerin alınmasıydı. Türkiye’de ki tüm binaların tek tek denetlenmesi, riskli yapı tespitlerinin yapılması ve bu tespitler sonucunda yıkım ya da güçlendirmenin gerçekleştirilmesi yapılmalıydı. Bakın insanlar binaların beton yığınları altında eziliyor. Bu yüzden bu depremlerdeki ölümlerin hepsi birer açık katliamdır” dedi.

11:10

300 kişilik gönüllü ekip ile 60 mühendis yola çıktı

Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Semsûr ve Mereş'teki depremzedelere 5 TIR ihtiyaç malzemesi ile 300 kişilik gönüllü ekip ve 60 mühendis gönderdi. Yeni gönüllülerin çalışmaya dahil olmasıyla bu sayının artması bekleniyor. 

11:07

Enternasyonalistlerden depremzedelerle dayanışma çağrısı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için yürüyen enternasyonalistler, deprem nedeniyle dayanışma çağrısı yaptı.

 

10:30

Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu: Göçük altında çok sayıda insan var

Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, sanal medya hesaplarından “Vefat: 132, Taburcu: 742, Yatan hasta: 129, Yoğun bakım: 38, Toplam yaralı sayısı: 909, Lütfen hasarlı binalardan uzak duralım!” Kentte haber alınamayan ve göçük altında oldukları düşünülen çok sayıda insan var. Enkazda olanların yakınları sanal medya hesaplarında sık sık isim ve yer bildiriyor" paylaşımı yaptı.

10:27

Amed'de enkaz altında kalanların listesi

Avukat Feride Laçin, sanal medya hesabında Amed'de Galeria İş Merkezi’nde enkaz altında kalan 64 kişilik liste paylaştı. Laçin,  “Arkadaşlar ekipler ellerinden geleni yapıyor ama zor bir enkaz yurtdışından gelen yardım ekiplerini Diyarbakır yönlendirebilsek, ÇOK ACİL ZAMAN KALMADI ARTIK" dedi.

Göçük altında kalanlar şunlar:

Nevroz Erdoğan, Hatice Özge Tuncay, Serhan Özdemir, Suleyha Özdemir, Derin Çelik, Şehmuz Elbat, Emir Urakçı, Pelda Aygün, Ali İmran Ensarioğlu, Yusuf Özaydın, Fatma Zehra Çetiner, Serpil Tokdemir, Hadi Çiçek, Sedef Fatoş Özdemir, Ramazan Serhat Akyüz, Samet Özdemir, Irmak Çelik, Okyanus Çelik, Nurullah Elbat, Eylül Dayan ve ailesi, Engin Nupelda, Doğruer ailesi, Emircan Çetiner, Merve Görüş, Maşallah Çeçik, Ramazan Durgun, Evin Talay, , Samet Talay, Rozerin Batmaz, Yasin Batmaz, Ceylan ailesi, Sidar Bulak, Eda Çaçan, Erdal Çaçan, Deniz Akçan Karan Akçan, Roda Akçan, Lira Akçan, Halil Tuna, Serdar Tuna, Sidar Tuna, Ayhan Tuna, Zeynep Tuna, Zeleyha Bulak, Kadir Bulak, Latin Bulak, Berna Ertürk, Melike Alp, Abdullah Aziz Baver Alp, Burak Şahin Biryar Türkan, Süleyman Alaş, Mustafa Yeğin, Alın Yeğin, Süleyman Gündüz ve ailesi, Makbule Arslan, Husamettin Arslan, Abdulkadir Arslan, Eylem Arslan, Rüya Arslan, Kübra Arslan ve Tahir Arslan.” 

10:20

HDP'nin yardımları Semsûr’a ulaştı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Semsûr’da kriz masası oluşturdu. Yenişehir Mahallesi Cemevindeki kriz masasında depremzedelere yiyecek ve içecek dağıtıyor. Ayrıca Amed, Riha, Merdin ve Elih’ten toplanan yardımlar da TIR’larla kente ulaşmaya başladı. Gelen yardımlar depremzedelere ulaştırılırken, çevre illerden gelen gönüllü sağlık çalışanları da yurttaşlara acil yardım desteği veriyor.

10:18

AFAD: 7 bin 108 kişi yaşamını yitirdi

AFAD, depremlerde 7 bin 108 insanın yaşamını yitirdiğini, 40 bin 910 kişinin yaralandığını duyurdu.

Gerçek sayının katbekat fazla olduğu belirtiliyor.

10:11

HDP'nin yardım kampanyası büyüyerek devam ediyor

 

10:08

Amed'de dayanışma sürüyor


Amed'de halk kendi kurdukları ağları büyütüyor. Sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar çalışan gönüllüler depremzedelere çorba, battaniye, yemek kabı, çocuk bezi dağıtıyor. Bugün sabah saatlerinde Amed'deki Galeria’da çorba dağıtan gönüllüler, daha sonra Sümerler’deki toplanma alanında dağıtıma başladı.

10:04

DSÖ: '3’üncü Seviye Acil Durum' ilan etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Direktörü Dr. Hans Klıuge,  Kurdistan, Türkiye ve Suriye’de meydana gelen depremler nedeniyle en yüksek seviye olan “3’üncü Seviye Acil Durum” ilan edildiğini açıkladı.

DSÖ’nün "3’üncü Seviye Acil Durum" ilanı, kurum olarak tüm gücünü seferber etmesi anlamına geliyor.

 

10:01

Toğrul: İnsanlar yakınlarını elleriyle kazarak çıkarmaya çalışıyor

ANF'ye konuşan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, "İki şeyi ifade etmek lazım; enkazların altındakiler ve normal halkın yaşadığı sorunlar. İlçeleri gezdik; Bazarcix'ı, Nurdağı'nı, İslahiye ve köylerini gezdik. 3 ilçe tamamen yıkılmış durumda. Ayakta kalan binalar da ağır hasarlı" dedi.


Toğrul, şu bilgileri de verdi: "Arama kurtarma çalışmalarında uzman ekiplerin bölgeye ulaşmadığını tespit ettik. İnsanlar kendi yakınlarını elleriyle kazarak çıkarmaya çalışıyor, yakınları aç susuzlar çünkü bölgede internet, elektrik, su yok, en önemlisi doğalgaz yok ve insanlar ısınamıyor. Herkes sokakta, arabası olan arabada. En temel ihtiyaçları bile karşılayamıyorlar. Lavabo ihtiyacını bile gideremiyorlar. Halkımız su olmadığını söyledi, bölgeye ulaştırılmış çadır yok. Acil ihtiyaç olarak doğalgaz ve çadırın sağlanması ve bununla beraber su, ekmek konusunda halka bir an öne ulaşılması gerekiyor."
Toğrul, "Depremin altında AKP-MHP iktidarı, devlet kalmıştır. Hiçbir organize yok. Halkımızın yardımları da engelleniyor. Toplumsal dayanışmanın önünde ciddi engel var. Gerçek anlamıyla bir dram yaşanıyor" dedi.

09:58

HDP'nin yardım çalışmalarından görüntüler

 

 

 

09:53

MA'yı arayan Elif Bozkurt: Elbistan'ın büyük bölümü yıkıldı

Mezopotamya Ajansı’na ulaşan Elif Bozkurt, merkez üssü Elbîstan olan ikinci depremde ilçenin büyük bir bölümünün yıkıldığını aktardı. İlk yaşanan depremde sadece 3 binanın yıkıldığını ve bir müddet sokakta kaldıklarını söyleyen Bozkurt, “Hava çok soğuk olduğu için ilk depremden bir müddet sonra içeriye girdik. Ancak ikinci depremde evlerin ilçe merkezinin büyük bir bölümü yıkıldı. Yıkılmayan binalarda da büyük çatlaklar oluştu” dedi. 

09:39

KBDH: Halkımızın acil ihtiyaçları için seferber olma zamanı

KBDH Genel Konseyi, deprem nedeniyle açıklama yaparak, "Zaman, halkımızın acil ihtiyaçları için olanakları ve gücümüzü seferber etme zamanıdır" dedi.

 

 

09:24

Hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor

Deprem'de yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen dakika artıyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) depremde saat 09:45 itibarıyla 6 bin 957 insanın hayatını kaybettiğini, 38 bin 224 kişinin yaralandığını açıkladı.

Yaşamını yitirenlerin sayısının çok daha fazla olduğu belirtilirken, çok sayıda kişi halen enkaz altında.

 

09:21

Bazarcix'a gelen  sanatçılar ve STÖ'ler çalışmalara katıldı

Amed, Şirnex ve bazı çevre kentlerden de gönüllüler depremin merkez üssü olan  Bazarcix'a gelerek yardım çalışmalarına katıldı. Amed Şehir Tiyatrosu, MA Music, Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği ile TMMOB Amed İl Koordinasyon Kurulu ve KESK Şirnex Şubeler Platformu üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda sivil toplum örgütü (STÖ) de kente gelerek, çalışmalara dahil oldu.

09:17

 Semsûr'da halk valiliğe yürüdü 

Semsûr'da, çadır ve barınacak yer bulamayan depremzedeler, geceyi ateş yakarak, enkaz başında geçirdi. Birçok enkazın altında halen yardım çığlıkları gelirken, arama-kurtarma çalışmaları ise yetersiz.  Halk, enkaz altındakileri kurtarma çalışmalarının yapılmaması üzerine Adıyaman Valiliği’ne yürüdü. Halkın valilik binası önündeki bekleyişi devam ediyor.

 

 

09:09

MA Music: Herkes deprem bölgelerine gelip çalışmalara katılmalı

MA Music çalışanları da kurtarma çalışmalarında aktif yer alıyor. MA Music emekçileri, herkesi deprem bölgelerine gelerek arama-kurtarma çalışmalarına katılmaya çağırdı.

 

08:50

Antep'ten depremden görüntüler ve halkın tepkisi

 

08:29

İslahiye'de zarar görmeyen bina yok

Depremden dolayı İslahiye'de üç gündür elektrik ve su yok. İlçede zarar görmeyen bina yok. Depremde ilçenin yüzde 70’i yıkılmış durumda, kalanların tümü de zarar görmüş.Kentteki tüm ağaçlar yan yatmış, ilçenin içindeki köprü ve merkezdeki cami de yıkılmış. 

08:25

Türk devleti yardımları engelliyor

Kriz Koordinasyon Merkezi yetkilileri, bugün itibariyle 30 TIR’a yakın yardımları deprem bölgelerine gönderilecek. HDP’nin yardımları dağıtması  da Türk devlet güçleri  tarafından engelleniyor. HDP yetkilileri, başta gençler olmak üzere herkesi deprem bölgelerinde dağıtım yapması ve yardımlaşması konusunda çağrı yaptı.

08:21

HDP Kriz Koordinasyon Merkezi çalışmalarını sürdürüyor

HDP Kriz Koordinasyon Merkezi’nin Mereş, Dilok, Semsûr ve Riha’ya gönderdiği 10’ar kişilik sağlık ekipleri yıkım sahalarında arama kurtarma çalışmalarını yürütüyor. Deprem bölgesine gönderilen ekipler ihtiyaç sahibi ailelerle dayanışma için iletişim da kuruyor.

08:03

UNICEF: Son 100 yıldaki en güçlü sarsıntı

BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, yaşanan depremlerin, bölgeyi son 100 yılda vuran neredeyse en güçlü sarsıntı olduğunu söyledi.

08:01

AFAD:  6 bin 234 insan yaşamını yitirdi

AFAD, depremlerde 6 bin 234 insanın yaşamını yitirdiğini, 37 bin 11 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Sayının katbekat fazla olduğunu belirtiliyor. Halen çok sayıda insan da enkaz altında.

07:43

Halk: Semsûr'un yüzde 90'ı yerle bir oldu

Semsûr’da bir enkazın önünde bekleyen halk, “Adıyaman’ın A’sı kalmadı. Merkezde 80-90 bin ölümüz var. Adıyaman'ın yüzde 90'ı yerle bir olmuş durumda. Hükümet, devlet, elektrik, su, doğalgaz, ekmek yok. Halkımız aç, perişan, cenazelerimizi çıkaramıyoruz. Çalışma yok kendi imkanlarımızla cenazelerimizi çıkarmaya çalışıyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdi.

07:39

Toplanan yardımlar Meletî’ye ulaştı

HDP il ve ilçe örgütlerinin çağrısı ile toplanan yardımlar, dün akşam saatlerinde Meletî’ye ulaştı.  Toplanan yardımlar gün içinde halka dağıtılacak. 

07:32

Suriye'de 2 bin 470 kişi hayatını kaybetti

Suriye'de devletin açıkladığı verilere göre, depremde en az 2 bin 470 kişi yaşamını yitirdi. Şu ana kadar 2 bin 600'den fazla insan da yaralandı.

07:24

Yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor

Depremde yaşamını yitirenlerin sayısı her geçen dakika  yükseliyor.Türk devleti yetkilileri depremde  yaşamını yitirenlerin 5 bin 894 olduğunu, 34 bin 810 kişinin yaralandığı açıkladı.

Halk ise hayatını kaybedenlerin sayısının çok daha fazla olduğunu söylüyor.

07:22

Bazarcix halkı eksi 5 derecede sokaklarda kalıyor

Depremin merkez üssü Mereş'in Bazarcix ilçesinde halk, eksi 5 derecede sokaklarda kalıyor.  Geceyi sokakta geçiren aileler halen çok sayıda cenazenin enkaz altından çıkaramadığını belirtiyor.