Hesekê Kantonu’nda binler Merwan Bedel için yürüdü

Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırısına karşı birçok kentte protesto eylemleri yapıldı. Halk, ‘Dün DAİŞ katlediyordu, bugün bunlar” diyerek, Erdoğan, Barzanî ve Kazimî’ye işaret etti.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin Hesekê Kantonu’ndan binlerce kişi, Dirbêsiyê, Til Temir, Hol, Şedadê kentleri ve Serêkaniyê göçmen kampında düzenledikleri yürüyüşle, Türk devletinin Şengal Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Merwan Bedel’i hedef almasına tepki gösterdi.

İşgalci Türk devletinin Salı günü Şengal Özerk Yönetimi Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Merwan Bedel ve çocuklarının içinde bulunduğu araca yönelik hava saldırısında Merwan Bedel şehit düştü, araçta bulunan çocukları ise yaralandı.

Yürüyüşlerde, Önder Abdullah Öcalan’ın ve Şehit Merwan Bedel’in fotoğrafları, PKK, PYD ve Şehit Aileleri Meclisi’nin bayrakları ile “Dün DAİŞ, Şengal’de katlediyordu; bugün de bunlar” denilerek Erdoğan, Mesut Barzani ve Mistefa El-Kazimî”nin fotoğraflarının bulunduğu  pankartları taşındı.

HESEKÊ

El-Nasra Mahallesi’ndeki Rêber APO Parkı önünde başlayan yürüyüş, Cûdî Kavşağı’na doğru devam etti.

Mitingde konuşan Kongreya Star yöneticilerinden Wesif Şebût, Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na ve Şengal’e yönelik saldırılara tepki sert tepki gösterdi.

İşgalci Türk devletinin, topraklarını ve halkının kazanımlarını savunan herkesi hedef aldığını belirten Wesif Şebût, bu saldırıların Önder Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun bir devamı olduğunu ifade etti.

Hesekê İlçe Meclisi Eş Başkanı Remedan Fetah, Türk devletinin özellikle Kuzey ve Doğu Suriye’deki yurtsever şahsiyetleri, Şengal ve Başûrê Kurdistan’ın yöneticilerini hedef aldığına dikkat çekti.

Şengal’in kurtarılmasının, YBŞ ve Şengal yönetiminin kurulmasının yanı sıra Şengallilerin herhangi bir dış güce teslim olmayı reddetmesinin Kürdistan halkına düşman olanları öfkelendirdiğini belirtti.

DİRBÊSIYÊ

Dirbêsiyê’deki yürüyüş ise Suriye Devrimci Gençlik Merkezi önünde başlayarak ilçenin batısında bulunan ticari kapıya doğru ilerledi.

Dirbêsiyê Meclisi Eş Başkanı Ristem Bekir yaptığı konuşmada, “Merwan Bedel’in şehit edilmesi Êzidîlere yönelik 74’üncü fermanın devamıdır. Merwan Bedel’in şahsında Şengal Özerk Yönetimi’ne yok etmeye yönelik yapılmış bir saldırıdır. DAİŞ karşısında zafer elde eden Êzidî toplumu sürekli olarak Türk devletinin hedefinde bulunuyor. Bugün Kuzey ve Doğu Suriye halkları her tarafta Şengal için alanlara aktı” dedi.

TIL TEMIR

Til Temir’deki yürüyüş de Şehit Aileleri Meclisi önünde başladı ve Filistin Sokağı’ndaki meydana doğru devam etti.

Burada konuşan PYD Üyesi Mihemed Baqî Kûtê, Türk devletinin tarihinin halka ve bileşenlere karşı işlediği suçlarla bilindiğini, başta Êzidîlere ve Başûrê Kurdistan bölgelerine karşı DAİŞ saldırıları çerçevesinde suçlarına devam ettiğini ifade etti.

Kongra Star Üyesi İntîsar Erabî Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na ve Şengal’de sivillere yönelik saldırılarını kınadı. Uluslararası kamuoyunun saldırılar karşısındaki sessizliğini kınayan İntîsar Erabî, Türk devletinin suçlarının insanlık adına kara bir leke olarak tarihteki yerini aldığını ve dünyanın buna sessiz kaldığına dikkat çekti.

ŞEDADÊ

Şedadêliler de ilçe meclisi önünden, Büyük Cami önündeki meydana doğru yürüdü.

HOL

Hol’de ise ilçe meclisi merkezi önünde başlayan yürüyüş ilçenin kuzeyinde bulunan ticari kapıya doğru devam etti. Yürüyüşler mitinge dönüştü.

Mitinglerde sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri tarafından konuşmalar yapıldı.

Kanaat önderleri adına söz alan Esad El Zahir, Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırılarını kınayarak, Özerk Yönetim ve QSD’nin yanında olduklarının altını çizdi.

Hol Meclisi Üyesi Emar Musa, Türk devletinin DAİŞ’in 2014’te yaptığı saldırıları tamamlamaya çalıştığını belirterek, bunun amacına ulaşmayacağını vurguladı.

WAŞÛKANÎ KAMPI

Waşûkanî Kampı’nda da konuya ilişkin açıklama yapıldı.  Açıklamada, “Türk devletinin barış isteyen halklara yönelik saldırılarını kınıyoruz. Merwan Bedel’in şehit edilmesi Türk devletinin terörden beslendiğini bir kez daha gösterdi. Türk devletinin saldırılarıyla eş zamanlı olarak DAİŞ, Başûrê Kurdistan’da saldırılarda bulundu” denildi.