Kuzey Doğu Suriye halkları, Til Rifat katliamını protesto etti

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok keninde alanlara çıkan halk, Türk devleti ve çetelerinin Til Rifat’ta gerçekleştirdiği sivil katliamı kınadı.

Onlarca kentte alanlara çıkan binlerce kişi, işgalci Türk devletinin Til Rifat’ta gerçekleştirdiği katliamı protesto etti.

QAMIŞLO

Qamişlo’da, Demokratik Birlik Partisi (PYD) öncülüğünde bir araya gelen yüzlerce kişi Türk devletinin katliamlarına karşı yürüdü. Şehit Rûbar kavşağında bir araya gelen halk, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri, katliamda şehit düşenlerin fotoğrafları ve “Türk faşizmi Til Rifatlı çocukların kanında boğulacak” yazılı pankartlar eşliğinde yürüyüşe geçti.

Qamişlo’nun batısında bulunan Mûnir Hebîb sokağından Siyahi mahallesine doğru yürüyen halk, “Terörist Erdoğan”, “Faşist Erdoğan”, “Bijî berxwedana YPG, YPJ, QSD” ve “Berxwedan jiyane” sloganları attı. Yürüyüş, BM temsilciliği önünde mitinge dönüştü.

Mitingde bir konuşma yapan PYD yöneticisi Edalet Omer, Türk devletinin gerçekleştirdiği katliamlarla uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi. Omer, “Türk devleti her gün saldırıyor ve malımızı, mülkümüzü talan ediyor. Halkımızı öldürüyor, topraklarımızı işgal ediyor. Bütün bunlar uluslararası toplumun gözünün önünde yapılıyor. Ne yazık ki uluslararası toplum çocuklarımızın katledilmesi karşısında sesini çıkarmıyor” dedi.

HESEKÊ

Hesekê’de ise Til Hecer ilçesindeki sağlık merkezi önünde bir araya gelen onlarca kişi, “Efrînli çocukların çığlıklarını duyun”, “Efrinli çocuklara destek verin” ve“İnsanlığın vicdanı nerede?” yazılı pankartlar, QSD bayrakları ve katliamda şehit düşenlerin fotoğraflarını taşıyarak Asuri Kilisesi sokağına doğru yürüyüşe geçti.

Kentin ana sokaklarında devam eden yürüyüşte, sık sık Onur Direnişi’nin selamlandığı sloganlar atıldı.

Asuri Kilisesi sokağında yapılan bir dakikalık saygı duruşu ardından konuşan PYD yöneticisi Silêman Bedir, “Erdoğan’ın katliamlarını kınıyoruz. Türk ordusuyla birlikte olan çetelerin hepsi DAİŞ çeteleridir. Erdoğan barış adı altında Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine saldırıyor. Bu saldırıların gerçek nedeni Kuzey ve Doğu Suriye halklarını soykırımdan geçirmektir” dedi.

Daha sonra İbrahim Derwiş adlı bir çocuk, Türk devletinin çocuklara yönelik katliamlarına ilişkin yazdığı şiiri okudu. Yürüyüş slogan ve zılgıtlar eşliğinde sona erdi.

TIL KOÇER

Til Koçer’de yüzlerce kişi Til Rifat katliamını kınamak amacıyla yürüyüş düzenledi. Kadın parkı önünde başlayan yürüyüşte, YPG, YPJ bayrakları ve katliamda şehit düşenlerin fotoğrafları taşındı.

Yürüyüşten sonra ise miting düzenlendi. Mitingde bir konuşma yapan PYD Genel Meclisi Üyesi Ebdelhadi Ehmed, uluslararası toplumun katliamlar karşısındaki sessizliğini kınayarak, “Halkımızın iradesini kırmak istiyorlar. Kuzey ve Doğu Suriye halkları olarak Türk devletinin katliamlarına sınır getirmek için birlik olmalıyız ve topraklarımızı işgalcilerden kurtarmalıyız” dedi.

DÊRAZOR

Dêrazor’un Şiêtat bölgesinde gerçekleştirilen kitlesel yürüyüş ile Türk devletinin Til Rifat’ta gerçekleştirdiği sivil katliamı kınandı. Kişêşa beldesinde bir araya gelen yüzlerce bölge sakini, belde merkezinde yürüyüş gerçekleştirdi. Sık sık işgal saldırılarına karşı direniş sloganlarının atıldığı yürüyüş, belde merkezinde mitinge dönüştü.

Burada konuşan Şiêtat Bölgesi Halk Belediyesi Eşbaşkanı Ebderhman El-Dixîvij, Tür devletinin insanlık ve savaş suçu işlediğini vurguladı.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê ilçesinde yüzlerce kişi, Türk devletinin Til Rifat’taki çocuk katliamını protesto etmek için alanlara çıktı.

Şehit Xebat Meydanı’nda başlayan yürüyüşte, “Din adı altında Türk devleti tarafından etnik soykırıma maruz kalıyoruz”, “Efrînli çocukların çığlıklarını duyun” ve “Faşist Türk devleti ve çeteleri Til Rifatlı çocukların kanlarında boğulacak” yazılı pankartlar ve katliamda şehit düşenlerin posterlerini taşıdı.

Yürüyüşte kitli sloganlarla Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’deki katliamlarını kınadı, Onur Direnişi ve Çağın Direnişi’ni selamladı.

İlçe merkezine ulaşıldığında ise bir miting düzenlendi. Mitingde konuşma yapan PYD Yürütme Kurulu Üyesi Sîlvana Ali, Til Rifat katliamında şehit düşen çocuk ve sivillerin ailelerine başsağlığı diledi, Türk devletinin daha önce de Kürt çocuklarını katlettiğini belirtti.

Ali, Erdoğan’ın Efrîn ve Kuzey ve Doğu Suriye genelinde gerçekleştirdiği katliamlardan dolayı Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanması için çağrı yaptı.

DÊRIK

Dêrik’te de sivil toplum kurumları, siyasi partiler ve inanç temsilcilerinin de katılımıyla binlerce kişi Azadî Meydanı’nda bir araya gelerek Til Rifat katliamının faili Türk devletini protesto etti.

Dêrikli çocukların katliamda şehit düşen akranlarının posterlerini taşıdığı yürüyüşte, “Şehitlerimizin kanları ve çığlığının hesabını vereceksiniz” yazılı pankart kaldırıldı.

Kentin ana caddelerinde devam eden yürüyüş, PYD Dêrik Yönetimi binası önünde mitinge dönüştü. PYD Üyesi Silêman Ebubekir, mitingde yaptığı konuşmada katliam şehitlerinin aileleri taziye dileklerini ileterek, Türk devlet vahşetinin Efrînli çocukların peşini Til Rifat’ta da bırakmadığını söyledi. Ebubekir, “Kürtlerin ve bölgedeki halkların varlığını hedef alan, onları imha etmek isteyen Türk devleti bu amacına ulaşamayacak” dedi.

Dêrik’te faaliyet yürüten siyasi partiler adına konuşan Şemsedîn Feqe de, “Türk devletinin tarihi, Kürt halkına ve bölge halklarına Dêrsim ve Geliyê Zilan’dan Til Rifat’a, katliamlarla doludur” diye konuştu.

TIL HEMİS

Til Hemis ve Til Beraklı yüzlerce kişi de düzenledikleri yürüyüşle Türk devletinin Til Rifat’ta gerçekleştirdiği çocuk katliamını kınadı. Yürüyüşte PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen de hazır bulundu.

Yürüyüş Til Hemis Meclis binası önünde başladı. Yürüyüşe katılan kitle sık sık faşist Türk devletini kınayan sloganlar attı.

Til Hemis Kültür Sanat Merkezi’ne ulaşıldığında burada miting düzenlendi. Mitingde PYD Eşbaşkanı Şahoz Hesen konuşma yaptı ve şehitlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Uluslararası kamuoyuna ve insan hakları örgütlerine çağrıda bulunan Hesen, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye halklarına karşı işlediği suçlardan dolayı yargılanması gerektiğini söyledi.

Konuşmanın ardından miting, Til Rifat katliamını gerçekleştiren Erdoğan ve çetelerini kınayan sloganlarla son buldu.

DIRBÊSIYÊ

Hesekê Kantonu’na bağlı Dirbêsiyê ilçesinde de halk, PYD öncülüğünde düzenlenen yürüyüşle Til Rifat katliamını ve katliama karşı uluslararası sessizliği kınadı.

Katliamda şehit düşenlerin posterlerini taşıyan kitle, “Türk Faşizmi Yenilecektir” yazılı pankart eşliğinde yürüdü.

Yürüyüşte konuşma yapan PYD Yürütme Kurulu Üyesi Abdulkerîm Sarûxan, katliamı kınayarak, “Til Rifat katliamı Türk devlet vahşetinin örneklerinden biridir” dedi.

Konuşmanın ardından yürüyüş, şehitlere bağlılık sloganlarıyla son buldu.

REQA/KERAMÊ

Reqa’ya bağlı Kerame ilçesinin kuzeyindeki Selame Meydanı’nda bir araya gelen halk, düzenledikleri yürüyüşle Til Rifat katliamının faili Türk devletini protesto etti.

Yürüyüşte Suriye Gelecek Partisi adına konuşma yapan Abdullah el Şiblî ve Reqa Sivil Meclisi Hesen Mustafa, insanlık suçları işleyen Türk devletini kınadı.

AMÛDÊ

Amûdê’de de aynı amaçla düzenlenen yürüyüş, Jina Azad Meydanı’nda başladı. Yürüyüşte halk, sloganlarla Türk devleti ve çetelerine öfke kustu, QSD’nin direnişini selamladı.

Şehit Cihad Meydanı’na kadar devam eden yürüyüşün ardından konuşma yapan PYD Üyesi Arife Bekir, katliamda şehit düşenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye’deki sivil ve çocuk katliamını kınadı.

TIRBESPIYÊ

Tirbespiyê’de ise Arap Ulusal Konseyi ve PYD başta olmak üzere 9 siyasi parti ve örgüt öncülüğünde düzenlenen yürüyüşle Türk devleti protesto edildi.

Partilerin temsilcilerinin katıldığı yürüyüş Kongreya Star Tirbespiyê ilçe yönetimi binası önünde başladı.

İlçenin ana caddelerinde devam eden yürüyüşün ardından Arap Ulusal Konseyi Genel Sekreteri Hikmet Hebîb konuştu. Hebîb, Türk devletinin Suriye topraklarındaki işgaline karşı rejimin sessiz kalmasını kınadı, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye halklarının kazanımlarını ortadan kaldırmak istediğini söyledi.

ŞEHBA

Şehba ve Efrîn halkı da gerçekleştirdikleri basın açıklamaları ile Til Rifat katliamını kınayarak, direniş mesajı verdi. Fafîn ilçesinde gerçekleştirilen açıklamaya, Efrîn ve Şehba’daki aşiret kanaat önderleri ve bölge sakinleri katıldı. Til Rifat katliamı şehitleri ve Hevrîn Xelef’in fotoğraflarının yanı sıra pankartların açıldığı açıklama, saygı duruşu ile başladı.

Basın açıklamasını okuyan Dimilî aşireti kanaat önderi Nedîm Sadiq, Türk devletinin tüm dünyanın gözleri önünde Kuzey ve Doğu Suriye halklarına soykırım saldırılarında bulunduğunu söyledi.

Şehba Kanton Meclisi yöneticisi Îmad Dawûd ise uluslararası hukuk örgütlerine Türk devletinin katliam saldırılarına karşı sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yaptı.