Kobanê’de binler Şengal için yürüdü

KDP ve Irak hükümeti arasında Şengal’e ilişkin yapılan anlaşma, Kobanê’de düzenlenen bir eylemle protesto edildi.

Kobanê’de düzenlenen bir yürüyüş ile KDP ve Irak hükümeti arasında Şengal’e ilişkin yapılan anlaşma bir yürüyüş ile protesto edildi.

Özgür Kadın Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, anlaşmayı protesto etti.

Eylem için bir araya gelen halk, Şehit Egîd Meydanı’na doğru yürüdü. Yürüyüşçüler, "Türk işgaline hayır, yaşasın Şengal Özerk Yönetimi" yazılı pankartlar taşındı.

Yürüyüş, Şehit Egîd Meydanı'nda mitinge dönüştü. Kobanê Kanton Meclisi adına mitingde konuşan Barin Kobanê, işgalci Türk devletinin KDP ile birlikte Şengal’e yönelik saldırılarını kınadı.

Barin Kobanê “Şengal’in DAİŞ katliamı altında kaldığı gün, Şengal’i savunmadılar. Bugün ise katliamdan kurtarılan halk adına karara alıyorlar, halkın özgürlüğünü yok etmek istiyorlar" dedi.

Fırat Bölgesi Özerk Yönetim adına Yürütme Konseyi Eş Başkanı Muhammed Şahin tarafından bir açıklama okudu.

Açıklamada, Iraklı ve peşmerge güçlerinin Şengal’den çekilmesi sonucunda 6 yıl önce binlerce Şengallinin ölümle yüz yüze kaldığı ve binlerce kadının pazarlarda satıldığı, dünyanın en eski inançlarına yönelik saldırılarla Kürt halkının tarihi köklerinin hedef alındığı belirtildi.

YPG, YPJ ve HPG'nin Şengal halkını savunduğu sırada yüzlercesinin şehit düştüğünü belirtilen açıklamada, “Yüzlerce şehit verildi ve Şengal halkı DAİŞ’ten kurtarıldı. Ardından insanlar topraklarına dönerek örgütlenmeye başladılar. Ancak bu uzun sürmedi ve bir kez daha bahanelerle kirli planlarla Şengal’e karşı komplolar başlatıldı” denildi.

İnsanların kazanımlarını korumak için özgür dünyayı, insan hakları örgütlerini özgür ve barışçıl Êzidî toplumuna destek olmaya çağırıyoruz denilen açıklamanın sonunda, “Toprağına ve tarihi mirasına bağlı olan bu insanlara yönelik komployu kınıyoruz. Herkesi halkın kaderi konusunda pazarlık etmemeye çağırıyoruz. Şengal, gerçeğin ve demokrasinin yanında olun” çağrısı yapıldı.