Koronavirüste son durum

Koronavirüse yakalanan kişi sayısı 550 bini geçti. Hayatını kaybedenlerin sayısı da 25 bini bulmak üzere.

TÜRKİYE
Türk devleti yetkilileri, ülkedeki koronavirüs vaka sayısının 3 bin 629'a, ölü sayısının da 75'e çıktığını duyurdu. Türk Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran da bugüne kadar 8 ülkede 50 Türkiyelinin Covid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.
Sağlık örgütleri ise vaka ve ölü sayısının daha çok olduğuna dikkat çekiyor.

TTB: AÇIKLANAN BUZDAĞININ GÖRÜNEN KISMI

Türk Tabipler Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı'na şeffaf olmadığı için tepki gösterdi. Test sayısının yetersiz olduğunu belirten TTB, "Sağlık Bakanının tweetlerindeki rakamlar buzdağının görünen kısmı" dedi.

CEZAEVLERİ

Cezaevlerindeki koronavirüs riski ise büyüyor. İktidar hiçbir önlem almadığı gibi hasta ve siyasi tutsakları hazırladığı düzenlemenin kapsam dışında tutmayı hedefliyor.

KENTLERDE VAKA VE KARANTİNALAR

Amed'in farklı hastanelerinde koronavirüs şüphesiyle tedavi altına alınan hasta sayısındaki artış sürüyor. Kentte şu ana kadar 8 hastanın testi pozitif çıkarken, 61 hastanın ise salgın şüphesiyle kentin farklı hastanelerinde tedavileri sürüyor.Amed’in Kayapınar ilçesinde bir binada kapıcılık yapan 3 kişilik ailede Koronavirüs tespit edilmesi üzerine yüksek ateş şikayetiyle Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğtim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Aile bireyleri, yoğun bakım ünitesine alınırken, ailenin ikamet ettiği bina ise karantina altına alındı.
Van’da, banka ve kamu binalarının önünde uzun kuyruklar oluşturan halk, mecbur oldukları için dışarıya çıktıklarını belirtiyor.
Van'ın Çaldıran ilçesine bağlı Han (Xan) Mahallesi karantinaya alındı. 3 gün önce yapılan ve civar mahalle ile İstanbul’dan yaklaşık 200 kişinin katılımının sağlandığı taziye töreninde yer alan 2 kişinin rahatsızlanmasının ardından mahalle bugün karantinaya alındı.
Rize'de merkeze bağlı Kendirli Beldesi ve Yeni Selimiye, Beştepe, Esentepe ve Maltepe köyleri de koronavirüs karantinasında. Belde ve köylerde sokağa çıkmak da yasaklandı.

ABD
ABD'nin koronavirüs salgınından diğer ülkelere oranla daha fazla etkileneceği tahmin ediliyor. Ülkedeki vaka sayısı Çin ve İtalya'yı geçti. Ülkede vaka sayısı 86 bini bulmak üzere. Yaşamını yitirenlerin sayısı ise 1300'ü geçti. New York'taki doktorlar, "Tesislerimiz üçüncü dünya ülkesi hastaneleri gibi" açıklamasında bulundu.

İNGİLTERE
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve Sağlık Bakanı Matt Hancock, koronavirüs testlerinin sonucunun pozitif çıktığını açıkladı. Birleşik Krallık genelinde şu an 11 bin 800'ün üzerinde koronavirüs vakası bulunuyor. Şu ana kadarki can kaybı da 578.

İTALYA
İtalya'daki vaka sayısı 80 bin 500'ü geçti. Ülkede 8200'den fazla kişi de virüs nedeniyle yaşamını yitirdi. İtalya, en fazla ölümün görüldüğü ülke.
Covid-19 vakalarının Avrupa'da ilk hızlı yayılımının görüldüğü İtalya, son birkaç haftadır ülke çapında karantinada.
Yetkililer, karantinanın ikinci haftasını dolmasının ardından alınan tedbirlerin işe yarayıp yaramadığının anlaşılması için bu haftayı "kritik" görüyor.

İSPANYA
İspanya'da ölümlerde büyük artış oldu. Ülkede vaka sayısı 64 bini geçti. 6 binden fazla yeni vaka var. Yaşamını yitirenlerin toplamı ise 4900'e varmak üzere. İspanya hükümeti, Çin'den aldığı 9 bin adet koronavirüs hızlı test kitini kullanımdan çektiğini açıkladı. Bu kitlerin doğru tespit oranının sadece yüzde 30 olduğunun ortaya çıktığı belirtildi.

ALMANYA
Almanya'da 47.373 toplam vaka var. Ülkede 285 kişi de yaşamını yitirdi ve bunların 18'i yeni.
Almanya Başbakanı Angela Merkel, koronavirüs salgınını önlemek amacıyla ülke çapında alınan önlemlerin hafifletilmesi fikrine karşı çıktı. Merkel şu an bu tartışmaların yapılmasının doğru olmadığını ifade etti.

İSVİÇRE
İsviçre'deki vaka sayısı ise 12.311'i geçti. Ülkede 200'den fazla ölüm var ve bunların 15'i yeni. Vakalardan da 500'ü yeni olarak kayıtlara geçti.
Kürt Şair Cegerxwîn’in İsveç’te yaşayan oğlu Keyo Hassan Cegerxwîn, yakalandığı koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybetti.

İSVEÇ
İsveç'te de 3.046 toplam vaka var ve 200'den fazlası yeni. 92 kişi yaşamını yitirdi.

FRANSA
Julie A. adlı 16 yaşındaki Parisli genç kız, Fransa'da koronavirüsün en genç kurbanı oldu. Ülkede vaka sayısı 29 bini geçti. Yaşamını yitirenler ise 1700 civarında.
Fransa Dışişleri Bakanlığı, denizaşırı ülkelerde yaşayan 30 bin Fransız vatandaşını daha Fransa'ya getirmeye çalışıyor. Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, şu ana kadar 100 bin Fransız vatandaşını Fransa'ya aldıklarını açıkladı.

İRAN
İran'da salgın nedeniyle son 24 saatte 144 kişi daha hayatını kaybetti. Salgının başlangıcından bu yana açıklanan resmi rakamlara göre hayatını kaybeden kişi sayısı 2 bin 378'e ulaştı. Dün itibarıyla 2 bin 926 kişide daha virüs tespit edilmesiyle birlikte ülke genelindeki vaka sayısı da 32 bin 332 oldu. 3 bine yakın kişinin durumu ise kritik.

ÇİN
Virüsün ortaya çıktığı Çin'deki vaka sayısı ise 81 bin 340. Ülkede 5'i yeni olmak üzere 3292 ölüm var.

HOLLANDA
Hollanda'daki vaka sayısı 8600'ü geçti. Bunların 1172'si yeni vaka. Ülkede 546 kişi koronavirüsten yaşamını yitirdi.

BELÇİKA
Belçika'da da binden fazla yeni vaka var. Ülkede toplam vaka sayısı 7300'e yaklaştı. 289 kişi ise yaşamını yitirdi.

AVUSTURYA
Avusturya'da da vaka sayısı artışta. 7.393 vakanın görüldüğü ülkede 58 ölüm var. Vakalardan 484'ü yeni.

ENDONEZYA
Endonezya Sağlık Bakanlığı, son 24 saat içerisinde ülke genelinde 153 yeni vaka tespit edildiğini açıkladı. Salgın nedeniyle 9 kişi daha hayatını kaybetti. Ülke genelinde hayatını kaybeden kişi sayısı 87'ye ulaştı.

GÜNEY AFRİKA
Koronavirüs pandemisi Afrika'da da ölümlere yol açıyor. Yeni tür koronavirüsünün neden olduğu Covid-19 hastalığı sebebiyle Güney Afrika Cumhuriyeti'nde iki kişi hayatını kaybetti. Güney Afrika Sağlık Bakanlığı, virüs bulaşan insan sayısının Cuma günü itibarıyla bini geçtiğini belirtti.