HRW: Türkiye’nin saldırıları insani krizi derinleştiriyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’ye hava saldırılarının insani krizi derinleştirdiğini belirtti.

HRW, işgalci Türk devletinin 20 Kasım’dan bu yana gerçekleştirdiği hava saldırılarının “Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğusunda yer alan yoğun nüfuslu bölgelere ve kritik altyapıya zarar verdiğini ve bölgedeki Kürtler, Araplar ve diğer topluluklar için zaten felaket boyutunda olan insani krizi daha da derinleştirdiğini” kaydetti.

HRW, saldırıların aileleri yerlerinden ettiği, ciddi elektrik kesintilerine ve yakıt kıtlığına yol açtığı, yardım kuruluşlarının bazı faaliyetlerini geçici olarak askıya almaya zorladığı, okul ve iş yerlerinde hayatı kesintiye uğrattığına yönelik bilgileri paylaştı

Açıklamada enerji alt yapısının hedef alınmasının çevreye ve bölgedeki mevcut su krizine verebileceği zararlara da dikkat çekilti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Orta Doğu Direktör Yardımcısı Adam Coogle, “Türkiye'nin, Suriye'nin kuzey ve kuzeydoğusundaki yoğun nüfuslu bölgelere ve kritik altyapıya yönelik saldırıları sivillerin temel haklarına yönelik riski artırıyor. Suriyeliler zaten insani bir felakete, artan bir yerinden edilme krizine ve serbest düşüşteki bir ekonomiye maruz kalıyorlar. Türkiye'nin askeri saldırıları, Kürtler, Araplar ve diğer topluluklar için zaten dayanılmaz olan bir durumu daha da kötüleştirme tehlikesini taşıyor” dedi.

HRW, saldırıların ayrıca tutuklu Suriyeli ve yabancı DAİŞ’liler üzerindeki etkilerine de dikkat çekti.

Coogle, "Türkiye, askeri eylemlerinin Suriye'nin kuzeydoğusundaki yerinden edilmeleri ve insani krizi daha da kötüleştirmemesini sağlayabilir ve sağlamalıdır. Türkiye'nin uluslararası müttefikleri, Türkiye'nin siyasi faaliyetlerinin Suriyelilerin temel haklarını riske atmamasını sağlamak için hükümete baskı yapmalıdır” dedi.