Kuzey ve Doğu Suriye’de Halepçe katliamında yaşamını yitirenler anıldı

Halepçe katliamında yaşamını yitirenler Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin onlarca kentinde alanlara çıkan halklar, Halepçe katliamını yıldönümünde protesto etti ve yaşamını yitirenleri andı.

HALEP

Devrimci Gençlik Merkezi önünde bir araya gelen Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê halkı, Halepçe Katliamı şehitlerini andı.

Halepçe Katliamı şehitlerini anan Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Fîdan Hisên, “Kürt halkının düşmanları tarihten beri Kürt halkını soykırımdan geçirmek istiyor. Bunun en bariz örneği ise işgalci Türk devletinin Efrîn’deki Mahmûdiyê Mahallesi’nde sivillere yönelik gerçekleştirdiği katliamdır” dedi.

ŞEHBA

Şehba Kantonu’nda yaşan Efrînliler ve Şehba Kantonu’na bağlı köy sakinleri ise, Halepçe Katliamı şehitlerinin anısına 5 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

QAMIŞLO

Osman Sebrî Dörtyol’unda bir araya gelen Qamişlo halkı, Halepçe Katliamı şehitlerini andı.

DÊRIK

Dêrik’te kent merkezinde bir araya gelen halk, Halepçe Katliamı şehitlerinin anısına 5 dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Dêrik İlçe Meclisi Eş Başkanı Mihemed Ebdulrehîm, “Halepçe şehitleri şahsında bütün özgürlük şehitlerini anıyoruz. Ayrıca Kürt halkına karşı gerçekleştirilen Enfal, Roboskî, Halepçe ve diğer katliamları kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığına ilişkin Türk basınında yer alan iddialara değinen Mihemed Ebdulrehîm, “Önder Öcalan’ın sağlığına ilişkin dünden beri Türk basınında bazı haberler yayınlamakta. Şu ana kadar İmralı zindanında neler olup bittiğine dair bir bilgi almadık” dedi.

Türk devletinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlığından sorumlu olduğunu belirten Ebdulrehîm, Önder Öcalan’ın Kürt halkının kırmızı çizgisi olduğuna dikkat çekti.

Eylem, Abdullah Öcalan’ın direnişini selamlayan sloganlarla sona erdi.

DIRBÊSIYÊ

Türk devletinin Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik uygulamalarını protesto eden yüzlerce kişi ilçenin güney girişinde toplandı. Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyan halk, işlek caddeler boyunca yürüdü. Kent esnafı da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın durumuna dikkat çekmek amacıyla kepenk kapatma eylemi yaptı.

Şehitler Meydanı’nda ise bir miting düzenlendi. Saygı duruşu ile başlayan mitingde Suriye Devrimci Gençlik Hareketi yöneticilerinden Cudi Mirza, burada kısa bir konuşma yaptı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik komplonun sürdüğüne işaret eden Mirza, Abdullah Öcalan’ın sağlık durumunun netleştirilmesi çağrısında bulundu.

Dirbêsiyê Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Salim El Salim de Halepçe katliamının yıldönümüne dikkat çekerek, “Bütün dünya Baas rejiminin katliamlarına gözlerini kapattı. Kimyasal silahlarla beş binden fazla insan katledildi” dedi.

TIL TEMIR

Til Temir’de de aynı amaçla alanlara çıkan yüzlerce kişi Şehit Aileleri Meclisi önünde toplandı. Burada yapılan açıklamayı Til Temir Meclisi Eğitim Komitesi Üyesi Ridewan Xelef okudu. Kürt Halk Önderi Öcalan’ın esaretine rağmen barış ve demokrasi çağrısı yapmaya ettiğine dikkat çeken Xelef, “AKP rejimi her yolla onun sesini kısmaya çalışıyor. Ancak bunda başarılı olamayacaktır. Türk faşistleri Önder Öcalan’a karşı her türlü kirli yöntemi uygulasa da yenilmekten kurtulamayacaktır” dedi.

WAŞOKANİ KAMPI

Girê Spî’deki Waşokani Kampında yaşayanlar da kamp içinde sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sonrası konuşan Waşokani Kampı Meclis Eş Başkanı Elaa Eli, “Türk devletinin uyguladığı tecridi kınıyoruz. Önder Abdullah Öcalan Türkiye’deki faşizmi sarstığı için ona tecrit uygulanıyor. Bu konuda uluslararası toplum Türk devletine baskı uygulamalıdır. Türk devleti Önder Öcalan’ın sağlık bilgileri hakkında net bilgi vermelidir” dedi.

Açıklamanın sonunda 16 Mart Halepçe katliamında yaşamını yitirenler anıldı. Kongreya Star üyesi Besime Mihemed tarafından okunan açıklamada Halepçe katliamının kara gün olduğunu dile getirdi.

HESEKÊ

Til Hecer mahallesindeki Sinalko kavşağında bir araya gelen halk Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarını kaldırarak üzerinde “Bê serok jiyan nabe” yazılı pankartlar açtı. İtfaiye kavşağına kadar yürüyen kitle sık sık Önder Öcalan lehine sloganlar attı.

Burada yapılan açıklamada Abdullah Öcalan’ın sağlığı hakkında net bir bilgi alıncaya kadar Kuzey ve Doğu Suriye halklarının eylemlerinin süreceği kaydedildi.

Daha sonra Hesekê Bölgesi Yönetim’i Halepçe katliamının 33’üncü yıl dönümü kapsamında bir açıklama yaparak katliamda yaşamını yitiren şehitleri andı.

ŞEDADÊ

Şedadê Meclisi ve Kongreya Star ortaklaşarak Kürt Halk Önderi Öcalan’a ilişkin basın açıklaması yaptı. Kongreya Star Şedadê üyesi Menar El-Ilewi tarafından okunan açıklamada Türk devletinin Abdullah Öcalan karşısında suç işlediği dile getirildi.

Kürt Halk Önderi Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmemesinin kabul edilemez oluğunu vurgulayan Menar, “Başta BM olmak üzere uluslararası kurumlar Türk devletinin bu suçunu durdurmalıdır. Her tutuklunun aile ve avukatlarıyla görüşme hakkı var. Bu çerçevede Türk devleti de insan haklarını yerine getirmek zorundadır” dedi.