Komutan Egid, Rojava’nın birçok kentinde anıldı

İşgalci Türk devletine ilk kurşunun sıkıldığı 15 Ağustos 1984 atılımının komutanı Mahsum Korkmaz (Egid), Hesekê, Dirbesiyê ve Til Temir’de düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Hesekê kantonundaki anma, Şehit Dijwar Şehitliği’nde düzenlendi. Yüzlerce kişi komutan Egid’in şehadetinin 35’inci yıldönümü dolayısıyla toplandı.

Anmaya sivil toplum kuruluşu üyeleri, askeri güçler ve Hesekêli yurttaşlar katıldı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ve Şehit Aileleri Meclisi bayraklarının taşındığı anmada Hesekê kantonu Meclisi Yönetim üyesi Zeyneb Şitka, YPG/YPJ adına Sinor Gelawêj ve Şehit Aileleri Meclisi adına Ehmed Eseed birer konuşma yaptı.

Zeynep Şitka, “Şehit Egid Türk zulmüne, işgaline ve faşizmine karşı devrim ateşini yakan ilk savaşçılardandır” dedi.

Türk devletinin işgal saldırılarına da değinen Şitka  “İşgalci Türk devleti ve çetelerini saldırılarını yok etmek için mücadeleyi yükselteceğiz ve çocuklarımızın kanı ile elde edilen kazanımlarını koruyacağız” diye belirtti.

Sinor Gelawêj, 21-28 Mart’ın kahramanlık haftası olduğunu hatırlatarak, “Kahramanlık haftası Mazlum Doğan’ın işgalci Türk devletinin hapishanelerinde 21 Mart’ta şehit düşmesiyle başladı. Daha sonra mücadele yükseldi ve mücadeleci Egid 28 Mart’ta şehit düştü. Nerede olursak olalım ezilen halklarımızı savunmak için hazırız. Newroz direnişi ruhuyla bölge halklarını koruyacağız” şeklinde konuştu.

Ehmed Eseed ise, “Şehit Egid sembolümüzdür, bir mücadele destanıdır. Tarih Şehit Egid’i unutmayacak. Anısı direniş ısrarımızı yükseltecektir” dedi.

DIRBESIYÊ

Dirbêsiyê ilçesindeki anmaya da onlarca kişi katıldı. Şehîd Rustem Cûdî Şehitliği’de yapılan anmada konuşan Şehit Aileleri Meclisi’nden Ebdulbaqî Elî, şehit Egîd’in Türk işgaline karşı ilk kurşunu sıktığını ve arkadaşlarıyla birlikte direniş temelini esas aldığını belirtti.

Elî, “Gerilla güçleri bu temelle örgütlendi ve bu zamana kadar Kürt davası yolunda Türk işgaline karşı direniyorlar” dedi.

Dirbêsiyê İlçe Meclisi adına konuşan Medya Efrîn, “Komutan Egîd tarafından sıkılan ilk kurşun, yeniden Kürt halkı için yeniden doğuşun ve başarısı oldu” ifaelerini kullandı.

TİL TEMİR

Til Temir’de yüzlerce kişi Mahsum Korkmaz’ı andı. Anmanın yapıldığı Zirgan ilçesindeki şehitlik, 15 Ağustos atılımının komutanı ile özgürlük mücadelesi şehitlerinin fotoğrafları, askeri güçler ve siyasi partilerin bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarıyla donatıldı.

Til Temir Şehit Aileleri Meclisi Yönetim Üyesi Edil Hisên, törendeki konuşmasında “Kürdistan tarihinde şehit Egîd gibi çok az komutan vardır. Bundan yaklaşık 2833 yıl önce zulme karşı özgürlük ateşini yakan Kawayê Hesinkar adında bir komutan vardı. Komutan Egîd de Kawayê Hesinkar gibiydi” dedi.