Kuzey ve Doğu Suriye halkları Efrîn işgaline karşı alanlara çıktı

Efrînli binlerce kişinin yaşadığı Şehba başta olmak üzere Kuzey ve Doğu Suriye’de alanlara çıkan binlerce kişi Efrîn işgalini yıldönümünde protesto etti.

Efrîn’in Türk devleti ve çeteleri tarafından işgal edilişinin yıl dönümünde Kuzey ve Doğu Suriye halkları alanlardaydı. Başka Efrînli binlerce kişinin yaşadığı Şehba olmak üzere birçok kentte binler alanlara çıkarak, Efrîn özgürleştirilinceye kadar mücadele süreceği mesajı verildi.

ŞEHBA

Efrîn Meclisi, Şehba’da “Garê direnişi ve Çağın direnişi ruhu ile Efrîn’i özgürleştireceğiz” sloganıyla Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’i işgal etmesinin 3’üncü yıl dönümünü protesto etti. Kürt, Arap ve Türkmen halkların katıldığı eylemde Çağın Direnişi şehitlerinin fotoğrafları taşındı. Eylemciler üzerinde “Rusya Efrîn’in işgal edilmesinde ortaktır”, “Çağın direnişinin ateşi büyüyor” yazılı pankartlar açtı. Fafin ilçesi merkezine kadar yürüyen kitle burada saygı duruşu yaptı.

Eylemde konuşan Efrîn Kongreya Star Koordinasyon üyesi Hediye Yusif şunları kaydetti: “Türk devletinin Efrîn’i işgal etmesinin üzerinden 3 yıl geçti. Ancak uluslararası toplum sessizliğini koruyor. Türk devleti Garê ve Heftenin’de yenildi. Halkımız şu an Şehba’da direniyor. Büyük bir direniş ile Efrîn’i de özgürleştireceğiz.”

Suriye Gelecek Partisi Genel Başkanı İbrahim Qeftan ise, “Türk devleti halkların devrimi olan Kuzey ve Doğu Suriye devrimine ihanet etti. Türk devleti ve çeteleri demokratik ulus projesine saldırdı. Ancak bizler direnişimizle Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî’yi özgürleştireceğiz” dedi.

Türk devletinin halen Şehba’ya saldırdığını kaydeden Şehba Kanton Meclisi Eş Başkanı Cuma Kalo şunları dile getirdi: “Onların saldırıları bizleri durduramaz. Biz her geçen gün daha fazla örgütleneceğiz.”

Eylem sloganlarla sona erdi.

TIL TEMIR

Sabah saatlerinde binlerce kişi Şehit Aileleri Meclisi önünde toplandı. Sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçen kitle işlek caddeler boyunca yürüdü.

Filistin caddesinde mitinge dönüşen eylemde PYD Genel Meclis Üyesi Ahîn Ali konuşma yaptı. Efrîn’de YPG ve YPJ savaşçılarının gösterdiği kahramanlıklara işaret eden Ahin, Türk devletine karşı HRE’nin direnişinin sürdüğüne dikkat çekildi. Efrînli göçmenlere eve dönüş sözü veren Ahin, “Efrîn halkı iyi bilmelidir ki Efrîn özgürleşecek ve oradan çıkmak zorunda kalan herkes evine geri dönecektir. Hiç kimse bu gerçekliğin karşısında duramayacaktır” dedi.

WAŞUKANÎ KAMPI

Serêkaniyêlilerin yaşadığı Waşukani Kampı’nda da Türk devletinin Efrîn’e yönelik saldırıları protesto edildi. Kamp içerisinde toplanan halk, kampın ana giriş kapısına doğru harekete geçti. Yürüyüşün sonunda basın açıklaması yapıldı. Hazırlanan basın metni kampın Kadın Yönetimi Üyesi Wefaa Himêdî tarafından okundu. Türk devletinin Efrîn’de sivilleri doğrudan hedef aldığına dikkat çeken Wefaa Himêdî, Efrîn halkına yönelik suçların şu ana kadar devam ettiği vurgulandı.

Açıklamada, Efrîn’de 58 gün boyunca kahramanlık destanları yazıldığına dikkat çekilerek, Türk devletinin dünyanın gözü önünde her türlü vahşeti yaptığına verildi.

HESEKÊ

Hesekê’de binlerce kişi Türk devletinin Efrîn’i işgal etmesini kınamak amacıyla alanlara çıktı. Siyasi parti ve sivil toplum temsilcilerinin katıldığı eylem, Miftî Köprüsü’nde başladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini, Kongreya Star, Şehit Aileleri Meclisi ve PYD flamalarını taşıyan kitle, Efrîn’i temsil eden zeytin dallarıyla işlek caddeler boyunca yürüdü.

Şehit Serhat Kavşağı’nda mitinge dönüşen eylemde Hesekê Meclisi Yürütme Meclisi Üyesi Zeyneb Şikêta ve PYD Hesekê yöneticilerinden Ebdulxenî Osê konuştu.

Türk devletine karşı verilen Çağın Direnişinde şehit düşenleri anarak konuşmasına başlayan Zeyneb Şikêta, “Şehitlerin fedakarlıkları sayesinde işgalci Türk ordusunu yeneceğiz ve Osmanlı hayalleri kuranların hayallerini yıkacağız” diye konuştu.

Ebdulxenî Osê de Efrîn’in Suriye’nin tüm bileşenlerinin bir arada yaşadığı bir kent olduğuna dikkat çekerek, Türk devleti ve çeteleri tarafından Efrîn’in bu yapısının değiştirildiğini söyledi. Türk devletinin Suriye topraklarını işgal ederek Osmanlı’yı yeniden canlandırmayı amaçladığını dile getiren Osê, “Bu topraklarda yaşayan halklar eskisi gibi değil Osmanlı zulmünün geri gelmesine asla izin vermeyecektir” ifadelerini kullandı.

ŞEDADÊ

Şedadê Meclisi tarafından da yürüyüş organize edildi. Erîşa, Ebdan, Deşîşa, Mergeda ve Şedadê köylerinden çok sayıda kişi yürüyüşe katıldı. Eylemciler, üzerinde “Çocuk katliamlarına hayır” yazılı pankart açtı. Suriye Gelecek Partisi Şedadê bürosu önünden başlayan eylemde, PYD Şedadê yöneticilerinden Mihêdî El Dexîm konuştu.

Efrînlilerin kamplarda zor koşullarda direnmeye devam ettiğine dikkat çeken Mihêdî El Dexîm, uluslararası kurumların bu koşulları görmezden geldiğini ifade etti. QSD’nin tarihi direnişine dikkat çeken Mihêdî El Dexîm direnişin halen sürdüğünün altını çizdi.

Kongreya Star Şedadê Koordinasyon Üyesi Rehef El Ali de Efrîn özgürleşene kadar mücadeleye devam etme sözü verdi.

DIRBÊSIYÊ

Dirbêsiyê ve Zirgan’da Suriye Devrimci Gençlik Merkezi önünde toplanan yüzlerce kişi Efrîn işgalini kınayan pankartlar açtı. PYD Meclis üyesi Arife Bekir eylemde konuşma yaptı. Halkların Efrîn için alanlarda olduğuna dikkat çeken Arife Bekir, “Alanları dolduran yüzlerce kişi halkların birliğini bir kez daha gösterdi. Suriye’ye müdahale eden devletler kendi çıkarlarını düşünüyor. Efrîn’i Türk devletine sattılar. Kuzey ve Doğu Suriye halkları birlik olarak kendilerine yönelik her türlü komployu boşa çıkaracaktır” ifadelerini kullandı.

REQA

Reqa’daki Sewame Kavşağı’nda toplanan yüzlerce kişi sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Kürt Halk Önderi Öcalan’ın sağlık durumunun öğrenilmesi çağrıları da yapan kitlenin eylemi Hezîme Kavşağı’nda mitinge dönüştü. Burada kısa bir konuşma yapan Reqa Genel Meclisi Eşbaşkanı Lûey İsa, “Efrîn üç yıldır Türk devletinin yağdırdığı ateş altında direniyor. Gün geçmiyor ki Efrîn halkına yönelik yeni bir suç işlenmesin” dedi.

Şehit Aileleri Meclisi Üyesi İbtîsam Ehmed de yaptığı konuşmada, “Bugün burada Önder Öcalan’a yönelik uygulanan tecridi bir kez daha kınıyoruz. Önder Öcalan’ı esir aldığını düşünenler iyi bilmelidir ki onun fikirleri asla esir alınamayacak kadar özgürdür. Her geçen gün yayılmaya devam etmektedir. Efrînli kadınların güçlü iradesiyle tüm işgalcileri Suriye’den çıkaracağımızın sözünü bir kez daha yineliyoruz. Mücadelemiz bütün Suriye özgürleşene kadar devam edecektir” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi tarafından açıklama yapıldı. Açıklama Reqa Sivil Meclisi Eğitim Öğretim Komitesi Eşbaşkanı Xelef Meter tarafından okundu.

Abdullah Öcalan’a yönelik insanlık dışı uygulamaların halen devam ettiğine dikkat çeken Meter, Türk devletinin Önder Öcalan’a nefret dolu bir yaklaşım içerisinde bulunduğunu bunun da Ortadoğu’daki krizlerin derinleşmesine neden olduğunu vurguladı. Önder Öcalan’ın felsefesi sayesinde özgür bir yaşama ulaşmak için mücadele ettiklerinin altını çizen Meter, tecridin bir an önce kaldırılması ve Önder Öcalan ile görüşmelerin periyodik olarak sağlanması gerektiğini söyledi.