Kuzey ve Doğu Suriye halkları Türk devletine karşı alanlarda

Qamişlo Kantonu’nun tüm ilçelerinde işgalci Türk devletinin saldırıları protesto edildi, "Devrimci halk savaşı" mesajı verildi.

Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye ve Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal saldırılarına karşı Kürdistan’da tepkiler büyüyor.

Qamişlo Kantonu’nun ilçelerinde binlerce kişinin katılımıyla eylemler düzenlendi.

TIRBESPIYÊ

Tirbespiyê ilçesindeki halk, Halk Belediyesi binası önünde ilçe merkezine kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşte, “Sessizliğe hayır, sessizlik bizi öldürüyor" sloganları atıldı. Ayrıca işgalci Türk devletinin halka yönelik katliamlarının fotoğrafları ve kimyasal saldırılarda şehit olan gerillaların fotoğrafları taşındı.

Yürüyüş ilçe merkezinde mitinge dönüştü. Burada özgürlük şehitleri anısına saygı duruşunda bulunuldu. Ardından söz alan Tirbespiyê ilçesi PYD Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi Hacî Îsmaîl, Türk devletinin bu saldırılardaki amacının Kürtleri ve bölge direnişçilerini katletmek olduğunu belirtti. Îsmaîl, bu saldırılara karşı uluslararası sessizliğin soykırım politikalarının kabulünün bir işareti olduğunu söyledi.

Tirbespiyê ilçesi Din Kurumu adına konuşan Mele Ebdullah Şêxo, bu suçun tüm dinlerin kurallarına aykırı olduğunu söyledi.

Ayrıca Kongra Star Yönetim Üyesi Xaliya Ehmed de Türk devletinin saldırılarına devrimci halk savaşı çerçevesinde karşı duracaklarını belirtti.

QSD adına konuşana Qamîşlo Kantonu Askeri İlişkiler Meclisi Yürütme Üyesi Mihemed Zêdan, QSD'nin bölgenin tüm bileşenlerini saldırılardan korumaya devam edeceğini söyledi.

ÇILAXA

Çilaxa ilçesi halkı, Şehit Masûm Meydanı’nda toplanarak, şehitlerin fotoğraflarını ve “Türk işgaline hayır, soykırıma hayır, mücadelemiz özgürlüktür, direnişimiz zaferdir” yazılı pankartlar taşıdı.

İlçenin ana caddelerini dolaşan protestocular, işgalci Türk devletini kınayan, QSD ve gerillanın direnişini selamlayan sloganlar atarak tekrar Şehit Masûm Meydanı’na geri döndü. Burada konuşan Eğitim Kurumu Yürütme Üyesi Nezha Seyfeddîn, “Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine ve doğusuna yönelik saldırıları, Medya Savunma Alanları’nda gerilladan aldığı ağır darbelerinin sonucudur” dedi.

İşgalci Türk devletinin saldırılarından korkmadıklarını belirten Nezha, “Devrimimize ve kazanımlarımıza bağlıyız. Demokratik ulus projesinden geri adım atmayacağız. Şehitlerin yolunda yürüyeceğimiz sözünü veriyoruz” diye konuştu.

GIRKÊ LEGÊ

Girkê Legê, Rimêlan ve kırsal bölgelerinden yüzlerce kişi, işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarını protesto etti.

İlçenin ana caddelerinde devam eden protesto gösterisi, Şehit Xebat Meydanı’nda mitinge dönüştü. Burada konuşan Şehit Aileleri Meclisi üyesi Îhsan Şiblî, uluslararası toplumun işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı sessiz kalmasını kınadı. Protesto gösterisi işgalci Türk devletinin saldırılarını kınayan sloganlarla sona erdi.

TIL BIRAK

Protesto gösterisi Til Birakê’deki Fırın Dörtyolu’nda tüm bileşenlerin katılımıyla başladı. Protesto göstericileri, işgalci Türk devletinin saldırılarını kınayan ve gerillanın direnişini selamlayan sloganlar attı.

İlçe merkezindeki Şehitler Dörtyolu’nda protesto mitinge dönüştü, burada konuşan Kongar Star Yönetici Üyesi Rexed El Ehmed, “Erdoğan elindeki tüm pazarlık ve şantaj kartlarını kaybediyor. Dünya ülkelerine ne kadar taviz verirse versin Kuzey ve Doğu Suriye'deki demokratik ulus projesini ve halk hareketini yenemeyecek” dedi.

Rexed şöyle devam etti: “Şehitlere, onların direniş ve özgürlük yolunda yürüyeceğimizin sözünü veriyoruz. Ayrıca adaletin ve eşitliğin hakim olduğu demokratik bir topluma ulaşana kadar Önder Öcalan'ın çizdiği yolda mücadele edeceğiz.” 

Til Birakê Halk Belediyesi Eşbaşkanı Mihemed El Hesen ise, bu saldırının kaos yaratma, istikrarı bozma ve teröre karşı uluslararası çabaların boşa çıkarmaya yönelik olduğunu belirtti.

El Hesen,  Kuzey ve Doğu Suriye halklarını ve bileşenlerini  Türk işgalinin tehdit ve oyunlarına karşı birlik olmaya güvenlik, askeri ve sivil kurumları etrafında toplanmaya çağırdı.

TIL KOÇER

İşgalci Türk devletinin saldırılarına karşı binlerce kişi protesto gösterisi yaptı. Önder Abdullah Öcalan Bahçesi önünden başlayan eylem, ilçenin ana caddelerinden devam etti.

Protesto gösterisinde konuşan Til Koçer Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Samî Mihemed Silêman, işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye üzerindeki düşmanlığına tepki gösterdi. Ayrıca Kongra Star Üyesi Delal El Şiblî de yaptığı konuşmada Türk devletinin saldırılarını kınadı.

Protesto gösterisi işgalci Türk devletinin saldırılarına karşı atılan sloganlarla sona erdi.

TIL HEMÎS

Qamîşlo Kontonu’nun Til Hemîsê ilçesinde yüzlerce kişi, ilçe binası önünde bir araya geldi. Halk PYD, Kongra Star bayrakları ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan fotoğrafları ile “Erdoğan terörüne hayır” yazılı pankartlarını taşıdı.

Protestocular, ilçenin ana caddelerini dolaşarak Tarım Bankası önünde durdu. Ayrıca işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye üzerindeki insanlık dışı saldırılarını kınayan sloganlar attı.

Protestocular ilçenin kuzeyindeki meydana ulaştıktan sonra, burada Demokratik Birlik Partisi Til Hemis İlçe Eşbaşkanı Xalib El Sedûn, işgalci Türk devletinin Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerine ve halkı doğrudan hedef alan saldırılarını kınadı.