Kuzey ve Doğu Suriye’de Şengal'e saldırı protesto edildi

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, Şengal'e dönük saldırıyı protesto etti.

Dîrbêsiyê İlçe Meclisi, Dêrîk’te sivil toplum örgütleri ve Şehit Aileleri Meclisi, Şengal’e dönük saldırıları kınadı.

Şehit Aileleri Meclisi üyesi onlarca kişi ve sivil toplum kuruluşları, Sosyal İşler Merkezi önünde bir araya gelerek Kazimî hükümetinin Şengal’e dönük saldırılarına ilişkin açıklama yaptı.

Açıklamayı Cizre Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Hesen Ibêd okudu.

Irak hükümeti, KDP ve işgalci Türk devletinin Şengal halkının iradesini kırmaya çalıştığının belirtildiği açıklamada, bütün şehit aileleri olarak bugün Şengal halkının ve güçlerinin arkasında olduğuna yer verildi.

Açıklamada, Şengal halkına karşı yürütülen savaşın kanuni ve ahlaki olmadığı ve Kurdistan Özgürlük Hareketi’nin fikir ve felsefesi sayesinde hiç kimsenin iradelerini kıramayacağı kaydedildi.

Irak devletine karşı silahlanan Şengal halkı ve annelerinin cesaretine işaret edilen açıklamanın devamında şunlara yer verildi: “Herkes bilsin ki özgürlük çağrısının zamanı gelmiştir. Mücadele çizgisinin sürdürülmesi halkın değerlerinin savunulması, şehitlerin izinde gitmenin tek yolu Önder Abdullah Öcalan’ın fikir ve felsefesidir. Bunun için Dêrik halkı ve Şehit Aileleri Meclisi olarak Şengal halkının direnişini selamlıyoruz. Şehit Feraşîn şahsında Kürdistan Özgürlük Hareketi ve Şengal şehitlerini anıyoruz.”

Dêrik sivil toplum kurumları ve Şehit Aileleri Meclisi, açıklamasını KDP ihanetini kınayarak sonlandırdı.

DIRBÊSIYÊ

Dirbêsiyê İlçe Meclisi yaptığı bir açıklamayla Irak ordusunun Şengal’e dönük saldırılarını kınadı.

Dirbêsiyê İlçe Meclisi Eşbaşkanı Rustem Bekir, ilçeden onlarca kişinin ve meclis üyelerin katılımıyla açıklamayı okudu.

Açıklamada şöyle denildi:

"Bölge devletlerinin başta işgalci Türk ordusu, Kazimî hükümeti ve KDP’nin ortak ve plan ve komploları açığa çıktı. Irak ordusu Şengal bölgesinde Êzidî toplumuna dönük geniş saldırılar düzenleniyor.

Irak hükümetinin, Êzidî toplumuna karşı Şengal yürüttüğü saldırılar, Irak toplumunun tarih boyunca karşılaştığı soykırım saldırıları düzeyine ulaşmıştır.

Bunun için Irak hükümetiyle eş zamanlı işgalci Türk devletinin saldırılarının Irak egemenliğin ihlal olduğunu söylüyoruz. Köylerin bombalanması ve Kürtlerin yok edilmesi ahlak dışıdır.”

Türk devletinin işgal saldırılarındaki ortaklığı ortaya çıkan Irak hükümetinin, işgalci Türk devletinin komplolarından uzak durması ve saldırıları boşa çıkarması gerektiğine değinilerek, "Katliam ve soykırımla karşı karşıya kalan halkına silah temin etmelidir” denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Kuzey ve Doğu Suriye ve Şengal’in meşru demokratik projesini sınırlayarak işgal planlarını daha fazla bölgeye genişleterek, hegemonyasını arttırmayı amaçlıyor. Böylece halklar arasındaki güvenlik ve istikrarı ortadan kaldırmak istiyor.”

Irak ordusunun Şengal halkına dönük saldırılarının kınandığı açıklamada, demokratik ve özgürlük güçlerine soykırım saldırılarına karşı durma çağrısı yapıldı.