Dışişleri Bakanları toplantısı: Suriye’de askeri çözüm yok

Washington’da toplanan Ortadoğu ve Batılı ülkeler, Suriye’de siyasi çözümün önemine vurgu yaparken, ‘askeri çözüm isteyen veya bölgeyi istikrarsızlaştırmak isteyen güçlere’ karşı uyarıda bulunuldu.

Washington’da gerçekleşen toplantıya Amerika Birleşik Devletleri, Büyük Britanya, Almanya, Fransa, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’ün dışişleri bakanları katıldı.

Suriye’deki iç savaşın ele alındığı toplantı sonrasında yapılan açıklamada, “Suriye’de askeri çözüm yoktur ve siyasi çözümün de alternatifi yoktur” denildi. Suriye’de devam eden savaşın sona ermesi için diplomasiye ihtiyaç olduğuna vurgu yapılan açıklamada, askeri çözüm veya bölgeyi istikrarsızlığa götürme çabası içinde olanların sadece çatışmaların daha da derinleşmesine ve bölgedeki felaketin daha da büyümesine yol açacakları vurgulandı.

Suirye’deki sorunun çözümü için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı tasarısının baz alınması istenen açıklamada, BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in ‘çabalarına’ destek verildiği yinelendi. Açıklamada, Pedersen’in BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi’nce verilen görevinin destekleneceği de vurgulandı.