Kobanê, Minbic ve Şehba’da 15 Şubat protestoları

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik uluslararası 15 Şubat komplosu, Kobanê, Minbic ve Şehba’da düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999’da esaret altına alınmasıyla sonuçlanan uluslararası komplonun 23’üncü yıldönümü dolayısıyla Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde protesto eylemleri gerçekleşti.

MİNBİC

Minbic’de yüzlerce kişi komploya karşı yürüdü ve Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep etti.

Yürüyüş Miseb Kavşağı’nda başladı. Delo Kavşağı’nda mitinge dönüşen eylemde konuşan Minbic Önderlik Komitesi Üyesi Asya Hisên, Abdullah Öcalan’a yönelik mutlak tecride dikkat çekti ve özgürlüğü için mücadeleyi yükseltmeye çağırdı.

Suriye Devrimci Gençlik Hareketi Minbic Bürosu Eş Başkanı Ehmed El-Cemîlî, komplocu güçlerin halkların özgürlüğe kavuşmasına karşı olduğu tepkisinde bulundu.

UZUN YÜRÜYÜŞ

Bu arada Fırat Bölgesi Devrimci Gençlik Hareketi ve Genç Kadınlar Birliği uluslararası komployu kınamak için başlattığı yürüyüş ikinci gününde sürüyor. 13 Şubat’ta başlayan yürüyüşte şimdiye kadar en az 20 kilometre kat edildi.

Gençler ikinci gün Til Xezal beldesinden Şêran İlçesi’ne kadar yürüdü. Uzun yürüyüş eylemciler Kobanê merkezde yapılacak eyleme katılmak için 15 Şubat günü Kobanê’ye varacak.

KOBANÊ

Kobanê’de de aynı amaçla başlatılan bir eylem halen devam ediyor.  Kongra Star Fırat Bölgesi Koordinasyonu’nun öncülük etiği eylem Şêran ilçesinde ‘Dem dema Azadiya Serok Apo ye” şiarıyla 13 Şubat’ta başlatıldı.

Eylemin ikinci gününde kısa bir konuşma yapan Kobanê Kantonu Meclisi Eş Başkanı Mistefa Îto, bölgedeki bütün halklara demokratik ulus projesinin başarıya ulaşması için birlik olması çağrısında bulundu.

KONGRA STAR KOMPLOYU KINADI

Kongra Star Fırat Bölgesi Koordinasyonu Kobanê’deki Yürütme Meclisi binası önünde bir açıklama organize etti. Açıklamaya Meclis ve komite çalışanı onlarca kadın katıldı.

Kongra Star, komplocu güçlerin sadece Abdullah Öcalan’ı değil özgürlük isteyen bütün Ortadoğu halklarını hedef aldığını belirtti. Açıklamada, “Uluslararası Komployu kınıyor ve bütün hukuk kurumlardan halkımız ve özgürlük isteyen halklara birlik olup, mücadeleyi büyütmesini istiyoruz. AKP hükümetine baskı yapın Önder Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit son bulsun ve özgür kalsın” denildi.

KOBANÊ ÜNİVERSİTESİ’NDEN KOMPLOYA TEPKİ

Kobanê Üniversitesi de 15 Şubat komplosunu bir açıklama ile kınadı.  Kobanê Üniversitesi Akademi Konseyi Başkan Yardımcısı Mihemed Reşîd tarafından okunan açıklamada, “Önder Abdullah Öcalan’a dönük gerçekleştirilen komplonun nedeni Ortadoğu’da yayılan felsefesiydi. Bu felsefe, despot ve egemen sistemler üzerinde tehlike oluşturuyordu. Bunun için halkı bütün gücüyle yok etmek için komployu gerçekleştirdiler. İşgalci Türk devleti, halkların kimliğini bastırmak ve Önder Öcalan felsefesinin gerçekliğini gizlemek için İmralı’da tecridi dayattı” denildi. Açıklamada Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talep edildi.

Fırat Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi’nin komployu kınamak için organize ettiği açıklamada, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için yürütülen kampanyalara aktif katılım çağrısı yapıldı

Kevana Zêrîn Kültür Hareketi, Efrîn Bölgesi Kültür ve Sanat Komitesi ile birlikte Şehba’da bir toplantı düzenledi. Onlarca kişinin katıldığı toplantıda Kürt Halk Öneri’nin mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Kevana Zêrîn Kültür Hareketi Eğitim Komitesi Yürütme Üyesi Şêrîn Reşîd, gerçekleşen komplo ve etkisini anlattı.