Eğitimciler ve siyasîler Sêmalka’da

Sêmalka’daki eylemciler Cizre Bölgesi Eğitim Öğretim Komitesi ile Kürdistan Cumhuriyet Partisi tarafından ziyaret edildi.

KDP’nin şehit düşürdüğü gerillaların naaşlarının ailelerine ulaştırılması için Sêmalka Sınır Kapısı’nda başlatılan eylem 67. gününde kitlesel ziyaretlerle devam ediyor.
Eylem çadırını bugün Cizre Bölgesi Eğitim Öğretim Komitesi üyeleri ve Kürdistan Cumhuriyet Partisi heyeti ziyaret etti.
Günün ilk ziyareti Eğitim Öğretim Komitesi üyelerinin oldu. “Şehîd Namirin” ve “Kahrolsun İhanet” sloganlarıyla eylem alanından sınıra doğru yürüyen eğitim emekçileri burada basın açıklaması yaptı.
Eğitim Öğretim Komitesi Üyesi Abdulhekim Fahrettin Mirza tarafından okunan açıklamada, “Bilindiği gibi arkadaşlarımız Türk devletinin eliyle Kürdistan bölgesinde şehit edildi. Dört parça Kürdistan’da bütün gücüyle Kürt halkını yok etmek isteyen Türk devleti, kimyasal silah, demografik değişim ve gözaltı gibi her türlü yönetimi kullanarak soykırım politikalarını gerçekleştirmek istiyor. Bütün bunlar dünyanın gözü önünde gerçekleşiyor. Daha utanç verici ve üzücü olan ise tüm bu saldırıların Kürdistan bölge hükümetinin onayıyla gerçekleşmesidir” denildi.

‘KDP İŞGALCİLERİN YANINDA'

Açıklamada KDP yönetimindeki Başûr hükümetinin Türk devletine verdiği desteğe şu ifadelerle tepki gösterildi: “Bu süreçte tüm Kürt halkının kirli planlara karşı birlik olması ve birbirine destek olması gerekir. Fakat Başûrê Kurdistan hükümeti açık bir şekilde işgalcilerin yanında yer alarak, Kürt halkı için mücadele edip canını feda eden genç kadınları ve erkekleri şehit etmesine yardımcı oluyor. İşgalcilerin amacına kolaylıkla ulaşmasına destek verip aynı zamanda şehit cenazelerini ailelerine teslim etmiyor. Bütün bunlar Kürdistan bölgesi yönetiminin Türk devletiyle iş birliğinin açık ispatıdır.”
Açıklamanın sonunda KDP’ye şu çağrı yapıldı: “Eğitim çalışanları ve emekçileri olarak, Kürdistan bölgesi yöneticilerine içinden geçtiğimiz hassas süreci dikkate alması ve Türk devletiyle iş birliğinden vazgeçmesi çağrısı yapıyoruz. Bununla birlikte şehit ailelerinin taleplerine derhal yanıt vermesi çağrısı yapıyoruz. Dünyadaki her ailenin çocuklarının cenazesini gömme hakkı vardır ve her ailenin Kürtler için canını feda eden şehitlerin cenazesini onurlu, başı dik bir şekilde toprağa vermeye hakkı vardır. Bu sorumluluğun yerine getirilmesini sağlamak da Kürdistan Bölgesi yönetimine düşüyor.”
Basın açıklamasının ardından eğitim emekçileri eylem çadırında eylemcilerle bir araya geldi. Ardından Kürdistan Cumhuriyet Partisi heyeti eylem çadırını ziyaret etti.
Çadırda partisi adına konuşma yapan Kürdistan Cumhuriyet Partisi Başkanı Bekir Mihemed İsa, “Sağ olduğumuz sürece şehitlerimizin izinde olacağız. Onlar en kutsal değerlerimizdir. Partimiz adına şehitlerimizin anıları önünde saygıyla eğiliyorum. Bu eylem şeref ve namus eylemidir. Bugün Kürtler olarak birlik olabilseydik böyle bir eylem yapmak zorunda kalmazdık. Rojava halkı olarak bütün kentlerden insanlar şehitlerine karşı görevlerini yerine getirebilmek için bu eyleme destek oluyor” dedi.
KDP’nin tutumunu büyük bir ayıp olarak niteleyen Bekir İsa şöyle devam etti: “Ne olursa olsun şehitlerimize ve ailelerine saygı göstererek cenazelerimizi teslim etmeleri gerekirdi. Fakat gelin görün ki 67 gündür cenazelerimiz ellerinde ve şehitlerin naaşları üzerinden bizimle savaşıyorlar. Kürdistan toprakları içinde şehitlerimizin cenazelerini kaçırmak büyük bir ayıptır.”

'BARZANİ İHANET EDİYOR'

Bekir İsa konuşmasının sonunda, “Kürt halkına öncülük yapması gereken Mesut Barzani’nin tek yaptığı halkına günbegün daha çok ihanet etmektir. Cenazelerimize kendilerinin el koyması zaten büyük bir ayıpken Türk devletine teslim etmişlerse bu daha da büyük bir ayıp olur. Mesut Barzani binlerce Kürt’ü şehit etti. Kürt halkı için mücadele eden arkadaşlarımızı tutuklayıp Türk devletine, İran’a, Şam hükümetine teslim etti. Bizler Kürt halkının birliğini savunurken onlar cenazelerimizi bizden kaçırıyor” diyerek KDP ve Mesut Barzani’ye tepki gösterdi.
Kürdistan Cumhuriyet Partisi adına yapılan konuşmanın ardından Cizre Bölgesi Eğitim Öğretim Komitesi Eş Başkanı Mihemed Salih Ebdo konuştu.
Gerillaların KDP’nin alçak pususunda şehit düşürüldüğünü hatırlatan Mihemed Ebdo, “Bütün savaşlarda düşman güçler, çatışmaların ardından cenazelerini birbirlerine teslim eder. Bu insanî bir kuraldır. Fakat ne yazık ki Başûr hükümeti bu insanî kuralı yerine getirmemektir ve bu tutumu kınıyoruz. Bu tutum Kürt düşmanlarına hizmet etmektedir. Kürt’ün Kürt’ü katletmesi büyük utançtır. Kürt güçleri arasında görüş ayrılıkları ve çelişkiler olabilir. Ancak sorunların çözümünde silaha, ölüme değil diyaloğa başvurulmalı. Halkımız bir bütün olarak bu duruma karşı durmalı. Birliğimizi ve Kürt Ulusal Kongresi’ni gerçekleştirerek hem aramızdaki çelişkileri gideririz hem de düşmanın elini üzerimizden çekeriz” diyerek ulusal birlik çağrısı yaptı.
Açıklamalar sloganlarla ardından eylemciler ve ziyaretçiler sloganlarla şehitlere bağlılıklarını vurguladı.