Kongreya Star, 25’inci şehadet yıldönümünde Zeynep Kınacı’yı andı

Kongreya Star Koordinasyonu, Dersim’de 30 Haziran 1996’da Türk ordusuna karşı fedai eylem yapan PKK gerillası Zeynep Kınacı’yı (Zilan) yazılı bir açıklama ile andı.

Kongreya Star Koordinasyonu, Zeynep Kınacı için, “Hareketin 1996 yılında büyük bir tehlike ile karşı karşıya kaldığını herkesten önce sezen Şehit Zilan tehlikenin karşısında durmuştur” dedi.

Açıklamada devamla şunlar ifade edildi: “Zilan Yoldaş, 1996 yılında kötü koşullarda yaptığı fedai eylem ile adını hareketin direniş tarihine yazdırmıştır. Önderliğe, harekete ve halka yönelik tehlikenin anlaşılması için fedai eylem yaptı. Bu fedai eylem ile Kürdistan’ın kurtuluş mücadelesine ve kadın özgürlüğü mücadelesi için yeni bir atılım başlattı. Bu münasebetle Kürdistan Özgürlük Hareketi’nin bütün şehitlerini anıyoruz.

Zilan Yoldaş, 30 Haziran 1996’da Kürdistan Özgürlük Hareketi tarihinde bir ilk olarak Dersim’de düşmanın ortasında fedai eylem yaptı.

Şehit Zilan, eylemini gerçekleştirmeden önce Önder Abdullah Öcalan, kamuoyu ve devrimcilere bir mektup bıraktı. Şehit Zilan mektubunda; ‘Yaşam iddiam çok büyük. Anlamlı bir yaşamın ve büyük bir eylemin sahibi olmak istiyorum. Başkan APO önderliğinde yürütülen ulusal kurtuluş mücadelemiz çok yakında zafere ulaşacak ve mazlum halkım dünya insanlık ailesi içerisinde hak ettiği yerini alacaktır. Bu temelde Başkan APO’ya, tüm Kürdistan şehitlerine, tüm savaş ve cephe güçlerimize, zindandaki yoldaşlarımıza, Kürdistan halkına ve insanlığa bağlılığımızı bir kez daha ifade ediyor ve onlara layık olmaya çalışacağıma dair söz veriyorum’ dedi.

Şehit Zilan kadın özgürlüğüne yol açtı ve onu özüne kavuşturdu. Zilan yoldaş, eylemiyle Kürtlerin komplo ve saldırılara teslim olmayacağını mesajını net bir şekilde düşmana verdi. Kürt kadınının bütün dünyaya Kürtlerin varlığına yönelik tehlikelere karşı duracağını gösterdi. Bunun örneği de Şehit Zilan, Bêrîtan, Arîn Mîrkan, Avesta Xabûr’dur. Direnişin devamı için büyük bedeller ödediler.

Kuzey ve Doğu Suriye’deki kadınlar özgür ve demokratik bir yaşamın inşası için devrimdeki öncü rolünü oynamalıdır. Kadınlar, gençlere, dostlarımıza sesleniyoruz; özgürlük dağlarındaki kahramanlarımızın direniş etrafında toplanın. Onlara destek verin. Önder Abdullah Öcalan için verilen özgürlük mücadelesini büyütün.”