KCK: Rojava Devrimi Ortadoğu’nun çehresini değiştirdi

Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı: Rojava Devrimi'yle sadece Rojava ve Suriye’nin değil, tüm Ortadoğu’nun çehresi değişmiştir. Tüm toplumları derinden değişime uğratmaktadır. Bunun etkileri önümüzdeki on yıllarda daha fazla görülecektir.

Rojava Devrimi’nin 9 yılda tüm insanlığın devrimi olduğunu belirten KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı “İnsanlık düşmanı DAİŞ’e karşı mücadelenin de öncülüğünü yaparak tüm insanlığa büyük hizmetlerde bulunmuşlardır. DAİŞ’in baş aşağı gidişini sağlayan Rovaja Devrimi ve Kuzey-Doğu Suriye halkları olmuştur. Tüm insanlık Rojava Devrimi’ne çok şey borçludur. Bu açıdan tüm insanlığın sahip çıkması gereken bir devrimdir. Kuşkusuz insanlık bu devrime sahip çıkmıştır. Ancak daha fazla sahip çıkmayı hak etmektedir” dedi.

Yazılı bir açıklama yapan KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanlığı şunları belirtti:

“Rojava Devrimi'nin 9. yıldönümünde bu devrimi gerçekleştirmede ve korumada şehit düşen tüm savaşçıları ve komutanlarını minnet ve saygıyla anıyor; gazilerine bundan sonraki mücadelelerinde başarılar diliyoruz.

Rojava Devrimi’nin temellerini 20 yıl Ortadoğu, Suriye ve Rojava Kürdistan’ında kalan ve halk ile yakından ilgilenen Rêber Apo atmıştır. Binlerce Rojavalı genç kız ve erkek Rêber Apo tarafından eğitilmiş, Kürdistan özgürlük mücadelesinin komutanları ve savaşçıları olmuştur. Rêber Apo’nun ideolojisi, örgüt ve yaşam anlayışı temelinde mücadele edip şehit düşmüşlerdir. Bu devrim Rêber Apo, şehitlerimiz ve Rêber Apo’ya sonsuz bağlılık gösteren Rojava Kürdistan halkı tarafından yaratılmıştır. Rêber Apo’nun temellerini attığı bu devrim aynı zamanda Rêber Apo’nun kadın özgürlükçü ekolojik demokratik toplum paradigmasının ilk somutlaştığı devrimdir. Bu devrim iktidarcı, devletçi, despotik erkek egemenlikçi zihniyetin hakim olduğu Ortadoğu’da bir demokrasi vahası olmuştur. Yalnız Ortadoğu halklarının değil, dünya halklarının yüzünü döndüğü bir devrim olarak tüm insanlık açısından büyük bir heyecan yaratmıştır. Ortadoğu ve insanlık için özgür ve demokratik yeni yaşam umudunu güçlendirmiştir.

DÜNYANIN HER KÖŞESİNDEN İNSANLAR DEVRİMDE YER ALDI

Bu devrim Kürt, Arap, Süryani halkları başta olmak üzere tüm Ortadoğu halklarının devrimi olduğu gibi dünyanın her köşesinden genç erkek ve kadınlar gelerek bu devrimde yer almışlar, şehit düşmüşler ve gazi olmuşlardır. Bu enternasyonalistler Rojava Devrimi’nin toplumcu demokrasi ve özgürlük çizgisini yaratmışlardır. Devrimin mayası bu enternasyonalist şehitlerdir.

Demokratik Ulus, demokratik toplum, kadın özgülüğü, halkların kardeşliği, iktidar ve devlet dışı Demokratik Konfederal sistem bu devrimin temel değerleri olmuştur. Toplumcu demokratik sisteme kadınlar damgasını vurmuştur. Bu nedenle Rojava Devrimi en başta da kadın devrimi olmuştur. Bugün de devrimin en temel sütunları analar ve kadınlar olmaktadır. Her türlü saldırıya karşı devrimi ve Önderlik çizgisini korumada en ön saflarda yer almışlardır. Bugün de Rojava Devrimine öncülük yapan, doğrultu ve ayar veren Kürt, Arap, Süryani kadınlardır. Rojava ve Kuzey-Doğu Suriye halklarının kadınları ilk kadın devrimini gerçekleştirme onurunu kazanmışlardır. Bu devrime sahiplenen tüm anaları ve kadınları özgürlük ve demokrasi coşkumuzla selamlıyoruz.

Rojava Devrimi 9 yılda tüm insanlık devrimi olmuştur. İnsanlık düşmanı DAİŞ’e karşı mücadelenin de öncülüğünü yaparak tüm insanlığa büyük hizmetlerde bulunmuşlardır. DAİŞ’in baş aşağı gidişini sağlayan Rovaja Devrimi ve Kuzey-Doğu Suriye halkları olmuştur. Tüm insanlık Rojava Devrimi’ne çok şey borçludur. Bu açıdan tüm insanlığın sahip çıkması gereken bir devrimdir. Kuşkusuz insanlık bu devrime sahip çıkmıştır. Ancak daha fazla sahip çıkmayı hak etmektedir. Türk devletinin Rojava’ya yönelik saldırı ve katliamları tüm insanlığa yönelik saldırı ve katliamlardır. Çünkü bu devrim tüm insanlığın devrimidir. 10 binden fazla kadın erkek savaşçı DAİŞ’e karşı mücadelede şehit düşmüştür. Onlar kanlarını tüm insanlık için dökmüştür. Ancak halklar bu devrime sahiplenip Türk devlet işgaline karşı çıkarken; ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve DAİŞ’ten zarar gören birçok devlet bu işgale sessiz kalmıştır, ya da tutumlarıyla onay verip işgali teşvik etmişlerdir. Böylece insanlık tarihinin en ahlaksız duruşu gösterilmiştir.

DAİŞ VE EN BÜYÜK ORTAĞI TC, ROJAVA DEVRİMİ'Nİ VE KUZEY-DOĞU SURİYE SİSTEMİNİ TEHDİT EDİYOR

Hala da DAİŞ ve DAİŞ’in en büyük ortağı TC başta olmak üzere birçok güç Rojava Devrimini ve Kuzey-Doğu Suriye demokratik sistemini tehdit etmektedirler. Bu açıdan bu devrimi savunmak acil bir görevdir. Başta Kuzey-Doğu Suriye halkları olmak üzere tüm insanlık bu devrimi savunmalıdır. Devrimi koruma sürecinde olunduğu bilinmeli, yaşamın her alanı bu devrimi korumaya endeksli örgütlendirilmeli ve yapılandırılmalıdır. Devrimi korumaya göre örgütlendirilmiş bir halkı hiçbir güç yenilgiye uğratamaz. Bir daha Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî işgalle karşılaşmamak için mutlaka savaşan halk gerçekliğine ulaşmak gerekir.

Devrimler ve özgürlük mücadeleleri doğruları yanlışları, dostları düşmanları, yurtseverleri hainler netleştirir. Rojava halkı bu büyük devrim içinde büyük fedakarlıkları da hainlikleri de görmüştür. Bu nedenle her zaman ihanete karşı en net tutumu koymaktadır. Bugün de bu konuda tüm Kürdistan halkına örnek bir tutum göstermektedir. Türk devlet işgaline karşı gösterdiği tutumla da tüm Kürdistan halkına örnek olmaktadır. Bu tutumlarını da saygıyla selamlıyoruz.

Ortadoğu’da böyle bir demokratik devrimin yaşanması ve örnek hale gelmesi çok önemlidir. Tüm saldırılara rağmen bu devrimin 10. yılına girmesi kadın özgürlükçü demokratik karakteriyle bağlantılıdır. Demokratik toplum yaygınlaşıp derinleştikçe halk güçlenir, böyle bir devrim de her türlü zorluğu yener. Rojava Devrimi’nin en büyük gücü demokratik karakteridir. Bu karakteri de halkı güç yapmaktadır. Güçlü halk da her türlü saldırıya karşı bedeli ne olursa olsun karşı koyar. Rojava Devrimi kadın özgürlükçü demokratik toplum karakteriyle demokratik sosyalizmin somutlaştığı bir devrim olarak ezilen tüm halklara ışık olmaktadır.

Rojava Devrimiyle sadece Rojava ve Suriye’nin değil, tüm Ortadoğu’nun çehresi değişmiştir. Tüm toplumları derinden değişime uğratmaktadır. Bunun etkileri önümüzdeki on yıllarda daha fazla görülecektir. Kürdistan halkı her alanda büyük dönüşümler yaşadığı gibi bu dönüşümler Ortadoğu’yu değiştirecek; Ortadoğu uzak olmayan zamanda tümden demokratik karaktere kavuşacaktır.

Ortadoğu’ya model olan Kuzey-Doğu Suriye halklarını saygıyla selamlıyor, tüm devrim şehitlerinin ve Rêber Apo’nun çizgisini her yerde pratikleştirme sözünü veriyoruz. ‘Bir İki Daha Fazla Rojava’ gerçekleştirme zamanıdır.”