Kuzey ve Doğu Suriye’de Newroz: Zalime karşı direnişi yükselteceğiz

Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok kentinde Newroz kutlamalarında, “Önder Apo’nun ve Ortadoğu halklarının özgürlüğünü direnişimizle sağlayacağız” mesajı verildi.

Reqa, Kobanê, Hesekê, Til Temir, Girkê Legê ve Halep’te Newroz binlerin katılımıyla gerçekleşti. Kutlamalarda Önder Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması ve işgal altındaki toprakların özgürleştirilmesi öne çıkan mesaj oldu.

REQA

Reqa’da Frosiye Kilisesi’nin yakınlarında düzenlenen etkinlikte Reqa Sivil Meclisi Eşbaşkanı Şêx Mihemed Nûr El-Zîb, Suriye Gelecek Partisi’nden Leyla Qehreman, Reqa Askeri Meclisi komutanı Feysal El Salim ile Reqa Şehit Aileleri Meclisi’nden  Şemis El-Hisên konuştu. Kuzey ve Doğu Suriye halklarının Newrozu’nu kutlayan konuşmacılar, bölgeye dönük saldırı ve planlara işaret etti, Suriye’deki sorunun BM 2254 kararına uygun bir şekilde çözülmesi çağrısında bulundu. Şehitlerin döktüğü kanlar sayesinde kazanımlarını koruyacaklarını vurgulayan konuşmacılar, mücadelelerinin demokratik ulus projesi felsefesi üzerinden devam edeceğini ve bu fikirleri gelecek nesillere de aktaracaklarını kaydetti.

KOBANÊ

Kobanê’deki Miştenûr Tepesi’nde binler, “Halkların iradesiyle 2022 Newroz’unu Önder Apo’nun Newroz’u yapacağız” şiarıyla düzenlen Newroz kutlamasına katıldı.

Şehit ailelerinin Newroz ateşini yakmasının ardından, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Newroz’un Kürt halkı için önemine ilişkin ses kaydı dinletildi. Kobanê Kantonu Meclisi Eşbaşkanı Ferhan Kobanê, Newroz’un Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanacağı bayram olacağını, aynı zamanda işgal altındaki bölgeler ile Ortadoğu halklarının özgürlüğü olacağını söyledi.

Kongra Star Fırat Bölgesi Koordinasyonu üyesi Mizgîn Xelîl ise, Abdullah Öcalan’ın ve gerillanın Newroz’unu kutlayarak, işgalcilere ve zalimlere karşı direnişin devam edeceğinin altını çizdi.

HESEKÊ

Hesekê Newrozu’nda konuşan Hesekê Kantonu Meclisi Eş Başkanı Semer El-Ebdullah, Newroz bayramını kutlayarak, “ “Devrimci halkımızın askeri güçlere desteği olmasaydı, bölgedeki komploları boşa çıkarmamız mümkün değildi. Hala da süren bütün saldırıları kıramazdık. Bunun için şehitlerin izinden gitme ve kazanımları savunma sözümüzü tekrarlıyoruz” dedi.

Hesekê Şehit Aileleri Meclisi adına konuşan Fatme Hisên, “Savaşın tüm Kuzey ve Doğu Suriye halkını ortak devrim üzerine yan yana getirdiğini belirterek, bütün halkların yaşayabileceği özgür bir ülkenin kurulmak istendiğine dikkat çekti. Fatme Hisên, bölge halkına halkların barışını savunmaları çağrısında bulunarak, ortak yaşamı kurmak ve güçlendirmek için gerginliğe ve gericiliğe karşı mücadele yürütülmesini istedi.

TIL TEMIR

Til Temir’deki kutlamada konuşmalardan sonra müzik grupları sahne aldı.  

Suriye Gelecek Partisi üyesi Şîlan Omer, 2022 Newroz’unu Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlandığı Newroz yapacaklarını kaydetti. PKK’nin 50’nci Newroz yılını kutlayan Şîlan Omer, “Önder Öcalan öncülüğündeki PKK 50 yıldır Kürt halkının özgürlüğü için büyük bedeller veriyor. Her Newroz düşmana Kürt halkının değerlerinden ve kutlamalarından vazgeçmediğini gösteriyor. Bunun için hiç kimse direnişimizi ve irademizi yok edemez” dedi.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê ilçesinin Helîq köyünde kutlanan Newroz’a Girkê Legê, Çil Axa, Til Koçer’den binlerce kişi katıldı.

Newroz ateşinin yakılmasının ardında Koma Serhildan, şarkılar söyledi. TEV-DEM Eş başkanı Rûken Ehmed bu yılki Newroz’un Önder Apo’nun fiziki özgürlüğünün sağlanacağı Newroz olmasını umut ettiğini belirterek, “Bölge halkı devrimle ihaneti yok edip kazanacaktır. Kuzey ve Doğu Suriye ve Rojava halkı, Önder Abdullah Öcalan’ın halkıdır. Bu nedenle Önderliğimizin özgürleştirmek için direnişimizi büyütmeliyiz” dedi. 

Ardından söz alan El-Zubeyd aşireti kanaat önderi Raxib El-Faris, Önder Abdullah Öcalan’ın Newrozu’nu kutladı. El-Faris, Önder Abdullah Öcalan’ın, temeli özgürlük, adalet ve umut olan demokratik ulus projesiyle Rojava’da toplumsal bir devrim gerçekleştirdiğini ve başardığını belirtti.  Girkê Legê ilçesi Şehit Aileleri Meclisi Eş Başkanı Îhsan Şiblî ise şöyle konuştu: “Önder Apo’nun mücadelesini selamlıyoruz. Önderliğimizi özgürleştireceğiz ve şehitlerimin hedeflerini gerçekleştirene kadar izlerinde gideceğiz.”

Daha sonra Koma Hêvî, “Ateş ve Zulüm” adlı tiyatro oyunu oynadı ve Koma Şehba ise şarkılarını seslendirdi. 

HALEP

Halep’teki Newroz kutlamasında konuşan TEV-DEM Eşbaşkanı Xerîb Hiso, Kürt halkının, YPJ ve YPG savaşçılarının Newroz’unu kutladı.

Savaşçıların ve Kürt halkının direnişi sayesinde Newroz’un mirasa dönüştüğünü söyleyen Xerîb Hiso, “Bugünde halkların iradesi hegemon güçler karşısında zafere ulaştı” dedi. Direnişin Demirci Kawa ve Mazlum Doğan’la başladığını söyleyen Xerîb Hiso, direnişe devam edecekleri mesajını verdi.

PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso, Halep Kanaat Önderleri Komitesi üyesi Elî Hesen ve Kongra Star üyesi Fatma Koşan da kutlamada birer konuşma yaptı.

Newroz ateşinin yakılmasının işgalcilere mesaj niteliğinde olduğunu söyleyen konuşmacılar, özgürlük şehitlerini anarak kadınların mücadelesiyle onurlu ve özgür bir yaşam elde edeceklerini belirtti.

DÊRIK

Dêrik’in kuzeydoğusundaki Borza Barajı’nda düzenlenen kutlamada Newroz ateşi, suikastla katledilen siyasetçi Hevrîn Xelef’in annesi Sûad Mistefa öncülüğünde yakıldı. Newroz ateşinin yakılması ile halklar omuz omuza vererek halaya dururken, işgal saldırılarına direniş ile cevap verileceğinin de altı çizildi. 

AMÛDÊ

Amûdê’nin Çaxir Bazar köyü, Til Temir’in Qasrekê köyü, Dirbêsiyê’nin Çol Bustan köyü, Miştenûr Tepesi ve Reqa’daki Tarım Fakültesi meydanında da Newroz kutlamaları annelerin Newroz ateşini yakmasıyla başladı. Buradaki kutlamalar da coşku ile sürüyor. Halep’in Şêxmeqsûd Mahallesi’ndeki Newroz ateşi de öğlen saatlerinden bu yana yanıyor. Burada da coşkulu kutlama sürüyor.